Uusimmat

SteelSeries Merc Stealth – FPS-pelaajien häivenäppis

27.11.2011 12:00 Lasse Haverinen

SteelSeriesin Merc Stealth, häivepalkkis, on vängästi nimetty pelinäppäimistö, jonka kohderyhmänä ovat pääasiassa FPS-pelaajat. SteelSeries on lähtenyt tarjoamaan pelimiehille ja -naisille vaihtoehtoa perinteiseen WASD-ohjaustapaan. Merc Stealthissa lähtökohdaksi on otettu tavallinen QWERTY-näppäimistö, jonka kylkeen on rakennettu erityinen tärkeimmät peleissä käytetyt näppäimet sisältävä pelialue. Pesäeroa tavalliseen näppäimistöön tehdään myös yksittäisten näppäinten erikoismuotoiluilla.

Pelialueen näppäimet sijoittuvat näppäimistön vasempaan reunaan. Sieltä löytyvät perinteiset WASD-näppäimet isompina ja pelikäyttöön paremmin muotoiltuina. Tärkeimmät liikkumiseen käytetyt näppäimet on tehty hieman kumimaisesta materiaalista, joka pitää hikisemmätkin nakkisormet visusti menossa mukana. Lisäksi yleensä kyykistelyyn ja juoksenteluun käytetyt näppäimet kuten välilyönti, Alt, Shift ja Ctrl on asemoitu peukalolla ja pikkusormella käytettäväksi. Lähistölle on myös kasattu nippu muita yleisimmin peleissä käytettyjä näppäimiä.

Minulla oli vaikeuksia siirtää lähes 20 vuoden rutiini perinteisellä näppäimistöllä Merc Stealthin pelinäppäinten käyttöön. Alkuun internetin moninpelitantereilla tuli turpaan niin että pöllysi, kun sormet eivät millään sattuneet oikeisiin kohtiin. Muutaman viikon käytön jälkeen uuteen näppäinasetteluun kuitenkin tottui ja tulosta alkoi syntymään. On myönnettävä, että Merc Stealthin pelinäppäinten asettelu tekee erityisesti peukalon ja pikkusormen käytöstä luontevampaa kuin tavanomaisella näppäimistöllä.

Muita näppäimistön huomionarvoisia ominaisuuksia ovat valaistut näppäimet sekä kaksi todella kätevää USB-porttia näppäimistön takareunassa. Valaisuun on kolme eri värivaihtoehtoa – sininen, punainen ja violetti. Takareunasta löytyy myös normaalit 3.5mm-liittimet mikrofonille ja kuulokkeille. Näppäintuntuma kirjoituskäytössä on hyvä. Näppäimistö on yllättävän raskas, mutta muuten rakenne on perinteistä kovamuovia, joka nitisee ja natisee jos reunoja painelee.

Häivepalkkiksen huonoin puoli on se, että tavallisen näppäimistön erilliset Home-, End-, Delete-, Insert-, Page Up- ja Page Down -näppäimet on siirretty tilansäästön nimissä oikean reunan numeronäppäinten alle. Näinpä Num Lockia joutuu takomaan jatkuvasti päälle ja pois, jos näitä näppäimiä käyttää runsaasti. Numeronäppäinten asettelu on myös tavanomaisesta poikkeava, sillä nuolinäppäimet on asemoitu niiden yhteyteen. Lopputuloksena on todella raivostuttava näppäinsotku, joka tuo mieleen lähinnä kannettavien tietokoneiden huonoimmat näppäimistötoteutukset.

Softapuolella näppämistön parina tulee Z-Engine-ohjelmisto, jota voi käyttää pelikohtaisten näppäinten ohjelmointiin. Joka pelille voi tallentaa oman näppäimistöprofiilin ja Z-Enginessä on optio profiilin automaattiseen aktivointiin peliä käynnistettäessä. Yksittäisten näppäinten tapauksessa säädän mieluummin näppäimistöasetukset pelien omista asetuksista kuin Z-Enginen kautta, mutta Z-Engine tarjoaa myös hyvän tuen makroille. Yhden näppäinpainalluksen taakse voi sitoa pitkän sarjan näppäinmakroja, joista jokaisen voi ajoittaa millisekunnin tarkkuudella. Makrojen luonti oli myös erittäin helppoa. Tausta-ajossa Z-Engine varaa muistia noin 10 megatavua, mikä on hieman kyseenalainen määrä ohjelmistolle, joka on käytännössä pelkkä näppäimistöajuri.

Lopputuloksena Merc Stealthista jäi ristiriitaiset tunnelmat. Vasemman reunan pelinapit ovat tuntumaltaan ja toiminnaltaan hyviä, mutta oikean reunan nuoli-, numero- ja Page Up/Down -näppinten sekamelska ärsyttää. Jos pelinäppäimistö on hakusessa, niin Merc Stealth on hyvä vaihtoehto, mutta ennen hankintapäätöstä kannattaa tutkailla hetki omaa näppäimistön käyttötapaa ja miettiä haittaako numero- ja Page Up/Down -näppäinten päällekkäisyys.

 

SteelSeries Merc Stealth

Valmistaja: SteelSeries

Hinta: noin 65-70 euroa

Lisätietoja:SteelSeries Merc Stealth

Lasse Haverinen

 

Tekniset tiedot

  • 2 USB 2.0 -liitintä
  • Mikrofoni- ja kuulokeliitännät
  • 1,8-metrinen näppäimistöjohto
  • Koko 536 x 201 x 27 mm / 21,1 x 7,9 x 1,1 in
  • 34 pelinäppäintä
  • Näppäimistön taustavalaisu – kolme väriä, neljä vahvuutta

 

Lue myös

Creative ZEN Style M300 – edullinen Applen haastaja

Gears of War -kurkkumikrofoni – murise kuin Marcus Fenix

Gioteck HF-2 FPS Controller – tosimiehen FPS-ohjain?

Logitech G13 -pelinäppäimistö – onko mininäppiksestä hyötyä?

Sound Blaster Recon3D – pelaajan piristävä ääniratkaisu

Sound Blaster Tactic3D Omega Wireless – langattomien pelikuulokkeiden aatelia

Xbox 360 Wireless Speed Wheel – näppärä rattiohjain padipelaajille