Uusimmat

Toimituksen suosikkipelit: Petteri

28.12.2010 14:00 Miikka Lehtonen

Pari viikkoa sitten annoimme Domen peliosaston toimitukselle vaikean tehtävän: valitkaa vuoden suosikkipelinne. Jos se ilmestyi vuonna 2010 ja sitä pystyi pelaamaan, se kelpasi listalle, oli alusta ja levitysmuoto mikä tahansa. Nyt käymme läpi toimituksen valinnat. Tällä kertaa vuorossa on Petteri Kaakinen.

Tässä Petterin suosikkipelit vuodelta 2010. Mikäli olemme arvostelleet pelin, sen arvostelu aukeaa uuteen ikkunaan pelin nimeä napsauttamalla.

Bayonetta (PS3 / Xbox 360)

Hideki Kamiya ei ilmeisesti kykene ohjaamaan huonoa peliä, minkä Bayonetta taas todistaa. Bayonettan flirttaileva tyyli, sen täysin överiksi vedetty meininki ja taisteluita usein siivittävät jazzahtavat musiikit eivät välttämättä vetoa aivan kaikkiin pelaajiin, jotka ovat tottuneet Ninja Gaideneiden vähäeleisyyteen ja Devil May Cryn goottitunnelmiin, mutta sen pelattavuus on täyttä kultaa. Höpsön pinnan alta löytyy erittäin syvällinen peli, jonka jaksaa pelata ja joka on myös alusta asti suunniteltu pelattavaksi läpi useampaan kertaan.  Bayonettan sulavasta kuoleman baletista on vaikea enää palata muiden toimintapelien pariin.

Vanquish (PS3 / Xbox 360)

Länsimaisten räiskintäpelien menestyksen myötä japanilaiset ovat yrittäneet tehdä ”länsimaiseen makuun” suunnattuja räiskintävirityksiä jo vuosia, mutta ne ovat olleet lähes poikkeuksetta kuraa. Tähän tuli kuitenkin muutos kertarysäyksellä, kun Shinji Mikamin luotsaama Platinum Games -tiimi päästi valloillee ehkäpä parhaan kolmannen persoonan räiskintäpelin ikinä. Vanquish on kuin Gears of Warin ja Max Paynen äpärälapsi, joka on saanut adrenaliiniyliannostuksen.

Kingdom Hearts Birth By Sleep (PSP)

Kingdom Heartsin ideasta ja juonikuvioista voi olla montaa mieltä, mutta ne tarjoavat puhtaasti hauskaa pelattavaa ja Birth By Sleep nostaa tämän hauskuuden kokonaan uudelle tasolle huimasti parannetulla taistelusysteemillä. Aluksi se saattaa vaikuttaa samalta kuin aikaisemmat sarjan pelit, mutta Square Enixin Osakan tiimi taikoo lopulta sellaiset värikkäät efektiräjähdykset ruudulle, kun pelaaja oppii tuhovoimaisempia taikoja ja erikoisliikkeitä, ettei PSP:llä tai Kingdom Hearts -sarjassa ole ennen nähty moista. Paras Kingdom Hearts -peli tähän mennessä ja enemmän kuin tarpeeksi liennyttämään Kingdom Hearts III:n odotuksen tuskaa.

Donkey Kong Country Returns (Wii)

Retro Studios on Naughty Dogin ohella yksi kehittäjistä, joka tuntuu ylittävän itsensä vaikka sen ei uskoisi edes olevan mahdollista. Donkey Kong Country Returns on uskomattoman hiottu ja loppuun asti mietitty 2D-tasoloikinta, joka hakee vertaistaan. Kenttäsuunnittelu on sekä mielikuvituksekasta että haastavaa ja se painottelee onnistuneesti nostalgian ja uuden välimaastossa. Se tarjoaa kokemuksen, joka tuntuu alusta asti mukavan tutulta, mutta se puskee nokan eteen koko ajan jotain uutta ja jännittävää.

Super Mario Galaxy 2 (Wii)

Jos ensimmäisessä Super Mario Galaxyssä oli jotain vialla, niin se, että sen 120 tähdestä vain yksittäiset tapaukset tarjosivat minkäänlaista haastetta. Super Mario Galaxy 2 korjaa tämän vian ja tarjoaa entistäkin mielikuvituksellisempia, monipuolisempia ja haastavampia koitoksia pelaajalle. On vaikea kuvitella, mihin tästä voi enää jatkaa, koska Super Mario Galaxy 2 tuntuu niin täydelliseltä 3D-tasoloikinnalta.

Sin & Punishment: Successor of the Skies (Wii)

Treasuren kulttiklassikon paluu on jäänyt valitettavan vähälle huomiolle pelaajien joukossa. Se on Nintendon ja Retron tasoloikkien rinnalla yksi tämän vuoden parhaista Wii-peleistä. Toiminta suorastaan räjähtää ruudulle ja haastetta piisaa.

Metal Gear Solid: Peace Walker (PSP)

Kuten arvata saattoi, Metal Gear Solid 4 ei jäänyt viimeiseksi lajissaan, vaan Kojima veti hatustaan vielä yksi- kortin ja kehitti vielä ainakin tämän yhden MGS-pelin. Niin paljon kuin tästä haluaisikin valittaa, Peace Walker on lopulta niin hyvä peli, että kitinä hukkuu aivojen syövereissä ennen kuin se edes muodostuu kunnolla ajatukseksi. Se on uusin uskomattoman täyteen ahdettujen ja laadukkaiden PSP-pelien sarjassa, joita laitteelle on alkanut ilmestyä viimeisen vuoden aikana. Se tarjoaa sarjalle ensimmäistä kertaa yhteistyöpelitilankin, joka jo yksistään oikeuttaa tämän jatko-osan olemassaolon.

Gran Turismo 5 (PS3)

Gran Turismo 5:n julkaisu oli pienimuotoinen katastrofi. Sisältöä löytyi kyllä runsaasti ja ajokokemus on juuri niin nautinnollinen ja laadukas kuin sen toivoikin olevan, mutta jostain kumman syystä monia perusominaisuuksia puuttui vielä julkaisun aikoihin etenkin pelin nettipuolelta. Polyphony Digital on kuitenkin päivittänyt peliä ahkerasti ja lisännyt niiden kautta monia luvattuja sekä pelaajien haluamia ominaisuuksia peliin. Se on vajaa kuukausi julkaisunsa jälkeen sitä mitä sen olisi pitänyt olla jo julkaisun aikoihin, eli erinomainen ja kaikin puolin täyteen ahdettu ajopelipaketti, joka pitää todennäköisesti otteessaan pitkään.

Darksiders (PS3, Xbox 360)

Zeldamaisia pelejä ei voi olla koskaan liikaa ja on aina mukavaa, kun muutkin uskaltavat yrittää päästä Nintendon apajille, etenkin kun homma hoidetaan niin hyvin kuin Darksidersissa. Se tekee joitain asioita paremmin kuin esikuvansa, joitain taas hieman huonommin, mutta kokonaisuutena se on erittäin hyvä, ongelmanratkonnan- ja toiminnantäyteinen lisä genreen, jota näkee harvoin Nintendon konsoleiden ulkopuolella.

Nier (PS3, Xbox 360)

Nier on helppo jättää huomioimatta, koska se voi vaikuttaa nopeasti vilkaistuna aika keskinkertaiselta tuotokselta. Se nousee kuitenkin ongelmiensa yläpuolelle ja on helposti tämän vuoden mieleenpainuvin kokemus. Se ei yllä tähän saavutukseen täysin pelillisten ansioidensa avulla, vaan erinomaisesti kirjoitetulla synkän surullisella juonella sekä tämän vuoden ja ehkä koko konsolisukupolven parhaan soundtrackin melankolisilla sävelillä on iso rooli kokemuksen parantamisessa.

Lisää toimituksen suosikkipelejä luvassa taas illemmalla!

Lisää aiheesta

Äänestä: Valitse vuoden 2010 parhaat pelit

Toimituksen suosikkipelit: Juho

Toimituksen suosikkipelit: Henri

Lue myös

Videoviihdettä välipäiville I: Team Fortressia ja…

Domessa tapahtuu väliviikollakin kaikenlaista!

Vuoden 2010 epäonnistujat -äänestys