Uusimmat

Tyttöystävä lemmenpelistä?

22.08.2001 22:50 Jukka O. Kauppinen

Onko elämä tylsää? Tuijotatko vain tietokoneen monitoria? Vastakkainen sukupuoli on vain kaukainen kuvitelma? Sinkut.netin lukeminen lähin vastine sosiaaliselle elämälle?

No ei vaiskaan. Noin huonosti tuskin menee kenelläkään, toivottavasti, mutta deittipelit tarjoavat sosiaalisesti rajoittuneiden ohella myös huumorintajuisille kokeilijoille kevyemmän vaihtoehdot – ilman lonkeroita. Niin sanotut ”rakkaus-simulaatiopelit” jyräävät kaukaisessa idässä, mutta ovat jääneet liki täysin tuntemattomiksi Euroopan rantamilla.

”Ai mitkä?”

Rakkaus-simulaatiopelit, tietty. Kyseessä on länsimaissa lähes täysin tuntematon, mutta Japanissa huikean suosion saavuttanut pelityyppi, jossa tarkoituksena on tasapainoilla ihmisten ja päivittäisen elämän välillä. Useimmiten pelien päähahmona on poika joka yrittää pärjätä parhaansa mukaan lukuisten tyttöjen kanssa, mutta joutuu lopulta kuitenkin valitsemaan heistä sen yhden ja oikean.

Perinteisesti pelaaja palkitaan lukuisilla anime-tyylisillä staattisilla kuvilla tai kuvasarjoilla, jotka edistävät tarinaa. Tällaiset pelit kiinnostavat myös tyttöjä kauniiden kuvien ja ihmissuhdedraaman takia.

Historian siipien havinaa…

Love Simulation eli rakkaus-simulaatiopelien valtakauden on katsottu alkaneen Tokimeki Memorialista. Markkinoilla 1993 oli jo lajityypin edustaja, Dokyusei (Luokkakaverit), mutta se oli suunnattu aikuisemmalle yleisölle. Varsinaisen alkusysäyksen pelilaji sai Konamilta, joka päätti uudistaa koko SLG (Simulation Love Game) lajityypin siistimpään suuntaan, jossa porno karsittaisiin pois ja kouluelämän romanttinen ilmapiiri kopioitaisiin mahdollisimman hyvin peliin.

Tokimekin suunnitteli miesvaltainen ryhmä ja heidän näkemyksensä täydellisestä kouluromanssista olikin pohjana Tokimekin menestykselle. Projektiin kiinnitettiin Japanin kuuluisia ja parhaimpia ääninäyttelijöitä, ja pelin PC- ja PSX-versiot onkin puhuttu kokonaan. Lisäksi niihin sävellettiin tilanteisiin sopivaa laadukasta musiikkia.

Peli julkaistiin vuoden 1994 keväällä PC Engine:lle. Ylivertainen laatu yhdistettynä valtavaan mainoskampanjaan loi jättimenestyksen. PlayStation-versio menestyi parhaimmin myyden 1.1 miljoonaa kappaletta. Tokimekista on myös muita pelejä jotka pyörivät aiheen ympärillä:

 • Tokimeki Memorial: Private Collection (Game Media Gallery)
 • Tokimeki Memorial Selection: Shiori Fujisaki (Shiori Fujisaki Media Gallery)
 • Tokimeki Memorial: Taisen Puzzle Dama (Puzzle Game)
 • Tokimeki Memorial: Taisen Tokkae Dama (Puzzle Game)
 • Tokimeki Memorial Drama Series Vol.1: Nijiiro no Seishun (Drama Adv.)
 • Tokimeki Memorial Drama Series Vol.2: Irodiri no Lovesong (Drama Adv.)
 • Tokimeki Memorial: Houkago ni…. Ne Quiz Shiyo (Quiz Game)
 • Tokimeki Memorial Drama Series Vol.3: Tabidachi no Uta (Drama Adv.)
 • Tokimeki Memorial Pocket: Culture Zone (Simulation Game)
 • Tokimeki Memorial Pocket: Sports Zone (Simulation Game)
 • Tokimeki Memorial 2 (Simulation Game)

Tokimekeillä onkin ollut suuri vaikutus 1990-luvun pelikulttuuriin Japanissa, ja markkinoille on ilmestynyt lukuisia muita samoilla periaatteilla toimivia pelejä.

Tokimeki Memorial – Forever With You

 • PlayStation
 • Julkaistu 1995 lokakuussa vain Japanissa
 • Julkaisijana Konami of Japan
 • Myydyin PlayStation-peli Japanissa, 1.1 miljoonaa kappaletta (1997)
 • Myös Windows 95, SNES sekä Sega Saturn versiot.

Tokimemo, kuten fanit peliä kutsuvat, sijoittuu vuoden 1995 huhtikuuhun ja pelaaja on onnistuneesti päässyt Kiramekin High School:iin. Koulussa hän tapaa 10-vuotisen naapurinsa ja hyvän ystävänsä Shiori Fujisakin, joka on päätynyt samalle luokalle. Pelaajalla on kolme vuotta aikaa pärjätä hyvin sekä kouluelämässä että ihmissuhteissa, ja päättää ketä rakastaa. Kuulostaa ehkä yksinkertaiselta, mutta pelissä on monia pikkuseikkoja, lukuisia cheatteja sekä tapahtumia jotka saa aukaistuksi vain tietynlaisella käytöksellä.

Tehtävänä on harrastaa kaikkea sopivasti, tulla parhaaksi oppilaaksi ja kolmen vuoden päätteeksi tunnustaa rakkautensa. Kaikkia tyttöjä pitää miellyttää mutta sinun pitää valita ketä kohtelet juuri erityisesti. Pelissä on suuri uudelleen pelaamisen arvo, sillä erilaisia loppumismahdollisuuksia on lukuisia, eikä niiden saavuttaminen ole helppoa. Tyttöjen lisäksi pelissä on myös muita hahmoja, jotka auttavat pelin etenemisessä, mutta joiden kanssa ei tarvitse käydä treffeillä (ei ole ”sellainen” poika).

Mutta mitäs niiden tyttöjen kanssa sitten tehdään?

No tietysti käydään treffeillä, mutta ei ole sama minne viet ja mitä sanot. Jokaisella tytöllä on omat mieltymyksensä värin, harrastusten ja olemuksen suhteen. Eikä tyttöihin kannata käydä liian nopeasti käsiksi, muuten tulee monoa ja lujaa. Heihin voi törmätä eri alueilla kampuksella, ja myös puhelimella voi yrittää luoda suhteita. Tyttöjen ominaisuuksia ei kuitenkaan tarvitse tonkia yritys ja erehdys-metodilla, vaan kustakin löytyy selkeät status-ruudut, jossa kerrotaan kaikki tarpeellinen. Nämä tiedot tonkiikin ”sattumoisin” miespuolinen koulukaverisi.

Suosituimman hahmon tietoja:

Nimi: Fujisaki Shiori
Pituus: 158cm
Mitat: 83-56-84
Syntymäpäivä: pelaajan päätettävissä
Verityyppi: pelaajan päätettävissä
Kiinnostunut: kuuntelee klassista musiikkia, katselee romanttisia elokuvia
Treffipaikat: Kiramekin keskuspuisto, läheinen puisto.

Tietoja olisi lisääkin mutta tuossa tärkeimmät. Hyvä suunnitelma Shiorin valloittamiseen olisi esimerkiksi treffit, jonka yhteydessä käymään katsomassa romanttinen elokuva. Pelissä on myös erilaisia tapahtumia jotka vaikuttavat ratkaisevasti tyttöjen mielialaan, kuten syntymäpäivät sekä vuodenajat.

Shiorista tuli eräänlainen idoli ja Tokimeki-sarjan ikoni. Shiorilta on ilmestynyt omia albumeita, singlejä, tyynyjä ja kaikenlaista muita oheistuotteita.

”En osaa japania…”

Ei hätää, Internetistä löytyy infoa Tokimekista pilvin pimein. Jotkut ovat jopa ostaneet pelin vaikkeivät osaa pätkääkään japania. Valikot, tyttöjen tiedot sekä FAQ:t löytyvät helpoiten osoitteesta: www.gamefaqs.com.

Myös japanilaisten sivujen salat aukenevat babel.altavista.com-palvelulla. Pelien löytäminen tosin voi olla kiven takana, täälläpäin kun niitä ei löydä edes niiden kuulujen kivien alta tai heinäsuovistakaan. Netti kuitenkin auttaa hieman. Esimerkiksi www.ncsx.com-sivulta löytyy Tokimeki Memorial: Forever With you ja Tokimeki Memorial 2 PlayStationille.

Tokimekista on lukuisia muita inkarnaatioita, ja PlayStation 2:lle on tulossa kaksikin uutta peliä: Tokimeki Memorial 3 sekä Tokimeki Memorial: Girl’s Side. Joten uudemmatkaan pelaajat eivät jää vaille omaa annostaan virtuaalideittailusta.

Myös tytöille – Meine Liebe

Vähitellen on alkanut ilmestyä myös tytöille suunnattuja pelejä, joista Game Boy Advancen Tanbi Musou -Meine Liebe on yksi erikoisemmista.

Meine Liebe seuraa perinteistä rakkaus-simulaatio -kaavaa. Se sijoittuu kuvitteelliseen Kuchenin maahan jossa puhutaan saksaa ja englantia. Peli on kuitenkin kokonaan japaniksi muutamaa hassua saksankielistä sanaa lukuun ottamatta. Olet päässyt arvostettuun kouluun, jossa sinulla on kolme naispuolista ystävää, sekä viisi poikaa joiden rakkaudesta tulet kilpailemaan. Aivan alussa valitset itsellesi nimen, horoskooppimerkin, veriryhmän ja katsot yhden tarot-kortin, joka kertoo kohtalostasi. Joudut myös opiskelemaan, sillä koulumenestys pitää säilyttää että pysyt myös ystäviesi suosiossa. Tapaat poikia koulun eri alueilla, ja heidät löydettyäsi voivat pojat liittyä seuraasi esimerkiksi urheiluharjoituksissa.

Pojille voi myös soitella ja sopia tapaamisista sopivissa paikoissa. Voit tapailla kaikkia poikia, mutta kahden vuoden pituisen koulujakson jälkeen selviää kenen sydämen olet onnistunut valloittamaan. Mutta pojat tulevat helposti mustasukkaisiksi, joten päätös kenestä tykkää kannattaa tehdä ajoissa.


Mitä poika mahtaa miettiä?

”Mitä tekisin tänään?”

Jonkin pojan alkaessa pitää sinusta näkee häntä yhä useammin, ja treffejäkin ehdotellaan. Pojan ympärille ilmestyy sykkivä sädekehä ja pelin äänimaailma muuttuu kauniiksi kilinäksi, joka kertoo sinulle että tämän täytyy olla jotakin todella erityistä. Poika alkaa myös puhumaan sinulle eri tavoin.

Lemmen roihutessa muut pojat saattavat kuitenkin suuttua ja hyljätä sinut mustasukkaisuudesta. Tämän voi aavistaa pienestä pommin kuvasta, joka ilmestyy mielialataulukkoon pojan hymiön viereen. Hupaisasti dumppauspuheen jälkeen kuuluukin pieni räjähdys. Pelissä on myös erikoistapahtumia kuten syntymäpäivät, uusi vuosi, piknikkireissuja, matka toiseen kouluun ja iso päätösjuhla, jossa selviää, saatko haluamasi pojan vierellesi.

Itse pidän tästä pelistä valtavasti, koska siinä on runsaasti juuri minusta kiinnostuneita kauniita poikia. Tosin heidän omaksi voittamisensa vaatii työtä ja aikaa. Pitää myös huolehtia naispuolisista kavereistani sillä he saattavat jopa viedä minulta poikaystäväni, ellen aktiivisesti seurustele heidän kanssaan ja ota selville kuka kenestäkin tykkää.

Peli toimii hyvin visuaalisesti ja juonellisesti. Poikiakin saattaisi kiinnostaa tutustua tyttöjen ajatusmaailmaan ja ihmissuhdekiemuroihin. Kyseessä on erilainen mutta kaikenlaisen toiminnan keskellä virkistävä tuttavuus. Pelissä on myös W-date -tila, eli mahdollisuus virtuaaliseen tupladeittaamiseen Game Boy Advancen linkkikaapelin välityksellä.

Tunteita sisäelimien sijaan

Tämän lajityypin pelit ovat aina olleet lähellä sydäntäni, sillä nämä vaativat paljon muistamista ja logiikkaa, mutta ovat väkivallattomia ja kauniita. Niissä leikitään enemmänkin tunteilla kuin toisten sisälmyksillä. Tällaisen hyvän olon tuovan viihteen tasapainoksi sopii toki myös aggressioiden purkaminen esimerkiksi Unreal Tournamentin avulla. Olisi kuitenkin hyvin suotavaa että tämä harvinaisen kaunis ja addiktiivinen peli tuotaisiin myös länsimaihin, sillä se saattaisi hyvinkin nostaa myös tyttöjen kiinnostusta videopeleihin.

Ja eikun deittailemaan ^_^.

 

Eve Pukero & Jukka O. Kauppinen