Uusimmat

Uncharted 3: Aarteenmetsästäjä -kilpailu oli seikkailujen retki Jordaniassa

09.10.2011 15:04 Jukka O. Kauppinen

Sony on viime vuosina kunnostautunut oivallisesti suurten peliensä ympärille rakennettujen teematapahtumien järjestämisessä. Esimerkiksi Gran Turismo -pelisarjan ympärille on rakennettu kokonainen kilpa-ajotalli ja pelikuskien koulutusjärjestelmä, jossa vuosittain paras GT-kuljettaja lähetetään ajamaan oikeasti kilpaa rata-autoilla.

Resistance-peliskabojen voittajia ei ole sentään vielä lähetetty sotatantereille, mutta Uncharted 3 -pelin Aarteenmetsästäjä-kilpailun voittajia lennätettiin ympäri maailmaa lähi-Itään, Jordaniaan aavikolle tonkimaan hiekkaa, kääntelemään kiviä ja hörppimään teetä beduiinien telttaan. Ei hullumpi palkinto kymmenen minuutin googlailulle.

Joku voittaa aina lotossakin

Jotkut meistä ovat käveleviä esimerkkejä siitä, että kilpailuihin kannattaa osallistua. Tamperelainen Sami Ruotsalainen kertoo voittaneensa eri skaboissa myös Wii- ja PS3-konsolit, mutta tällä kertaa nettikilpailuun osallistuminen taisi yltää elämystasolla aivan uudelle tasolle. Sami näet käytti kokonaiset kymmenen minuuttia googlaillessaan vastauksia Dome.fi:n Aarteenmetsästäjä-kilpailukysymyksiin. Mutta vaikka Sami naureskeleekin jälkäteen, että helppojahan ne kysymykset olivat, niin silti vain alle kymmenesosa kaikista kilpailuun osallistuneista sai kaikki vastaukset oikein. Samia voidaankin näinollen kutsua hyvällä syyllä sekä googlailumestariksi että melkoiseksi tuurihaukaksi, sillä hänet arvottiin voittajaksi oikein vastanneiden keskuudesta.

Lopputulos oli se, että eräänä varhaisena maanantai-aamuna Suomen aarteenmetsästäjä nousi Helsinki-Vantaan lentoasemalle suuntaavaan aamubussiin, siirtyi siellä Berliiniin jatkavaan koneeseen, laskeutui illalla Jordanian pääkaupunki Ammaniin ja jatkoi aamulla suorastaan hävyttömän varhain muiden kilpailuvoittajien ja median edustajien kanssa Royal Jordanian siivillä kohti Punaisen meren rannalla sijaitsevaa Aqabaa. Sieltä matka jatkui edelleen kohti maailman muinaismuisto-listalle hyväksyttyä Wadi Rumin aluetta ja Bait Alin leirikeskusta.

Ja siellä sitten alettiinkin nauttia muistakin elämyksistä, kuin loputtomalta tuntuvista passintarkastuksista ja läpivalaisuista. Sikäli mikäli väsymykseltään tajusi enää mitään. Tosin aidon arabivessan näkeminen oli jo sinänsä yksi elämys, mutta onneksi käytettävissä oli normaalimpiakin pönttöjä. Hieno auringonlasku vuorenhuippujen taa oli toki kaunis, samoin pilkkopimeässä arabialaisessa yössä käveleminen hämyisten lamppujen valossa. Ei ihme, että järjestäjät suosittelivat taskulamppua mukaan.

Arabian aarteita

Mutta miksi me suuntasimme näin kauas? Jordaniaan, ajatelkaa nyt! Toki tapahtumalla on merkitystä markkinointitempauksenakin, mutta onpa Jordanialla ja nimenomaan Wadi Rumin alueella kytköksiä myös peliinkin.

Jordanialla ja Arabian niemimaalla on näet tiivis yhteys Uncharted 3:een. Teoksessa yhdistellään kahden historiallisen tutkimusmatkailijan ja seikkailijan tarinoita.  Toisaalta peli jatkaa päähenkilö Nathan Draken esi-isä sir Francis Draken historian kaiveluja, toisaalta se yhdistää tarinaan brittiläisen sotilaan ja seikkailija T.E. Lawrencen tai Lawrence of Arabia / Arabian Lawrencen kokemuksia.

Aarteenmetsästäjä-kilpailun kytky onkin siinä, että peli rakentaa näiden kahden henkilön tarinoista oman seikkailunsa, jossa etsitään muinaista, kadonnutta Ubarin valtakuntaa. Samalla pelin tapahtumat sijoittuvat jotakuinkin samoille alueille, joilla T.E. Lawrence suoritti arkeologisia tutkimuksiaan 1910- ja 1920-luvuilla sekä johti arabijoukkoja ensimmäisen maailmansodan aikana ottomaanien valtakuntaa eli nykyistä Turkkia edeltänyttä suurvaltaa vastaan. Eli muun muassa Jordanian ja Syyrian alueille.

Yksi T.E. Lawrencen tukikohdista sijaitsi etelä-Jordaniassa Wadi Rumin alueella, jonne myös Aarteenmetsästäjä-kilpailun osallistujat ja lehdistö tuotiin kansainvälisen Aarteenmetsästäjä – Treasure Hunter -kilpailun loppunäytöstä varten. Lähemmäs 35 asteisella aavikolla huristeltiin kokonainen hyvin pitkä päivä matkaten rastilta toiselle, samalla jo esihistoriallisella ajalla asutun Wadi Rumin historiallisia kohteita ihmetellen.

Aarteenmetsästäjä-kilpailu koostui kaiken kaikkiaan kymmenestä tehtävästä, joita suoritti 20 joukkuetta jeeppeineen. Varsinaisen kilpailijan lisäksi aavikolla, Wadi Rumin huikeissa maisemissa, suhisteli myös tuomareita, lehdistön edustajia ja muita perässähiihtäjiä. Matkan kokonaispituutta on vaikea arvioida kännykän GPS-ohjelman jumitellessa, mutta reissussa oltiin aamuyhdeksästä iltaneljään ja Google Earthillä tehdyn mittauksen mukaan aavikolle tallautuneita erittäin täriseviä polkuja kaahattiin noin 55 kilometrin verran.

Kymmenen rastin teemoja olivat yleisesti ottaen joko selviytymishaasteet tai aarteenetsintä, molemmat Uncharted 3 -pelistä tuttuja asioita. Ja tietysti vinkkien kerääminen lopullista määränpäätä varten, joka paljastui vasta kun eri rasteilta löytyneet numerosarjat yhdistettiin maagisiksi GPS-koordinaateiksi.

 

Video: Aarteenmetsästäjät 1/3: Matkaan!

Hienoiseksi pettymykseksi voisi sanoa useiden tehtävien yksinkertaisuutta. Aarteiden ja koordinaatinpätkiä sisältäneitä kirjoituspätkien eteen ei tarvinnut aina suorittaa kovin kummoisiakaan haasteita, ellei pidä kivien kääntelyä raskaana urakkana. Mutta esimerkiksi dyynihaasteen kohdalla haaste oli enemmänkin fyysistä kamppailua luonnonvoimia vastaan, eli kovin korkean hiekkadyynin laelle kiipeämistä.

Toisaalta, ehkä tämän johdosta ne muutamat taitoa tai päättelyä vaativat tehtävät olivat sitäkin kiintoisampia. Kuten miten nopeasti onnistut täyttämään korkean putken vedellä, joka piti kerätä kolmeen pulloon jokseenkin liioittelevasti vesiputoukseksi kutsutun pieniä noroja liruttaneelta seinältä. Myös (ilma)kivääriammunta oli kiintoisaa, joskin alueen kulttuuria ja samalla suomalaisia armeijaperinteitä kunnioittaen ammunta olisi tietysti pitänyt suorittaa AK-47:lla. Armeijassa ampujamerkin napanneelle Samille kunnon tussarilla laukominen olisi tuonut taatusti huimat pisteet ja kultasateen, mutta nytkin tulos oli kaikista osallistujista toiseksi paras.

Sami ynnäili kilpailun jälkeen, että aarteenmetsästyksessä kiintoisimpia tehtäviä olivat ne, joissa piti nähdä vaivaakin lopputuloksen eteen. Ehkä elämyksellisin oli juuri hiekkadyynille kiipeäminen, josta alastuleminen dyynin jyrkkää rinnettä juosten oli todella lystikästä. Rinne oli muidenkin suosiossa, sillä eräs toinen kilpailun ulkopuolinen matkailija lasketteli hiekkadyyniä lumilaudalla.

 

Video: Aarteenmetsästäjät 2/3: Ensimmäiset rastit aavikolla!

Kilpailun jälkeen päivä jatkui hienoisen lepotauon jälkeen peliesittelyllä, jossa sekä Uncharted 3:n näyttelijät että pelitiimin edustajat kertoivat pelistä ja osallistujat nauttivat niin arabiryhmän musiikki- ja tanssiesityksestä kuin vallan villistä napatanssista. Joka ei kuitenkaan onnistunut väräyttämään kaikkia, sillä jotkut eivät ehtineet edes vilkaista lavalle Uncharted 3:n moninpelin tiimellyksen keskeltä – eivätkä huomanneet edes pelipisteen vierellä väräjävää peppua. Kunnon pelipoikia.

Sami ynnäili Jordaniassa piipahdusta hieman erilaiseksi matkaksi, johon oli yhdistetty kiinnostavasti pelimaailman aktiviteetteja.

”Ihan puhtaasta aarrejahdista ei pysty puhumaan, mutta kilpailun aktiviteetit olivat tavallaan peliin verrattavissa”, Sami jatkoi mietiskelyään.

”Ja loppuillan ohjelma amfiteatterissa peliesitysten jälkeen, Uncharted-musien soidessa taustalla, keskellä ei mitään, ympärillä pimeä Arabian yö, tunnelma oli kovasti hyvä ja mieleenpainuva.”

Ja miten siinä kilpailussa sitten kävi? No, komeasti numerolla 20 matkaan lähtenyt Suomi ei voittanut kilpailua eikä sijoittunut kärkikolmikkoonkaan, mutta hauskoja ja mieleenpainuvia elämyksiä riitti.

Kilpailun voittajaksi ylsi loppumetreillä Italian Dario Ripamonti, toiseksi Rui Unas Portugalista ja kolmanneksi Alvaro Soria Salinas Espanjasta.

Voisi myös sanoa, että loppujen lopuksi kaikki olivat voittajia, sillä ympäri maailmaa saapuneet kilpailijat ja lehdistön edustajat viihtyivät hienosti yhdessä, jutellen ja hupsutellen hyvässä hengessä. Kilpailun aikanakin autojen kohdatessa kaikki vilkuttelivat ja toivottivat toisilleen onnea – ja aivan varmasti monet vaihtoivat ennen kotiinpaluuta yhteystietojaan.

 

Video: Aarteenmetsästäjät 3/3: Kohti maalia

Eivätkä kilpailijat suinkaan palanneet kotiin tyhjin käsin. Voittaja sai 4000 euron arvoisen hienon kallon, toiseksi tullut Garminin GPS-navigaattorin ja kolmas komean Uncharted 3 -takin, mutta lisäksi kaikki osallistujat saavat Uncharted 3 -pelin Explorer Edition -painoksen sekä Sonyn uuden PS Vita -käsikonsolin, tietysti Uncharted: Golden Abyss -pelin kera. Toisin sanoen: kaikki olivat voittajia!

Kilpailun jälkeen edessä olikin sitten kepoiset 21 tuntia kestänyt paluumatka.

Lisätietoja kohdealueesta: Wadi Rum Wikipediassa

Pekoninkäryä aavikolla

Kilpailun rasteja suunnitellut selviytyjä-asiantuntija John Sullivan kertoi, että Sonyn otettua häneen yhteyttä he miettivät yhdessä keinoja, joilla 120 ihmistä saataisiin tuotua turvallisesti aavikolle ja takaisin, niin että osallistujat kokisivat samalla jännittäviä elämyksiä – turvallisesti.

”Mietimme huolellisesti mitä kaikkea seikkailun aikana voisi tapahtua ja yritimme varautua kaikkein pahimpiin mahdollisuuksiin. Tapaturmia, auringonpistoksi, nestehukkaa, autojen kaatumisia, mitä tahansa olisi voinut tapahtua. Mutta mitään ei tapahtunut! Ei yhtikäs mitään!”, Sullivan myhäili tyytyväisenä kilpailun jälkeen.

Sullivan kertoi myös, kuinka kilpailun etapit ja tapahtuman järjestelyt tehtiin paikallisia asukkaita kuunnellen. Heiltä saatiin muun muassa vinkkejä hyviksi etapeiksi ja kohteiden urheilulajeiksi, samoin paikallisten avulla saatiin järjestettyä tarpeellinen määrä kulkuneuvoja, kuljettajia, oppaita, henkilöstöä rasteille ja niin edelleen.

”Monen kuukauden jatkuva työ kulminoitui tähän päivään ja kaikki meni kuin tanssien”, herra nautiskeli onnistuneen tapahtuman loppumetreillä.

Aavikkoseikkailu onnistui erinomaisesti siinäkin mielessä, että toisin kuin allekirjoittanut epäili, aavikolla ei leijunut lainkaan pohjoismaisen pekonin tuoksu. Kukaan pohjoismaisistakaan osallistujista ei polttanut itseään, mitä voi pitää joko kohtalaisena ihmeenä tai terveen aavikkojärjen merkkinä.

 

Aarteenmetsästäjien palkintojenjako:

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Uncharted 3: Drake’s Deception

Tekijä: Naughty Dog

Julkaisija: Sony

Tulossa: PlayStation 3, 2.11.2011

Pelin kotisivu: http://www.unchartedthegame.com

Jukka O. Kauppinen

 

Google Eartin kautta katsottuna GPS:n tallentama reitti näyttää tällaiselta. Ja ei, emme ajaneet vuorten läpi, GPS vain välillä jumitteli.

Pysähdys- ja tehtäväpaikkoja matkan varrella olivat muun muassa:

  • Lawrence Spring (GPS N 29 33.509 E 035 24.682)
  • Little Bridge (GPS N 29 31.207 E 035 26.548)
  • Middle Bridge, Um Fruth (GPS N 29 28.127 E 035 26.938)
  • Lawrence’s House (GPS N 29 31.701 E 035 27.559)
  • Alameleh Inscriptions (GPS N 29 33.363 E 035 27.164)
  • Al Shallaleh (GPS N 29 34.438 E 035 24.774)

 

 

Lue myös

Burnout CRASH – haastattelussa mies päättömän kolarointipelin takaa

Combat Wings: The Great Battles of World War II -ensikosketus

Forza Motorsport 4 -ensikosketus osa 2: Top Gear -komiikkaa autopelissä

Gioteck HF-2 FPS Controller – tosimiehen FPS-ohjain?

Might & Magic Heroes VI – tuottaja kuulustelussa

Resident Evil: Operation Raccoon City -ensikosketus – selviytymiskauhusta zombieräiskeeksi

Sound Blaster Tactic3D Omega Wireless – langattomien pelikuulokkeiden aatelia