Uusimmat

Voodoo 4:n ominaisuuksia

31.07.1999 14:06 Muropaketin toimitus

3Dfx on paljastanut lisää tietoja ehkä jo lokakuussa myyntiin tulevasta Voodoo 4 -kortistaan.
Paitsi että Voodoo 4 on 3Dfx:n aiempien korttien tapaan erittäin nopea (minimiksi peleihin luvataan 60 fps:ää), niin se sisältää myös kokonaan uutta 3D-kiihdytysteknologiaa, joka on nimetty T-Bufferingiksi.
Ainuttakaan Voodoo 4 -prototyyppiä ei ole vielä saatu valmiiksi, mutta 3Dfx on emuloinut sen T-Buffer -ominaisuuksia rakentamalla kahdeksaa Voodoo 2:a rinnakkain ajavan erikoiskortin. Ja nämä ominaisuudet ovat:

  • Full Scene Spatial Anti-Aliasing
    Anti-Aliasing on tekniikka, mikä häivyttää grafiikasta teräviä kulmia, tasaamalla vierekkäisten pikselien värejä. Parasta Anti-Aliasingissa on, että se ei vaadi peleiltä erikseen tukea, vaan Voodoo 4:n T-Buffering osaa soveltaa sitä jokaiseen 3D-kiihdytystä käyttävään peliin.
    Parhaiten Anti-Aliasingin vaikutus selviää katsomalla täältä löytyvää kahteen osaan jaettua kuvaa. Vasemmanpuoleisessa osassa on tavallisen Voodoo 3:n renderöimä kuva, kun taas oikealla puolella on sama näkymä Voodoo 4 -emulaattorilla Anti-Aliassattuna.
  • Motion Blur
    Hieman epätavallisempi uusi ominaisuus on Motion Blur, eli liikkeen aiheuttama kuvan epäselventäminen. 3Dfx:n mukaan yksi nykyisten 3D-korttien suurimpia puutteita on, että vaikka ne luovatkin verrattain hienon näköisiä pelimaailmoja, niin grafiikka ei kuitenkaan liikkeessä näytä kovin realistiselta, Motion Blurin puutteen vuoksi.
    Parhaiten Motion Blur -efekti selviää katsomalla täältä löytyvää kuvaa. Kuvan vasemmanpuoleisessa osassa on jälleen Voodoo 3:n renderöimä näkymä, kun taas oikealla puolella on liioiteltua Motion Bluria käyttävän Voodoo 4:n tuottama versio näkymästä.
  • Depth of Field
    Depth of Field, eli syvyysvaikutelma, lisää Motion Blurin tapaan realismia 3D-kortin tapaan esittää grafiikkaa. Kun oikeassa elämässä keskittää katseensa johonkin lähellä olevaan esineeseen, kauempana olevat esineet näyttävät epäselvemmiltä, ja sama periaate toteutuu myös Depth of Field -tekniikan avulla.
    Depth of Fieldin vaikutusta voi katsoa seuraavista kahdesta kuvasta, joissa ensimmäisessä ”katse” on kiinnittynyt etualalla olevaan esineeseen, kun taas jälkimmäisessä kauempana oleviin. Molemmissa kuvissa on jälleen vasen puolisko varattu Voodoo 3:n renderöimälle ”normaalille” näkymälle.
  • Soft Shadows & Soft Reflections
    Neljäs merkittävä Voodoo 4:n T-Bufferingin käyttämä uusi ominaisuus on varjojen ja heijastumien pehmennys. Nykyisissä 3D-kiihdytetyissä peleissähän sekä varjot että eri pinnoilla näkyvät heijastumat ovat useimmiten suorastaan epärealistisen teräviä. Varjot saattavat esimerkiksi olla pelkkiä pintoihin heijastuneita viivasuoria mustia tai harmaita polygoneja. T-Bufferingin avulla tämä terävyys katoaa, varjot ja heijastumat muuttuvat utuisemmiksi ja siten huomattavasti realistisemman näköisiksi.
    Kuvia näistä uusista varjoista ja heijastumista ei toistaiseksi ole saatavilla.

Nämä kaikki uudet efektit havainnollistuvat varsin hyvin 3Dfx:n tekemistä videopätkistä, jotka voit imuroida ohesta.

  • Voodoo 3:n ja Voodoo 4-emulaattorin tuottama grafiikka jaetulla ruudulla (4,5 MB)
  • Pelkkä Voodoo 3:n tuottama grafiikka (4,5 MB)
  • Pelkkä Voodoo 4-emulaattorin tuottama grafiikka (4,5 MB)

3Dfx ei ole vieläkään paljastanut kortin kaikkia ominaisuuksia, mutta 32-bittinen renderöinti lienee takuuvarmasti mukana, kuten myös tekstuuripakkaus.
Voodoo 4 on siis tulossa markkinoille loppuvuodesta, ehkä jo lokakuussa. Kortin hinnaksi kaavaillaan noin kolmesataa dollaria, eli reilut 1500 markkaa.