Vuoden 2008 parhaat pelit -äänestyksen tulokset

20.01.2009 16:58 | Jukka O. Kauppinen

eDomen lukijat äänestivät joulu- ja tammikuun aikana vuoden 2008 parhaasta pelistä. Virtuaalinen vuoden peli -pokaali annettiin sekä jokaisen yleisimmän pelikoneen parhaaksi äänestetylle pelille, että myös sille vuoden ylivertaisesti huikeimmalle yksittäiselle pelille.

Lukijaäänestyksen päättymisen myötä tulokset ovat lopulta ratkenneet. Kansa on puhunut: vuoden 2008 paras peli oli… Tadaaaa! Fallout 3!

Entä mitkä olivatkaan vuoden parhaat pelit PlayStation 2:lle, PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle, PC:lle ja muille pelikoneille?

Lue myös

Vuoden peli -äänestyksen finaali

Vuoden 2008 pettymykset

Vuoden 2008 yllätyspelit

Vuoden 2007 parhaat pelit -lukijaäänestyksen tulokset


 

Vuoden Microsoft Xbox 360 -peli: Grand Theft Auto IV

Vuoden parhaan ja suosituimman Xbox 360 -pelin asemasta ei ollut oikeastaan missään vaiheessa todellista epäilystä. Rockstar Gamesin eeppinen Grand Theft Auto IV -toimintaseikkailu nousi kirkkaaksi voittajaksi.

Sen sijaan toinen ja kolmas sija olivat jo kovan kilpailun takana. Gears of War 2 -räiskintä ja Fallout 3 -roolipeli olivat lopulta vain muutaman kymmenen äänen päässä toisistaan.

 1. Grand Theft Auto IV (Rockstar / Take-Two)
 2. Gears of War 2 (Epic Games / Microsoft)
 3. Fallout 3 (Bethesda)

Finaalissa olivat mukana myös: Braid, Dead Space, Fable 2, Left 4 Dead, Mirror’s Edge, NHL 09 ja Rock Band 2.

Lainaus eDomen arvostelusta: Grand Theft Auto IV (PS3, 360)

Pelin ominaisuuksista voisi puhua vaikka tuomiopäivään saakka vangitsematta silti sitä oleellisinta osaa Grand Theft Auto -kokemuksesta. Se Jokin tulee ainakin minun kirjoissani avoimesta pelimaailmasta, joka sisältää yksityiskohtia ja syvyyttä sen verran, ettei kilpailijoilla ole mahdollisuutta päästä lähellekään Rockstaria tämän vuosikymmenen aikana.

Joka kulman takana odottaa ilahduttava yllätys, oli se sitten kätketty hyppypaikka, Nikon kanssa juttelemaan jäävä satunnainen vastaantulija tai vain hienovarainen vitsi, jonka bongattuaan hykertelee pitkään. Kätkettyä tavaraa riittää sen verran, ettei sen kaiken löytämisestä kannata haaveillakaan ilman karttoja ja muita apuvälineitä.

 

Vuoden mobiilipeli: Worms 2008

Worms-sarjan laatua ja viihdyttävyyttä ei voi edelleenkään vähätellä. Mobiilipelaajat tuntuvat nauttivan myös kännyköillään eniten isommilta pelikoneilta tutuista pelisarjoista.

 1. Worms 2008 (THQ Wireless)
 2. Guitar Hero Mobile (RedOctane)
 3. Metal Gear Ac!d Mobile (Glu Mobile / Konami)

Finaalissa olivat mukana myös: Playman Summer Games 3, Prince of Persia, Reset Generation ja Spore.

 

Vuoden Nintendo DS/GBA -peli: Final Fantasy IV DS

Nintendon taskualustoilla juhlittiin pääasiassa tuttujen taskupelisarjojen voimin. Squaren Final Fantasy IV:n DS-painos nousi mukavan selkeällä kaulalla vuoden parhaan DS-pelin kukkulalle. Seikkailupelaaminen sai täydennystä Nintendon omasta Advance Wars -strategiapelistä sekä Activisionin taskurokista.

 1. Final Fantasy IV DS (Square Enix)
 2. Advance Wars: Dark Conflict (Nintendo)
 3. Guitar Hero On Tour Decades (Vicarious Visions / Activision)

Finaalissa olivat mukana myös: Apollo Justice: Ace Attorney, Lego Batman, Need for Speed Undercover, Phoenix Wright Ace Attorney: Trials and Tribulations, Pokemon Ranger: Shadows of Almia, Professor Layton and the Curious Village ja The World Ends With You.

 

Vuoden Nintendo Wii-peli: Wii Fit

Wii-konsolin vuoden kärjestä ei varmaankaan ollut suurta epäilystä, vaikka monelle Wii Fitin suosio voikin olla yhä edelleen ihmetyksen aihe. Wiin vuoden peliksi noussut Wii Fit sai yhtä paljon ääniä kuin Super Smash Bros. Brawl ja Mario Kart Wii yhteensä.

Nintendon hurjaa asemaa ei voi kuin hämmästellä – Wiin vuoden peli -kärki kun on silkkaa Nintendon omien pelien juhlaa.

 1. Wii Fit (Nintendo)
 2. Super Smash Bros. Brawl (Nintendo)
 3. Mario Kart Wii(Nintendo)

Finaalissa olivat mukana myös: Alone in the Dark, Animal Crossing: City Folks, Battalion Wars 2,  Boom Blox, Guitar Hero World Tour, Okami ja World of Goo.

Lainaus eDomen arvostelusta: Wii Fit (Wii)

Wii Fitin suurin neronleimaus piilee kuitenkin kuntoilutilanteen tekemisessä visuaalisesti mielenkiintoiseksi ja palautetta antavaksi. Moni meistä on varmasti kokeillut erilaisia kuntoiluohjelmia, venytyksiä ja kuntosalilla käymistä ylläpitääkseen fyysistä kuntoaan. Kaikissa yksin suoritettavissa harjoituksissa kuitenkin piilee aina kyllästymisen vaara. Vatsalihasliikkeet olohuoneen lattialla motivoivat ensimmäisen viikon aikana, kyllästyttävät toisella viikolla ja unohtuvat kolmannella. Jumppadvd:t ovat kirpparilla kuukaudessa. Salillakin käymiseen tarvitaan mielellään kaveri, joka usuttaa ja motivoi.

En väitä että Wii Fitin vetovoima kestäisi ikuisuuksia – mutta se on vajaan kuukauden aikana osoittautunut omassa tuttavapiirissäni kaikkien aikojen tehokkaammaksi reippailuvälineeksi.

 

Vuoden PC-peli: Fallout 3

Bethesdan hirmuista älämölöä nostattanut roolipeli Fallout 3 kimposi melkeinpä odotetusti vuoden PC-peliksi. Peli nappasi valtavan äänisaaliin, joka jätti kaikki muut varjoonsa. Mutta syystäkin – onhan se yksi viime vuosien näyttävimmistä ja mielenkiintoisimmista roolipeleistä. Roolipelaamista löytyy vuoden peli -listalta enemmänkin, sillä World of Warcraft: Wrath of the Lich King -nettiseikkailu ylsi selvästi toiselle sijalle. Sen sijaan Valven Left 4 Deadin nousua kolmannelle sijalle ei tainnut tosissaan odottaa monikaan.

 1. Fallout 3 (Bethesda)
 2. World of Warcraft: Wrath of the Lich King (Blizzard / Activision-Blizzard)
 3. Left 4 Dead (Valve / EA)

Finaalissa olivat mukana myös: Dead Space, Far Cry 2, Grand Theft Auto IV, Mass Effect, The Witcher Enhanced Edition, Warhammer Online: Age of Reckoning ja World of Goo.

Lainaus eDomen arvostelusta: Fallout 3 (PC, PS3, 360)

Fallout 3 oli äärimmäisen vaikea peli arvosteltavaksi. Sen sisältö on rautaa, siitä ei ole kahta kysymystäkään. Käsikirjoitus on mainio, tehtävät ovat mielenkiintoisia, maailma on kaikessa harmaudessaan kiehtova ja mikä tärkeintä, pelaaja tuntee oikeasti vaikuttavansa sen kohtaloon ja tapahtumiin.

Taustaansa vastaan pidän Fallout 3:a todellisena huippupelinä. Pelin huumori, maailma ja ratkaisut tuntuvat oikealta Falloutilta. On vaikea sanoa, onko peli parempi vai huonompi Fallout kuin vanhat legendaariset pelit, niin erilaisista ja eri aikakautena tehdyistä peleistä on kyse. Sen voin kuitenkin sanoa, että peli siirtää hienosti alkuperäisen ideansa nykyaikaan ja onnistuu tarjoilemaan erään vuoden tiukimmista pelikokemuksista.

 

Vuoden Sony PSP-peli: Crisis Core: Final Fantasy VII

2008 oli PSP-konsolille haastava vuosi. Toisaalla konsoli on kärsinyt vaatimattomasta pelivalikoimasta, mutta olemme nähneet myös monia mielenkiintoisia uusia tuotoksia, jopa suomalaisten pelien rintamalla. Voitto kuitenkin meni, kuten DS-äänestyksessäkin, Square Enixille ja Final Fantasylle. Hyvässä lähituntumassa kipusivat kuitenkin Sonyn omat God of War ja LocoRoco 2.

 1. Crisis Core: Final Fantasy VII (Square Enix)
 2. God of War: Chains of Olympus (Ready At Dawn / Sony)
 3. LocoRoco 2 (Sony)

Finaalissa olivat mukana myös: Echochrome, FIFA 09, LEGO Indiana Jones: The Original Adventures, Midnight Club: L.A. Remix, Need For Speed Undercover, Patapon ja Warhammer 40,000: Squad Command.

 

Vuoden Sony PlayStation 2 -peli: Guitar Hero World Tour

PlayStation-rintamalla juhlittiin vahvasti bilepelien vauhdissa, kuten koko viime vuosi yleensäkin. Guitar Hero -rokki ja SingStar-laulelu veivät äänestyksessä kirkkaan voiton, mutta Crash Bandicootin vauhdikas tasoloikka oli myös pelaajien mieleen.

 1. Guitar Hero World Tour (Budcat Creations / Activision-Blizzard)
 2. SingStar SuomiRock (Sony)
 3. Crash Bandicoot: Mind Over Mutant (Radical / Activision-Blizzard)

Finaalissa olivat mukana myös: Pro Evolution Soccer 2009, FIFA 09, Mercenaries 2, Pro Evolution Soccer 2009, Shin Megami Tensei: Persona 3, SingStar ABBA, WWE Smackdown vs RAW 2009 ja Yakuza 2.

Lainaus eDomen arvostelusta: Guitar Hero: World Tour (PS2, PS3, Wii, 360)

Guitar Hero -sarjalla on edessään kova paikka. Edelläkävijän paikka on muuttunut kilpajuoksuksi tasavertaisten haastajien kanssa. Pelisarja on yrittänyt innovoida, mutta ei täytä kaikkia odotuksia uusimmassa osassaan. Haastaja nousi kingiksi, vanha valtias on joutunut luovuttamaan.

Guitar Herojen yksinvaltius on pohjautunut viimeisen vuoden lähinnä siihen yksinkertaiseen seikkaan, ettei todella uskottavaa haastajaa oikein ole ollut. Rock Bandin julkaisu Suomessa ja Euroopassa lykkäytyi ja lykkäytyi, joten Guitar Herot jatkoivat voittokulkuaan. Nyt tilanne on ensimmäistä kertaa tasaväkinen, eikä Guitar Hero: World Tour pysty vastaamaan haasteeseen.

 

Vuoden Sony PlayStation 3 -peli: LittleBigPlanet

PlayStation 3:lla käytiin kiivas kilpailu vuoden parhaimman pelin asemasta. Kärkikolmikon äänet olivat hyvin lähellä toisiaan, mutta voitto meni kuitenkin ansaitusti LittleBigPlanetille. PlayStation 3 -yksinoikeuspeli Metal Gear Solid 4 ylsi hienosti toiselle sijalle eikä monialustaista GTA4:ää pidä mikään poissa.

 1. LittleBigPlanet (Media Molecule / Sony)
 2. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (Konami)
 3. Grand Theft Auto IV IV (Rockstar / Take-Two)

Finaalissa olivat mukana myös: Bioshock, Civilization Revolution, Dead Space, Fallout 3, FIFA 09, NHL 09 ja Resistance 2.

Lainaus eDomen arvostelusta: LittleBigPlanet (PS3)

LittleBigPlanet tarjoaa jo nyt paljon aivan uudenlaisia kokemuksia, sekä konkreettisesti pelaajien ihmeellisten kenttien että yhteisökeskeisyytensä kautta. Se jaksaa yllättää, ilahduttaa ja hurmata. Teknisistä ongelmista ja hieman lipevistä kontrolleista huolimatta pelin parissa vierähtää kerran toisensa jälkeen kokonaisia iltapäiviä, kun nopea parin kentän vilkaisu muuttuu tuntien maratoniksi, jossa neljä kaverusta pakenee Alcatrazista, seikkailee God of Warin maisemissa tai pelaa neljän pelaajan Sackboy-tanssipelejä.

Halusipa pelaaja sitten olla kenttäeditorien kuningas ja LittleBigPlanetin tähti, kaikki kentät läpi koluava seikkailija tai jotain siltä väliltä, peli tarjoaa huikeita elämyksiä ja puhtaita peli-ilon hetkiä jatkuvalla syötöllä. PlayStation 3:n pelivalikoiman ja vuoden 2008 selviä tähtihetkiä.

 

Vuoden peli: Fallout 3

Vuoden peli -äänestyksen tärkeimmässä kilpailusarjassa otettiin mittaa niin miehestä, pelistä kuin pelikoneestakin. Vuoden 2008 peliksi kuitenkin ylsi vuoden suurimmat pelisodat ja flamesodat synnyttänyt rooliseikkailu Fallout 3.

Tyylikkäästi hopea- ja pronssisijoille nousivat Rockstarin GTA4 ja Sonyn LittleBigPlanet. LittleBigPlanet oli samalla korkeimmalle sijoittunut konsolien yksinoikeuspeli.

 1. Fallout 3 (Bethesda) (PC, PS3, Xbox 360)
 2. Grand Theft Auto IV (Rockstar / Take-Two) (PC, PS3, Xbox 360)
 3. LittleBigPlanet (Media Molecule / Sony) (PS3)

Lainaus eDomen arvostelusta: Fallout 3 (PC, PS3, 360)

Fallout 3 oli äärimmäisen vaikea peli arvosteltavaksi. Sen sisältö on rautaa, siitä ei ole kahta kysymystäkään. Käsikirjoitus on mainio, tehtävät ovat mielenkiintoisia, maailma on kaikessa harmaudessaan kiehtova ja mikä tärkeintä, pelaaja tuntee oikeasti vaikuttavansa sen kohtaloon ja tapahtumiin.

Taustaansa vastaan pidän Fallout 3:a todellisena huippupelinä. Pelin huumori, maailma ja ratkaisut tuntuvat oikealta Falloutilta. On vaikea sanoa, onko peli parempi vai huonompi Fallout kuin vanhat legendaariset pelit, niin erilaisista ja eri aikakautena tehdyistä peleistä on kyse. Sen voin kuitenkin sanoa, että peli siirtää hienosti alkuperäisen ideansa nykyaikaan ja onnistuu tarjoilemaan erään vuoden tiukimmista pelikokemuksista.

Vuoden peli -finaalissa olivat mukana myös:


Ja nyt… Sana on vapaa!

Keskustelu

LittleBIGPlanet oli tuon vuoden ehdottomasti paras ps3 peli! Mielestäni GTA IV on lentänyt ihan perseelleen.

Kyllä Fallout 3 vie, on nimittäin sen verran hyvä peli että jalat alta.

Grafiikka on mahtavaa, mutta oma koneeni ei edes pyöritä täysillä vaan Highlla joka vähän tökkii kun VATSiin menee mutta niin. (omistan siis PC version)

Pelissä on valinnan varaa, ja ne valinnat tulevat myöhemmin vaikuttamaan peliisi. Peli yllättää koko ajan, ollessasi jossain päin Wastelandia yhtäkkiä voi tulla joukko murhaajia kimppuusi.

Vaikka pelissä voi olla hyvä tai paha, jatkuvat houkutukset pistävät sinua kohti Bad karmaa.

Suosittelen ostoa!

”Entä mitkä olivatkaan vuoden parhaat pelit PlayStation 2:lle, PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle, PC:lle ja muille pelikoneille?”

Ovelasti jätetty Nintendon koneet pois, vaikka Jeesusta vanhempi PS2 muistettiin mainita. Fanboy much?

@41 Ihan oikeassa olet, äärimmäisen addiktiivinen, äärimmäisen hauska ja äärimmäisen sopiva peli synnyttämään tilanteita tyyliin ”RUN LIKE LEEROY JENKINS!”
Sääli niitä, jotka eivät ole päässyt kokemaan Left 4 Deadin mahtavuutta.

Falloutista ei voi sanoa mitään, en ole vielä ehtinyt hommata. Yritän mahdollisimman nopeasti päästä räjäyttämään Megatonin kylän ja sen jälkeen päästämään Ghoulit torniin… >: P

”Sen sijaan Valven Left 4 Deadin nousua kolmannelle sijalle ei tainnut tosissaan odottaa monikaan.”

Miten niin ei odottanut ? Itse ainakin odotin. Viime vuoden paras peli. Yksinkertaista.

@26 ei olekaan ehkä ikää pelata mutta kun vuoden parhaista peleistä suurin osa on K18, niin tottakai ne kiinostaa. Itseäkin kiinostaa lähinnä FPS-pelit ja ne on yleensä ainakin K16

no itse ooon pelannu witcheriä jonkuverran mut eise samalla tavalla nappaa ku falloutti, juonikin on alusta asti melko hohhoijaa kamaa…

”The Witcher jäi lähes huomiotta. ”
”Witcherin poissaolo on valitettavaa. ”

Ylsi The Witcher: Enhanced Edition kuitenkin sekä PC- että vuoden peli -listan finaaliin, joten ei tilanne ole ihan niin synkkä.

Witcherin poissaolo on valitettavaa. Ehkä se johtuu yksinkertaisesti siitä että se ei ollut niin hypetetty ja suuren budjetin peli kuin useimmat kilpailijat. Jos Falloutia olisi myyty jollakin toisella nimellä, olisi tod. näk. huomattavasti vähemmän suosittu.

Mitä hä? Kukaan ei ole ylistänyt Dead Spacea? Mielestäni vuoden paras peli. Esim. GTA IV nyt vain on aivan karmee läjä paskaa, helvetin tylsä. Fallout 3 kieltämättä on hieno peli, mutta sekin menee hieman tylsäksi. Mä duunaan mielummin vaika mun vaimoa ku pelaan GTA IVtä. Ja se on paljon multa se.

Ihmettelen vähän, että jos Fallout tyylinen peli menestyi noin hyvin niin The Witcher jäi lähes huomiotta. Ehkäpä peliä ei kuitenkaan loppujen lopuksi kovin moni tunne tai ole hankkinut.

Siin on meinaan peli, jossa on sairas maailma ja mielenkiintoinen juoni.

”Voi voi eikö eDome/JOKki tiedä, että Suomessa on ns sanavapaus?”

Kyllä hyvinkin. Sananvapaus kuitenkin tarkoittaa jotain muuta kuin oikeutta häiriköidä ja melskata. Se ei myöskään ole sama asia kuin julkaisuvapaus.

Toisin sanoen: keskustelupalstoja moderoidaan säälimättä kun siihen on tarvetta.

Voi voi eikö eDome/JOKki tiedä, että Suomessa on ns sanavapaus?

Olisin ehkä äänestänyt jotain toistakin peliä jos ei kaikki aika palaisi Fallout3:een (156 h takana – kohta siirryn pääjuoneen).

Teitte virheen kun sanoitte loppuun ”Sana on vapaa!”. Täällä käyvät teinit nimittäin ottavat sen turhan kirjaimellisesti.

”EIIII!!! MIKSI GTA IV ON YKKÖNEN???!!”

Ihan siksi kun Fallout 3 on ykkönen ja sitä rataa. Eli näin ihmiset äänestivät :)

Kappas. Herättipä se kuumia tunteita.
Pahimmat trollit siivottu pois.

Juu, joutas varmaan pahimpia (asiattomampia) kommentteja heittää täältä romukoppaan, esim. kommentit nro 7, 15 ja 18.

Mitenkä tämä nyt miusta näyttää siltä, että suurimmalla osalla kommentoineista ei ole edes ikää pelata kyseisiä pelejä (niissähän on ne esbr-luokitukset.)

Äänestys näytti kaikenkaikkiaan menneen jokseenkin odotusten mukaan, tyytyväinen on hän.

Näytä kaikki kommentit

nelosen kanssa samaa mieltä.
Mgs4 omasta mielestäni vuoden peli…

EIIII!!! MIKSI GTA IV ON YKKÖNEN???!!
No, ei sille voi mitään :D Kyllä vuoden parhaimmistoa boxilla oli Fable 2. Sitä jaksoi sentään pelata. Vuoden pettymys: Far Cry 2 :D

Ei tarvitse pelata Fallout 3 kun on ollut jo muutenkin perseestä. Pelasin yhtä osaa 10 minuuttia ja lopetin. Fallout sucks! Gears of War rocks!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kiitokset Edomen pojille tästäkin. Tiedätte varmastikkin että työtänne arvostetaan.

Täytyy kyllä sanoa, että pari yllättäjää mahtui messiin. Sääli vain ettei Persona 3 saanut koskaan arvoistansa sijoitusta. Eipä se kumminkaan ihme ole tässä FPS- ja MMORPG-pelaajien täyteisessä maassa.

Minua ei l4d:n pronssi yllättänyt. Tulee tahkottua tuntitolkulla ja kyllä se on hyvä .)

sais porukat pelata ensimmäisii fallouttei ennen kuin alkaa kolmost pelaa

Herra jumala, mitä yläaste meininkiä yhden peliäänestyksen takia! :P

Falloutille meni äänet, ja näemmä muutkin on äänestäneet.

Wii-fit vähän ihmetytti, täytyis varmaan tutustua siihenkin pikku hiljaa. Samoin LittleBigPlanetin voitto MGS4:stä.

=D Loistavaa settiä kommentoijat. Jatkakaa vaan.

Fallout 3 ansaitsi paikkansa, mutta itse olisin asettanut World of Goon ainakin top 3:n

mä tyksiin kaikista peleistä paitsi gta ja sit se wowi…….

”Oliko tää yläasteen vessan seinä vai uutisen kommenttiosio?”

Tätä jäin minäkin miettimään. Left4Dead jäi kolmanneksi :( on se kyllä parempi peli kuin Fallout 3, mutta ei sekään huono peli ole.

siis WTF !!!!!!!!!!!!!!!! mitä hyvää fallout 3 on. se maailma on niin tylsä ja tarina vielä tylsempi ja grafiikkaa on paskinta mitä on nähty

Wtf! Wii Fit voitti Super Smash Bros Brawlin? Joku on antanut ylimääräisiä ääniä semmoiselle perseestä olevalle pelille. Väärä pelikin oli vuoden peli. Kaikki meni päin persettä!

Fallout 3 ansaitsi paikkansa. Mutta kyllä GeOW2 on vähän helevatasti parempi kuin GTAIV!

GTA IV on paras. Vaikka on kuinka buginen, silti huippu. :-) Tuurilla minulla sattui toimimaan moitteetta, jonka ansiosta on tullut hakattua helevatisti…

Oliko tää yläasteen vessan seinä vai uutisen kommenttiosio?

Saisivat vaihtaa engineä seuraavaan fallout peliin jos semmoinen on tulossa.

Itse kyllästyin Fallout 3:een muutaman kymmenen tunnin riemastuneen hakkaamisen jälkeen, kun alun elävä maailma vähitellen alkoi tuntumaan tylsältä ja geneeriseltä.. Huomaa, että taustalla on Oblivionin tekijätiimi. Ei huono, mutta ei pitänyt otteessaan tarpeeksi hyvin…

meh..

Muropaketin uusimmat