Uusimmat

Vuoden 2008 parhaat pelit -äänestyksen tulokset

20.01.2009 16:58 Jukka O. Kauppinen

eDomen lukijat äänestivät joulu- ja tammikuun aikana vuoden 2008 parhaasta pelistä. Virtuaalinen vuoden peli -pokaali annettiin sekä jokaisen yleisimmän pelikoneen parhaaksi äänestetylle pelille, että myös sille vuoden ylivertaisesti huikeimmalle yksittäiselle pelille.

Lukijaäänestyksen päättymisen myötä tulokset ovat lopulta ratkenneet. Kansa on puhunut: vuoden 2008 paras peli oli… Tadaaaa! Fallout 3!

Entä mitkä olivatkaan vuoden parhaat pelit PlayStation 2:lle, PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle, PC:lle ja muille pelikoneille?

Lue myös

Vuoden peli -äänestyksen finaali

Vuoden 2008 pettymykset

Vuoden 2008 yllätyspelit

Vuoden 2007 parhaat pelit -lukijaäänestyksen tulokset


 

Vuoden Microsoft Xbox 360 -peli: Grand Theft Auto IV

Vuoden parhaan ja suosituimman Xbox 360 -pelin asemasta ei ollut oikeastaan missään vaiheessa todellista epäilystä. Rockstar Gamesin eeppinen Grand Theft Auto IV -toimintaseikkailu nousi kirkkaaksi voittajaksi.

Sen sijaan toinen ja kolmas sija olivat jo kovan kilpailun takana. Gears of War 2 -räiskintä ja Fallout 3 -roolipeli olivat lopulta vain muutaman kymmenen äänen päässä toisistaan.

 1. Grand Theft Auto IV (Rockstar / Take-Two)
 2. Gears of War 2 (Epic Games / Microsoft)
 3. Fallout 3 (Bethesda)

Finaalissa olivat mukana myös: Braid, Dead Space, Fable 2, Left 4 Dead, Mirror’s Edge, NHL 09 ja Rock Band 2.

Lainaus eDomen arvostelusta: Grand Theft Auto IV (PS3, 360)

Pelin ominaisuuksista voisi puhua vaikka tuomiopäivään saakka vangitsematta silti sitä oleellisinta osaa Grand Theft Auto -kokemuksesta. Se Jokin tulee ainakin minun kirjoissani avoimesta pelimaailmasta, joka sisältää yksityiskohtia ja syvyyttä sen verran, ettei kilpailijoilla ole mahdollisuutta päästä lähellekään Rockstaria tämän vuosikymmenen aikana.

Joka kulman takana odottaa ilahduttava yllätys, oli se sitten kätketty hyppypaikka, Nikon kanssa juttelemaan jäävä satunnainen vastaantulija tai vain hienovarainen vitsi, jonka bongattuaan hykertelee pitkään. Kätkettyä tavaraa riittää sen verran, ettei sen kaiken löytämisestä kannata haaveillakaan ilman karttoja ja muita apuvälineitä.

 

Vuoden mobiilipeli: Worms 2008

Worms-sarjan laatua ja viihdyttävyyttä ei voi edelleenkään vähätellä. Mobiilipelaajat tuntuvat nauttivan myös kännyköillään eniten isommilta pelikoneilta tutuista pelisarjoista.

 1. Worms 2008 (THQ Wireless)
 2. Guitar Hero Mobile (RedOctane)
 3. Metal Gear Ac!d Mobile (Glu Mobile / Konami)

Finaalissa olivat mukana myös: Playman Summer Games 3, Prince of Persia, Reset Generation ja Spore.

 

Vuoden Nintendo DS/GBA -peli: Final Fantasy IV DS

Nintendon taskualustoilla juhlittiin pääasiassa tuttujen taskupelisarjojen voimin. Squaren Final Fantasy IV:n DS-painos nousi mukavan selkeällä kaulalla vuoden parhaan DS-pelin kukkulalle. Seikkailupelaaminen sai täydennystä Nintendon omasta Advance Wars -strategiapelistä sekä Activisionin taskurokista.

 1. Final Fantasy IV DS (Square Enix)
 2. Advance Wars: Dark Conflict (Nintendo)
 3. Guitar Hero On Tour Decades (Vicarious Visions / Activision)

Finaalissa olivat mukana myös: Apollo Justice: Ace Attorney, Lego Batman, Need for Speed Undercover, Phoenix Wright Ace Attorney: Trials and Tribulations, Pokemon Ranger: Shadows of Almia, Professor Layton and the Curious Village ja The World Ends With You.

 

Vuoden Nintendo Wii-peli: Wii Fit

Wii-konsolin vuoden kärjestä ei varmaankaan ollut suurta epäilystä, vaikka monelle Wii Fitin suosio voikin olla yhä edelleen ihmetyksen aihe. Wiin vuoden peliksi noussut Wii Fit sai yhtä paljon ääniä kuin Super Smash Bros. Brawl ja Mario Kart Wii yhteensä.

Nintendon hurjaa asemaa ei voi kuin hämmästellä – Wiin vuoden peli -kärki kun on silkkaa Nintendon omien pelien juhlaa.

 1. Wii Fit (Nintendo)
 2. Super Smash Bros. Brawl (Nintendo)
 3. Mario Kart Wii(Nintendo)

Finaalissa olivat mukana myös: Alone in the Dark, Animal Crossing: City Folks, Battalion Wars 2,  Boom Blox, Guitar Hero World Tour, Okami ja World of Goo.

Lainaus eDomen arvostelusta: Wii Fit (Wii)

Wii Fitin suurin neronleimaus piilee kuitenkin kuntoilutilanteen tekemisessä visuaalisesti mielenkiintoiseksi ja palautetta antavaksi. Moni meistä on varmasti kokeillut erilaisia kuntoiluohjelmia, venytyksiä ja kuntosalilla käymistä ylläpitääkseen fyysistä kuntoaan. Kaikissa yksin suoritettavissa harjoituksissa kuitenkin piilee aina kyllästymisen vaara. Vatsalihasliikkeet olohuoneen lattialla motivoivat ensimmäisen viikon aikana, kyllästyttävät toisella viikolla ja unohtuvat kolmannella. Jumppadvd:t ovat kirpparilla kuukaudessa. Salillakin käymiseen tarvitaan mielellään kaveri, joka usuttaa ja motivoi.

En väitä että Wii Fitin vetovoima kestäisi ikuisuuksia – mutta se on vajaan kuukauden aikana osoittautunut omassa tuttavapiirissäni kaikkien aikojen tehokkaammaksi reippailuvälineeksi.

 

Vuoden PC-peli: Fallout 3

Bethesdan hirmuista älämölöä nostattanut roolipeli Fallout 3 kimposi melkeinpä odotetusti vuoden PC-peliksi. Peli nappasi valtavan äänisaaliin, joka jätti kaikki muut varjoonsa. Mutta syystäkin – onhan se yksi viime vuosien näyttävimmistä ja mielenkiintoisimmista roolipeleistä. Roolipelaamista löytyy vuoden peli -listalta enemmänkin, sillä World of Warcraft: Wrath of the Lich King -nettiseikkailu ylsi selvästi toiselle sijalle. Sen sijaan Valven Left 4 Deadin nousua kolmannelle sijalle ei tainnut tosissaan odottaa monikaan.

 1. Fallout 3 (Bethesda)
 2. World of Warcraft: Wrath of the Lich King (Blizzard / Activision-Blizzard)
 3. Left 4 Dead (Valve / EA)

Finaalissa olivat mukana myös: Dead Space, Far Cry 2, Grand Theft Auto IV, Mass Effect, The Witcher Enhanced Edition, Warhammer Online: Age of Reckoning ja World of Goo.

Lainaus eDomen arvostelusta: Fallout 3 (PC, PS3, 360)

Fallout 3 oli äärimmäisen vaikea peli arvosteltavaksi. Sen sisältö on rautaa, siitä ei ole kahta kysymystäkään. Käsikirjoitus on mainio, tehtävät ovat mielenkiintoisia, maailma on kaikessa harmaudessaan kiehtova ja mikä tärkeintä, pelaaja tuntee oikeasti vaikuttavansa sen kohtaloon ja tapahtumiin.

Taustaansa vastaan pidän Fallout 3:a todellisena huippupelinä. Pelin huumori, maailma ja ratkaisut tuntuvat oikealta Falloutilta. On vaikea sanoa, onko peli parempi vai huonompi Fallout kuin vanhat legendaariset pelit, niin erilaisista ja eri aikakautena tehdyistä peleistä on kyse. Sen voin kuitenkin sanoa, että peli siirtää hienosti alkuperäisen ideansa nykyaikaan ja onnistuu tarjoilemaan erään vuoden tiukimmista pelikokemuksista.

 

Vuoden Sony PSP-peli: Crisis Core: Final Fantasy VII

2008 oli PSP-konsolille haastava vuosi. Toisaalla konsoli on kärsinyt vaatimattomasta pelivalikoimasta, mutta olemme nähneet myös monia mielenkiintoisia uusia tuotoksia, jopa suomalaisten pelien rintamalla. Voitto kuitenkin meni, kuten DS-äänestyksessäkin, Square Enixille ja Final Fantasylle. Hyvässä lähituntumassa kipusivat kuitenkin Sonyn omat God of War ja LocoRoco 2.

 1. Crisis Core: Final Fantasy VII (Square Enix)
 2. God of War: Chains of Olympus (Ready At Dawn / Sony)
 3. LocoRoco 2 (Sony)

Finaalissa olivat mukana myös: Echochrome, FIFA 09, LEGO Indiana Jones: The Original Adventures, Midnight Club: L.A. Remix, Need For Speed Undercover, Patapon ja Warhammer 40,000: Squad Command.

 

Vuoden Sony PlayStation 2 -peli: Guitar Hero World Tour

PlayStation-rintamalla juhlittiin vahvasti bilepelien vauhdissa, kuten koko viime vuosi yleensäkin. Guitar Hero -rokki ja SingStar-laulelu veivät äänestyksessä kirkkaan voiton, mutta Crash Bandicootin vauhdikas tasoloikka oli myös pelaajien mieleen.

 1. Guitar Hero World Tour (Budcat Creations / Activision-Blizzard)
 2. SingStar SuomiRock (Sony)
 3. Crash Bandicoot: Mind Over Mutant (Radical / Activision-Blizzard)

Finaalissa olivat mukana myös: Pro Evolution Soccer 2009, FIFA 09, Mercenaries 2, Pro Evolution Soccer 2009, Shin Megami Tensei: Persona 3, SingStar ABBA, WWE Smackdown vs RAW 2009 ja Yakuza 2.

Lainaus eDomen arvostelusta: Guitar Hero: World Tour (PS2, PS3, Wii, 360)

Guitar Hero -sarjalla on edessään kova paikka. Edelläkävijän paikka on muuttunut kilpajuoksuksi tasavertaisten haastajien kanssa. Pelisarja on yrittänyt innovoida, mutta ei täytä kaikkia odotuksia uusimmassa osassaan. Haastaja nousi kingiksi, vanha valtias on joutunut luovuttamaan.

Guitar Herojen yksinvaltius on pohjautunut viimeisen vuoden lähinnä siihen yksinkertaiseen seikkaan, ettei todella uskottavaa haastajaa oikein ole ollut. Rock Bandin julkaisu Suomessa ja Euroopassa lykkäytyi ja lykkäytyi, joten Guitar Herot jatkoivat voittokulkuaan. Nyt tilanne on ensimmäistä kertaa tasaväkinen, eikä Guitar Hero: World Tour pysty vastaamaan haasteeseen.

 

Vuoden Sony PlayStation 3 -peli: LittleBigPlanet

PlayStation 3:lla käytiin kiivas kilpailu vuoden parhaimman pelin asemasta. Kärkikolmikon äänet olivat hyvin lähellä toisiaan, mutta voitto meni kuitenkin ansaitusti LittleBigPlanetille. PlayStation 3 -yksinoikeuspeli Metal Gear Solid 4 ylsi hienosti toiselle sijalle eikä monialustaista GTA4:ää pidä mikään poissa.

 1. LittleBigPlanet (Media Molecule / Sony)
 2. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (Konami)
 3. Grand Theft Auto IV IV (Rockstar / Take-Two)

Finaalissa olivat mukana myös: Bioshock, Civilization Revolution, Dead Space, Fallout 3, FIFA 09, NHL 09 ja Resistance 2.

Lainaus eDomen arvostelusta: LittleBigPlanet (PS3)

LittleBigPlanet tarjoaa jo nyt paljon aivan uudenlaisia kokemuksia, sekä konkreettisesti pelaajien ihmeellisten kenttien että yhteisökeskeisyytensä kautta. Se jaksaa yllättää, ilahduttaa ja hurmata. Teknisistä ongelmista ja hieman lipevistä kontrolleista huolimatta pelin parissa vierähtää kerran toisensa jälkeen kokonaisia iltapäiviä, kun nopea parin kentän vilkaisu muuttuu tuntien maratoniksi, jossa neljä kaverusta pakenee Alcatrazista, seikkailee God of Warin maisemissa tai pelaa neljän pelaajan Sackboy-tanssipelejä.

Halusipa pelaaja sitten olla kenttäeditorien kuningas ja LittleBigPlanetin tähti, kaikki kentät läpi koluava seikkailija tai jotain siltä väliltä, peli tarjoaa huikeita elämyksiä ja puhtaita peli-ilon hetkiä jatkuvalla syötöllä. PlayStation 3:n pelivalikoiman ja vuoden 2008 selviä tähtihetkiä.

 

Vuoden peli: Fallout 3

Vuoden peli -äänestyksen tärkeimmässä kilpailusarjassa otettiin mittaa niin miehestä, pelistä kuin pelikoneestakin. Vuoden 2008 peliksi kuitenkin ylsi vuoden suurimmat pelisodat ja flamesodat synnyttänyt rooliseikkailu Fallout 3.

Tyylikkäästi hopea- ja pronssisijoille nousivat Rockstarin GTA4 ja Sonyn LittleBigPlanet. LittleBigPlanet oli samalla korkeimmalle sijoittunut konsolien yksinoikeuspeli.

 1. Fallout 3 (Bethesda) (PC, PS3, Xbox 360)
 2. Grand Theft Auto IV (Rockstar / Take-Two) (PC, PS3, Xbox 360)
 3. LittleBigPlanet (Media Molecule / Sony) (PS3)

Lainaus eDomen arvostelusta: Fallout 3 (PC, PS3, 360)

Fallout 3 oli äärimmäisen vaikea peli arvosteltavaksi. Sen sisältö on rautaa, siitä ei ole kahta kysymystäkään. Käsikirjoitus on mainio, tehtävät ovat mielenkiintoisia, maailma on kaikessa harmaudessaan kiehtova ja mikä tärkeintä, pelaaja tuntee oikeasti vaikuttavansa sen kohtaloon ja tapahtumiin.

Taustaansa vastaan pidän Fallout 3:a todellisena huippupelinä. Pelin huumori, maailma ja ratkaisut tuntuvat oikealta Falloutilta. On vaikea sanoa, onko peli parempi vai huonompi Fallout kuin vanhat legendaariset pelit, niin erilaisista ja eri aikakautena tehdyistä peleistä on kyse. Sen voin kuitenkin sanoa, että peli siirtää hienosti alkuperäisen ideansa nykyaikaan ja onnistuu tarjoilemaan erään vuoden tiukimmista pelikokemuksista.

Vuoden peli -finaalissa olivat mukana myös:


Ja nyt… Sana on vapaa!