Uusimmat

Wiikon wanha: Colin McRae Rally – Niin Hyvää Soraa

05.05.2016 14:00 Heikki Mustonen

Ensimmäisen kerran näin ”Kilin Kolinin” lennättävän soraa veljen uutuuttaan kiiltävällä, opintolainarahoitteisella PC:llä. Tämä tapahtui 90-luvun lopulla, jolloin kuumeisesti odoteltiin 2K-maailmanloppua ja sitä, että PC-puolella olisi käytössä kaksi peliohjainta yhtä aikaa.

Hyvät pelit ovat aina eläneet raudan tuolle puolen ja niin tekee myös Colin McRae Rally.  Pelillä on jo reilusti ikää. Silti sen vetovoima ja vahvuudet eivät ole hapanneet, vaikka tekniikka on ajanut jo ohi useamman kerran. Colin on edelleen täydellinen rallipeli. Se nostaa pintaan kilpailuvietin ja mikä tärkeintä, ajaminen on perhanan hauskaa.

Päällimmäisenä Colinista  on jäänyt mieleen loistava ajotuntuma. Toki  Colinin ilmestymisen aikoihin oli myös monia muita autopelejä, joissa auto liirasi upeasti mutkiin ja muta hidasti matkaa, mutta Colin McRae Rally loksautti leukaluita saamalla kaikkia asiat kerralla oikein. Jos oikein tarkasti katsoo, niin ehkä parannettavaa olisi auton törmäyksien viimeistelyssä, jotka ovat koomisia ja jotenkin irti kokonaisuudesta, mutta niiden rooli jää hyvin pieneksi. Tarkoitushan oli näyttää kavereille, miten sukkelasti itse pyörittelee pikataipaleen nippuun, eikä siihen kuulu tienvarsien nuohoaminen.

Colin McRae Rally

Mitä enemmän porukkaa oli pelaamassa, sen hauskempi oli rapaa roiskuttaa. Paras alusta oli PlayStation 1, joka tarjosi kaksi ylivoimaista asiaa PC-pelaamiseen nähden. Ohjaimia sai kytkettyä kaksi yhtä aikaa ja ruutu löytyi mukavasti olohuoneesta. Jos kilpaa ajettiin jaetulla ruudulla, näkyi kaverin auto omassa puoliskossa haamuna. Autot eivät törmänneet, mutta kilpailuvietti saatiin pintaan, koska kaverin suoritus oli selkeästi nähtävillä.

Autopeleissä kenttäsuunnittelun voisi kuvitella olevan haastavaa ja samalla erittäin tärkeä elementti koko pelin onnistumisen kannalta. Vaikka ajotuntuma olisi kuinka hyvä, tylsillä kentillä siitä ei riitä iloa pitkäksikään aikaan. Colin sopisi hyvin pelialan opinahjoihin kenttäsuunnittelun oppimateriaaliksi. Tapa miten pelaajalle esitetään hissukseen uusia elementtejä, kuten töyssyjä tai tiukkoja kurveja portteineen, pitää ajamisen tuoreena. Nopeiden ja hitaiden rataosuuksien rytmitys tuntuu luontevalta ja maastokin vaihtelee niin, etteivät radat tunnu samalta.

Colin McRae Rally

En muista, millaisia arvosanoja Colin keräsi mediassa, mutta jokainen peliä tuoreeltaan pelannut muistaa, että se oli loistava. Se kuului samaan nippuun varhaisten änärien kanssa. Peleihin, joita pelattiin porukassa illanviettojen aluksi ja lopuksi. Edelleen hyllyssä kummittelevat ratti ja polkimet, jotka ostettiin joskus terävöittämään ajosessioita kaverin kanssa. Kovinkaan paljon käyttöä niille ei ole Colinin jälkeen löytynyt, mutta lienee aika viritellä ne uudelleen, sillä Colin suorastaan vaatii vanhojen ennätysten tarkastelua.

 

Colin McRaen nimellä ei tehdä enää rallipelejä, mutta herran perintö elää yhä Codemastersin uusimmassa ajopelissä: DiRT Rally nappaa kevyesti rallipelien kuninkuuden (PC).

Colin McRae Rally Mobygamesissa

Colin McRae Rally Wikipediassa

 

Colin McRae Rally

Kehittäjä: Codemasters

Julkaisija: Codemasters

Alusta: PC, PlayStation 1 (1998)

Heikki Mustonen

 

Colin McRae Rally

Colin McRae Rally

Colin McRae Rally

 

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lisää aiheesta

Wiikon wanha: Hitman teki salamurhaamisesta taidetta

Wiikon wanha: Alone in the Dark 2, zombiemerirosvomuodin edelläkävijä

Wiikon wanha: Battle Bugs, ötökkäarmeijoiden marssi

Wiikon wanha: Rally-Sport — tiukkaa retrorallia Suomesta