Uusimmat

Wiikon wanha: Underwurlde

13.01.2009 14:55 Jukka O. Kauppinen

Luulenpa että tämänkertaisen wiikon wanhailun muistavia on lukijoissa suhteellisen vähän. Mutta jostain syystä omat ajatukseni ovat ajautuneet sen pariin viime viikkoina monta kertaa, ilman mitään näkyvää syytä.

Kyseessähän on vuonna 1984 julkaistu viehättävä tasoloikka, jonka teki 8-bittisen varhaisen valtakauden megalomaanisen kova – se kovin – pelitalo, Ultimate Play The Game. Nykyään firma tunnetaan nimellä Rare.

Underwurlde on osa neljän pelin sarjaa, joista ensimmäinen oli Sabre Wulf ja kaksi viimeistä osaa Knight Lore ja Pentagram. Toisin sanoen Underwurldessa Sabreman seikkailee toista kertaa. Kova jätkä tämä Sabreman, sillä kolme miekkosen neljästä seikkailusta voidaan hyvin laskea 8-bittisen aikakauden klassikoiksi.

Underwurlde oli aikansa tyypillinen tuote. Sivusta kuvattu tasoloikka, jossa pelaaja matkasi kummallisten, hämmentävien ja raivostuttavien ongelmien maailmassa ruutu kerrallaan.

Tarjolla olikin hulluja millintarkkoja hyppyjä, hurjia loikkia ja pudottautumisia silkan vahvan uskon merkeissä. Päättömästi poukkoilevia päättömiä vastustajia, joita ei saanut päästää iholleen sitten missään tapauksessa. Huikeita kuiluja, joissa oli niin helppo päästä hengestään.

Samalla Underwurlde oli kuitenkin mysteerisen viehättävä ja tunnelmikas peli. Siinä oli mainiota maanalaista manalan tunnelmaa, haastetta ja vinkeitä seikkailuja. Se ei ollut tyypillisen tekopirteä pompinta, vaan jopa vähän pelottavakin.

Peli sai aikoinaan erinomaiset arvostelut ja pelaajatkin tykkäsivät. Ja jotenkin se vain jäi minunkin mieleeni yhtenä aikansa miellyttävimmistä, nautinnollisimmasta tasoloikista. Mutta myönnetään, oli se niin vaikea etten saanut mokomaa koskaan läpi, vaikka käsin piirrettyjen karttojen ja lehdistä löytyneiden vinkkien avulla ahkerasti pelasin.

 

Katso video:

Lisätietoja:

Underwurlde @ Wikipedia

Underwurlde @ Mobygames

 

Underwurlden kartta: klikkaamalla iso kuva. Huom: siis ISO kuva:

Underwurlde
Suunnittelijat: Tim ja Chris Stamper
Tekijä/julkaisija: Ultimate Play The Game
Alustat: Commodore 64, ZX Spectrum (1984)

 

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja (mm. Jet Set Radio, Willy Beamish, Warhawk, Dune 2…)

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja (mm. NARC, Tetris, Space Harrier, OutRun, Arkanoid…)

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lue myös

Creative HS-1200 Wireless Headset – testissä langattomat pelikuulokkeet

Cyber Snipa Sonar 5.1 – tilaäänet tosipelaajan kuulokkeisiin

Disaster: Day of Crisis (Wii)

Jumpgate Evolution – Eliten ja EVEn haastaja ensikosketuksessa

Prince of Persia: The Fallen King (DS)

Vuoden 2008 pettymykset

Äänestä: Valitse vuoden 2008 parhaat pelit