Uusimmat

WiiWare-palvelu – Nintendon ladattavien pelien ulottuvuus voisi olla jouheampikin

04.10.2010 13:40 Jukka O. Kauppinen

Nintendon asenne pelialan kotkotuksia kohtaan on ollut usein jopa vanhanaikaiselta tuntuva. Esimerkiksi internet-palveluja ja nettipeluuta kohtaan firma oli hämmästyttävän ynseä todella pitkään. Lopulta sekä DS- että Wii-konsolit saivat omat nettipalvelunsa ja jopa digitaaliset pelikaupat.

Wiin nettipalvelut ovat verrattain monipuoliset, mutta samalla ehkä hieman lepsun ja vaatimattoman oloisia. Konsolia ei ole selvästikään suunniteltu nettipuoli edellä, mikä vaikuttaa nettijuttujen käytettävyyteen. Digitaalisia pelilatauksia tarjoavassa WiiWare-palvelussa onkin hyvien pelien ohessa myös tukku pulmia.

Jälkijunassa kuljetaan

WiiWare-palvelu on Nintendon konsoliin jälkikäteen lisätty digitaalinen pelikauppa, joka on selvästi ideoitu PlayStation Networkin ja Xbox Liven kauppapaikkojen suosion vanavedessä. Siinä missä konsolin verkkopalvelun Virtual Console tarjoilee rutkasti maukkaita retrohelmiä eri pelikonsolien historian varrelta, WiiWare on tarkoitettu jakelukanavaksi upouusille ja varta vasten sille kehitetyille videopeleille.

Vaikka WiiWare onkin pullollaan kiinnostavia pikkupelejä, niin Xbox 360:n ja PlayStation 3:n latauspalveluihin verrattaessa on pakko todeta, että Nintendo kulkee jälkijunassa. Ongelmien syyt löytyvät Nintendon omista teknisistä ratkaisuista.

Tallennuskapasiteetin puute on pulmista ehkä suurin. Konsolin sisäinen muisti oli varmasti alkujaan riittoisa, kun sitä käytettiin vain Virtual Console -peleihin ja pelitallennuksiin. 512 megatavun tila kuitenkin loppuu kättelyssä, kun sille tallennellaan kokonaisia pelejä.

Tämä näkyy, paitsi ärsyttävänä pallotteluna muistikortin ja konsolin muistin välillä, myös ladattaviin peleihin kohdistuvina kokorajoituksina. Siinä, missä esimerkiksi LIVEstä löytyy parhaimmillaan täysihintaisen pelin tasoisia teoksia, tyytyy valtaosa WiiWare-tuotoksista suhteellisen vaatimattomiin tavoitteisiin.

Pienenä lohdutuksena pelejä voi nyttemmin tallentaa ja pelata myös suoraan konsolille asennetulta SD-muistikortilta. Päivitetty Wiin firmware tukee enimmillään 32 gigatavun SDHC-muistikortteja.

Kapasiteetin ohessa WiiWare-palvelu on myös jokseenkin hidas. Nettiselainten nopeudesta jäädään kauas taakse, sillä sivujen latautumista ehtii odotella. Selaaminen sivulta toiselle kestää ja kestää. Etenkin PlayStation Networkiin ja Xbox Live Arcade Marketplaceen verrattuna viipeet ovat raivostuttavia, etenkin kun konsolit ovat aivan saman nettiyhteyden päässä.

Onneksi pelit sentään latautuvat ja asentuvat ripeästi, vaikka tässäkin on eräs ongelmia. Pelejä kun ei voi ladata jonossa, vaan vain yksi kerrallaan eikä latauksen kestoa näytetä missään.

Wiiwareilu onkin helpointa niin, ensin selailee tarjontaa WiiWaren nettisivuilta, päättää mikä tai mitkä pelit kiinnostavat ja sitten vasta siirtyy konsoilla nettipalveluun.

Ei demoja

Kritiikki kohdistuu pelien ostamiseen melkeinpä sika säkissä -periaatteella. Demoja ei WiiWare-peleistä tarjoilla, joten kokeileminen ei onnistu. Ostokset on pakko harkita huolellisesti miettimällä tarkoin WiiWare-kaupan pelikuvausta ja selailemalla pelien nettisivuja, ehkäpä arvostelujakin, jos oikein tarkan markan linjalla liikkuu. Toivottavasti tähän tulee jossain vaiheessa muutosta.

Kritiikistä huolimatta palvelusta löytyy silti myös niitä helmiä. Hinnoittelukin on melko hyvin linjassa kilpailevien palveluiden kanssa. Kaupan käyttäminen Wiimoten avulla on sekä helppoa että vaivatonta.

Aivan oma lukunsa ja Wiin verkkotarjonnan ehkäpä kiinnostavin alue on Virtual Console -palvelu, joka sisältää satoja käännöksiä takavuosien klassikkopeleistä. Etenkin nostalgiannälkäisille kyseessä on aarreaitta, jonka asemaa kilpailijoiden satunnaiset retrojulkaisut eivät juuri horjuta.

Juho Anttila, Jukka O. Kauppinen, Tero Lehtiniemi

 

Lisätietoja:

 

Lue myös

WiiWare-pelit testissä – mitä kuuluu Wiin latausrintamalle

Nintendon Wii-konsolilla on myös vilkas verkkoulottuvuus, vaikka sitä ei hypetetäkään aivan samalla kiihkolla kuin PS3:n tai Xboxin vastaavaa. WiiWare, Wiin ladattavien pelien nettikauppa, kuitenkin sisältää runsaasti hyviä pelejä, joihin kannattaa tutustua.

eDomen testiryhmä sukelsi WiiWaren uumeniin ja testasi 11 ladattavaa Wii-peliä. Testissämme pelit Art Style: Penta Tentacles, Bomberman Blast, Castlevania: The Adventure Rebirth, Final Fantasy IV: The After Years, Final Fantasy: My life as a Darklord, Final Fantasy: My Life as a King, Lead the Meerkats, Mega Man 9, Military Madness: Nectaris, Rage of the Gladiator ja Zombie Panic in Wonderland.

Lue myös

Ammattilaispelaamista käsiteltiin eSports-paneelissa

Dead Rising 2 -haastattelussamme legendaarinen Keiji Inafnue

Kohta me kaikki heilutaan telkkarin edessä! – kolumni

Kymmenen vuotta Sosiaalista rajoittuneisuutta

Mindflex – pelaamista ajatuksen voimalla

Playstation Move -julkaisupelit eDomen testissä

PlayStationin 15 vuotta – kohokohdat vuosi vuodelta