Uusimmat

Xbox 360:n Live Arcade on täynnä pieniä helmiä

17.04.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Uuden Xbox 360:n pelitarjonta laajempi kuin kaupan hyllyjä katsoessaan uskoisi. Kaikkia pelejä ei nimittäin myydä kaupan hyllyllä, vaan osan löytää konsolin vakiovarusteisiin kuuluvasta Xbox Live Arcade -palvelusta.

Useimmat Arcaden pelit ovat viihdyttäviä yksinpelejä, mutta lisämausteena tarjotaan vähintään omien pisteiden vertailua Livessä. Jokaisella pelillä voi myös kerätä pelaajaprofiiliinsa erilaisia saavutuksia. Muutamista löytyy täysiverinen Live-moninpeli.

Microsoftin uudesta palvelusta löytyy jo nyt pieniä helmiä. eDome esittelee palvelun nykyistä ja tulevaa tarjontaa. Arviot annetaan hinta-/laatusuhdetta punnitsevilla euromerkeillä.

Perinteistä toimintaa

Perinteiset toimintaräiskinnät ovat Xbox Live Arcaden suurin houkutus himopelaajille. Parhaiten tunnettu avausvalikoiman peli on Geometry Wars Evolved, joka on kehittynyt versio Project Gotham Racing 2:n ja 3:n mukaan kätketystä Geometry Warsista.

Ylhäältä kuvattu räiskintäpeli on selviytymishaaste: pelaaja pujottelee avaruusaluksella vastustajien keskellä, varoo törmäyksiä sekä vetovoimakuiluja, ja ampuu paljon. Peliä ohjataan vasemmalla analogitikulla, ja ammuksia tähdätään oikealla.

Peli on tyypillistä arcade-huvia: nopeasti nautittavaa ja pelitaitoja heti äärimmilleen koettelevaa. Ulkoasu on häikäisevä. Yksinkertaisista geometrisista kuvioista koostuva kenttä muistuttaa vanhan Tron-elokuvan tietokonemaailmoista.

Pom Pom -pelitalon Crystal Quest ja Mutant Storm Reloaded edustavat samaa koulukuntaa. Molemmissa peleissä toiminta on kuvattu yltä. Crystal Questissa pelaaja keräilee kristalleja ja pujottelee vihollisten keskellä. Erikoista ovat erikseen ostettavat grafiikka- ja äänipaketit, joilla pelin ulkoasua voi muokata.

Mutant Storm on samannimisen pc- ja Mac-pelin kehittynyt Xbox 360 -versio. Sitä ohjataan samalla tavalla kuin Geometry Warsia, mutta peli on jaettu selkeämmin erilaisiin kenttiin, jotka täytyy tyhjentää vihollisista.

Aivan eri maailmasta on Marble Blast Ultra, joka on Super Monkey Ballin kaltainen pallonpyörittelypeli. Maustetta peliin tulee erilaisten pintojen vaikutuksista. Välillä lattia saattaa muuttua katoksi. Perussiistin grafiikan tukena käytetään muutamia näyttäviä tehosteita, jotka yllättävät muuten yksinkertaisessa pelissä.

(Toim. huom. vaikka Marble Blastissa toki Superapinapallonkin vaikutteita on, niin eniten peli on kyllä velkaa Marble Maddnessille. Itse asiassa – Marble Blast on pikemminkin suora remake Klassisesta Marble Maddnessista, jota pelisedät hinkkasivat sormensa verille 80-luvun puolella. JOK & Mik)

Kummallisin ja hurmaavin joukosta on Wik: Fable of Souls. Pienten pelinkehittäjien Independent Game Festival -kisassa viime vuoden pääpalkinnon ja muuta kunniaa kahminut tasoloikka on kummallinen sekoitus Bionic Commandoa ja Oddworldia. Tämäkin peli on pc-käännös.

Wik on omaperäinen tasoloikka-seikkailu.

Pelaajan liikkumistavoista mielenkiintoisin on köysi, jonka varassa Wik-sankari voi keinua hyvältä tuntuvan fysiikkamallin tukemana. Kun sitä oppii hallitsemaan, alkaa päähenkilö tuntua ketterältä.

Crystal Quest €€€
Geometry Wars Evolved €€€€€
Marble Blast Ultra €€€€
Mutant Storm Reloaded €€€€
Wik: Fable of Souls €€€€€

Kortinlätkintää ja lautapelattavaa

Xbox Live Arcaden perustarjontaan kuuluu myös joukko kortti- ja lautapelejä, joiden Microsoft uskoo laajentavan pelaajayleisöä himopelaajia laajemmalle.

Jo vanhan Windows-käyttöjärjestelmän mukana toimitettu Hearts-korttipeli toimii Livessä sujuvasti moninpelinä. Myös Backgammon ja Spades ovat pöytäversioille uskollisia, selkeällä käyttöliittymällä toteutettuja virtuaaliversioita. Elävistä vastustajista oli kuitenkin testiä tehdessä pulaa.

Kaikki Hardwoodin pelit ovat ulkoasultaan siistejä, eikä tekniikassa ole moittimista.

Pokeritrendin myötä puheenaiheeksi noussut Texas Hold’em päästää pelaajan leikkimään World Poker Touria. Todennäköisesti tämäkin peli on jännittävää viihdettä Livessä. Tekoälyä vastaan on vaikea innostua pelistä, joka perustuu todennäköisyyksien laskemisen lisäksi panoksien heittelyyn ja bluffaamiseen. Yksinpelinä se käykin sormiharjoituksesta seuraavaa pokeri-iltaa odotellessa.

Näiden pelien hinta-/laatusuhdetta emme yritäkään arvioida. Sehän kun riippuu siitä, pitääkö alkuperäisestä kortti- tai lautapelistä.

Kolikkopelit kierrättävät retroaineksia

Todennäköisesti Xbox Live Arcaden yksi houkutus isoille pelitaloille on mahdollisuus julkaista vanhoja pelejä uudestaan halpahintaan. Jo nyt Arcadeen on ladattu joukko kolikkopeliklassikoita.

Yltä päin kuvatussa luolafantasiassa, Gauntletissa parasta on Live-moninpeli kavereiden kanssa, vaikka siinä ei päästäkään samaan tunnelmaan kuin yhden kolikkopelikaapin ääressä.

Joust ja Robotron: 2084 ovat kärsineet vuosien kulumisesta eniten, ja kelpaavat lähinnä nostalgiaretkiksi. Molempia kannattaa testata ennen ostamista.

Joukon paras on absurdi Smash TV. Räiskintäpeliä ohjataan samaan tapaan kuin Geometry Warsia, mutta tässä pelaaja kilpailee verisessä tosi-tv -ohjelmassa. Hurmeen keskellä poimitaan yllätyksiä: palkintona uusi leivänpaahdin tai stereot!

Smash TV:ssä pelaaja kahmii palkintoja. Tällaista tv-visailua voisi katsoa oikeastikin.

Gauntlet €€€
Joust €€
Robotron: 2084 €€
Smash TV €€€

Älypelit loistavat

Toinen toimintapelien rinnalla loistava kategoria tämän hetken Live Arcadessa on älypelit.

Bejeweled 2 on tuttua järjestelyä, jossa tavoitteena on saada vierekkäin kolme tai useampi timantti. Sama peli on julkaistu esimerkiksi Nintendo DS:lle eläingrafiikoilla Zookeeper-nimellä. Muutoksena kaavaan neljän ja viiden kuvion riveistä palkitaan nyt erikoiskivillä – se houkuttelee kehittämään strategioita. Live Arcade -version ulkoasu on mukava ja pelin pariin tempautuu todella.

Vakiovarusteena kiintolevyltä löytyy Microsoftilla työskentelevän, Tetriksen aikanaan luoneen Alexei Pajitnovin uusin peli, Hexic HD. Kuvioiden pyörittely ja sitä kautta värien yhdistely on hauskaa, mutta pelistä puuttuu Bejeweled 2:n vaistonvaraisuus.

Minulle uusi tuttavuus on Bejeweledin tehneen Popcap Gamesin Zuma. Pelissä ammutaan ruudun keskeltä värikkäitä kuulia, joilla on tarkoitus pysäyttää ruudulle vyöryvä pallorivi ennen kuin se ehtii reitin loppuun. Jälleen kerran tarkoituksena on saada riviin samaa väriä, mutta painopiste on enemmän yhdistelmien rakentamisessa ja erikoispallojen aktivoimisessa.

Peli kysyy sekä sorminäppäryyttä että nopeaa ajattelua, ja koukuttaa pelaajan tehokkaasti.

Bejeweled 2 €€€€
Hexic HD kiintolevyllä/€€€
Zuma €€€€€

Ja muutakin…

Xbox Live Arcaden kallein peli on tällä hetkellä 1 200 pistettä eli vajaat 15 euroa maksava Bankshot Billiards 2, joka on kelvollinen perusbiljardi. Mukana on valtava määrä pelimuotoja.

Outpost Kaloki X:ssä rakennetaan avaruusasemaa yksinkertaisessa managerointipelissä. Tärkeintä on tasapainoilla virrankulutuksen, ylläpitohintojen ja tuottojen välillä. Lapsekas ulkoasu kätkee taakseen yllättävän monimutkaisen, mutta nopeasti läpi kolutun pikkupelin.

Outpost Katoki vie pelaajat avaruusbisnesten pariin.

Bankshot Billiards 2 €€€
Outpost Kaloki X €€€

Lassi Kurkijärvi

Miten Live Arcade –pelit hankitaan?

Kaikista Live Arcadesta ostettavista peleistä tarjotaan ilmaisversioita, joissa peliä pääsee kokeilemaan muutaman kentän tai minuutin verran. Pelejä ostetaan Microsoft-pisteillä, joita puolestaan hankitaan joko luottokortilla Livestä tai pelikaupasta saatavilla korteilla.

Pelit maksavat tällä hetkellä 400, 800 tai 1 200 pistettä eli vajaat viisi, kymmenen tai viisitoista euroa.

Maksun jälkeen pelit ladataan konsolin kiintolevylle tai muistikortille. Kooltaan pelit ovat noin 30 megatavua eli niitä mahtuu muistikortillekin kaksi kappaletta.

Live Arcaden pelit lupaavat valoisaa tulevaisuutta

Ensikokemukset Live Arcaden parissa ovat olleet positiivisia. Palvelu toimii nopeasti ja pikkupelattava sopii myös niille, jotka eivät innostu Xbox 360:n valikoiman isoista peleistä. Bejeweled ja muut puzzlepelit ovat jo pitkään olleet valtavirran pc-suosikkeja.

Nähtäväksi jää miten Microsoft kehittää Live Arcadea jatkossa. Pelivalikoiman on luvattu kasvavan jatkuvasti, mutta kuinka isoja pelejä palvelun kautta aiotaan vielä kaupata? Periaatteessa vain koko rajoittaa digitaalista jakelua, ja jo nyt Xbox 360:aan voi ladata Livestä puoligigaisia demoja.

Uuden sukupolven pelit jaetaan tsin vielä pitkään dvd-levyillä. Microsoft ei halua hermostuttaa pelikauppoja, jotka ovat kuitenkin tärkeä osa pelibisnestä.

Pikkupeleissäkin riittää mahdollisuuksia. Live Arcaden taakse on lupautunut iso joukko pelitaloja. Atari, Capcom, Codemasters, Electronic Arts, Harmonix, Hudson, Midway, Namco, Sega, SNK, Ubisoft ja Vivendi ovat pelialan suuria nimiä. Toisaalta Live Arcaden kautta julkaisukanavan löytävät konsolimaailmaan myös pienemmät, tähän asti lähinnä pc-sharewarea tehneet pelinkehittäjät.