Uusimmat

Zalman Theatre 6 Surround -kuulokkeet

29.09.2004 16:05 Jukka O. Kauppinen

Pelistä ja pelaajasta syntyvä melu voi olla joskus häiritsevää, ainakin muulle kotiväelle. Syntyvää häiriötä voi kuitenkin yrittää vaimentaa käyttämällä vaikkapa kunnollisia pelaamiseen suunniteltuja kuulokkeita. Mikäpä sen parempi, jos kuulokkeet samalla parantavat pelielämystä esimerkiksi surround-äänillä.

Parasta mahdollista pelikokemusta hakeville kunnollinen kaiutinpatteristo on ehdoton välttämättömyys. Kuinkas muuten sitä pääsisi nauttimaan järeistä tilaäänistä ja bassojytkeestä? Vaan entäpä kotiväki? Naapurit? Yöllinen pelaaminen vaatii volyymin minimoimista, muuten naapuristokaan ei saa unta. Tavalliset kaiuttimet eivät puolestaan tavoita samaa eri suunnista kuuluvien äänten tilaefektiä.

Zalmanin markkinoille tuomat surround-kuulokkeet ovat tällöin mielenkiintoinen vaihtoehto. Tavallisilla kuulokkeilla yritetään yleensä luoda tilaääniefektit virtuaalisella äänen pallottelulla, joka toimii kohtuuhyvin määrättyyn rajaan saakka. Kunnolliset surround-kuulokkeet kuitenkin luovat äänen oikeilla kaiuttimilla.

Zalmanin Theatre 6 –kuulokkeet ovatkin todellinen päähän ripustettava surround-teatteri. Ne ovat täysimittainen 5.1-kanavaäänen tuottava ääniratkaisu, joissa on kaiken kaikkiaan kuusi kaiutinta. Kuulokkeet voi liittää suoraan tietokoneen äänikorttiin, joka sisältää vaadittavat 5.1-äänen liittimet, tai 5.1-vahvistimella varustettuun pelikonsoliin. Esimerkiksi Creativen Audigy-kortit sopivat mainiosti surround-kuulokkeillekin.

Surround-kuulokkeen kestotestissä tuotteesta löytyi sekä hyviä että huonoja puolia. Musiikin kuuntelussa ne eivät oikein pärjänneet. Ääni oli ohuehko ja bassot olivat laimeat. Kunnollisen subbarin puute tuntui.

Peleissä vaikutelma oli kuitenkin parempi. Verrattaessa samaa peliä kaksilla eri kuulokkeilla, tavallisilla ja Theatre6:llä, ero oli selvä. Erilaiset tilaäänet ja etenkin äänien suunnat pystyi havainnoimaan surround-kuulimilla tarkemmin ja paremmin. Äänilähteiden liikkuminen havaitsi tarkemmin, ja esimerkiksi Doom 3 –pelin pelottavat tausta- ja tilaäänet tuottivat tuntuvasti ylimääräistä sydämentykytystä.

Kuulokkeet ovat jämerät ja asettuvat päähän tukevasti. Kupit peittävät korvat tehokkaasti ja eristävät pelaajan muusta maailmasta, välillä ehkä liiankin hyvin. Eräs ongelma kuitenkin ilmeni: äänikommunikaatiota käyttävä nettipelaaja joutuu ratkaisemaan mikrofonin sijoitusongelman, sillä mikkiähän Zalmanissa ei ole – joten mitäs vanhalle mikkikuulokkeille tekisi? Toinen ongelma on arkisempi: mitäs jos joskus haluaakin kuunnella ääniä oikeista kaiuttimista? Tällöin pelurin on hankittava erillinen vahvistin, jossa on kaksi ääniulostuloa ja kytkin äänilähteen vaihtamiseksi kuulokkeiden ja kaiuttimien välillä. Tällainen on esimerkiksi Zalmanin itsensä valmistama ZM-RSA-vahvistin, jonka voi liittää tietokoneen ja kuuntelijan väliin.

Surround-kuulokkeet eivät ole silkkaa hypeä, vaan tilaääntä tukevissa peleissä ne voivat oikeasti parantaa pelikokemusta. Jää kuitenkin pelaajan itsensä päätettäväksi kuulostavatko äänet paremmilta surround-kuulimilla, järeällä kaiutinpatteristolla tai muutoin raskaamman luokan peruskuulokkeilla.

Zalmanin tuotteita maahantuo SMG ja niitä voi tiedustella pc-tarvikkeiden jälleenmyyjiltä. ZM-RS6F-kuulokkeiden ohjehinta on 79 €, ZM-RSA-vahvistimen 85 €.