Uusimmat

Art Style -sarja (Wii)

16.02.2009 14:50 Juho Anttila

Eleganttia suunnittelua, hiottua grafiikkaa ja yksinkertaiset kontrollit, jotka tarjoavat helposti lähestyttävää ja hauskaa mutta syvällistä pelattavaa. Tällaista lupailee WiiWaressa julkaistu Art Style -pelisarja. Kolme 600 pisteen hintaista pikkupeliä yrittää voittaa satunnaisen puzzlepelaajan sydämen. Otimme selvää, onko sarja tekotaiteellista kertakäyttöpelattavaa vai pitkäkestoisempaa viihdykettä.

Skip Ltd. -studion luoma pelisarja pohjautuu Game Boy Advancelle vain Japanissa julkaistuun seitsemänosaiseen bit Generations -sarjaan. Kolmesta Wiille julkaistusta pelistä kaksi on uusintaversioita. Art Style: Cubello puolestaan on kokonaan uutta tuotantoa. Sarja jatkuu käsikonsolipuolella, kunhan Nintendon DSiWare-palvelu avataan myös Euroopassa.

Art Style: Cubello

Linkki: pelin kotisivu

Art Style -sarjan ensimmäinen Euroopassa julkaisu teos Cubello haastaa purkamaan erivärisistä kuutioista muodostettuja pyöriviä kolmiulotteisia rakennelmia. Pelaaja ampuu rakennelmaan uusia kuutioita Wiimoten avulla. Kuutiot poistuvat rakennelmasta, jos pelaaja saa niitä vähintään neljä vierekkäin. Lisähaastetta tuo purettavien härveleiden pyörimissuunta, joka muuttuu jatkuvasti pelaajan siirtojen myötä.

Cubellon peli-idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan äärimmäisen addiktoiva, kunhan ensin sisäistää kolmiulotteisen pelimekaniikan. Valitettavasti kokonaisuuteen on sattunut pari selvää suunnitteluvirhettä. Käytännössä jokainen kierros päätyy lopulta samanlaiseksi muutaman kuution kokoisen häkkyrän pyörittelemiseksi sopivia palikoita odotellessa. Eriväristen kuutioiden erottaminen toisistaan on myös ajoittain haastavaa. Vioistaan huolimatta Cubello kannustaa silti pelaamaan vielä sen seuraavan kentän ajan.

Art Style: Rotohex

Linkki: pelin kotisivu

Värien yhdisteleminen on myös Rotohexin kantava teema. Tällä kertaa ruudun yläreunasta putoilevia kolmioita yhdistetään samanvärisiksi heksakuvioiksi. Tämä tapahtuu pyörittämällä pelialueen niin ikään kuusikulmaisia osia myötä- tai vastapäivään. Painovoiman tehdessä tehtävänsä kolmiot liukuvat ainakin teoriassa oikeille paikoilleen. Rotohex on Art Style -kolmikon ainoa teos, joka tarjoaa myös kaksinpelimahdollisuuden.

Välittömästi koukuttava pikkupeli on valitettavasti onnistuttu pilaamaan tökeröllä värisuunnittelulla. Jos sävyjen sekoittuminen ärsytti Cubellossa, Rotohexissä se tekee pelaamisesta pahimmillaan lähes mahdotonta. Koko väripaletti toistaa samaa pohjasävyä saaden toisiaan lähellä olevat värit sekoittumaan keskenään pahasti. Hieno idea muuttuu turhauttavaksi tihrustamiseksi. Toki vikaa voi olla testaajan värinäön lisäksi myös näytössä, mutta kyllä värien yhdistämiseen perustuvan pelin suunnittelussa täytyy kiinnittää erityistä huomiota sävyjen erottuvuuteen.

Art Style: Orbient

Linkki: pelin kotisivu

Orbient on Art Style -sarjan ehdottomasti omintakeisin tuotos. Pelaaja kasvattaa pientä planeettaa tarpeeksi suureksi, jotta se voi napata kiertoradalleen määrätyn, alunperin suuremman taivaankappaleen. Omaa planeettaa ohjataan välillisesti painovoiman avulla. A-nappulaa painamalla kaikki lähiympäristön taivaankappaleet vetävät pelaajaa puoleensa kun taas B-nappulasta sama voima kääntyy päinvastaiseksi.

Yksinkertainen kahden napin mekaniikka tarjoaa yllättävän syvällisen pelikokemuksen. Pelaaja tuntee olevansa aluksi aivan kahvilla, kunnes tuntuma painovoimakenttien hallitsemiseen löytyy. Alkuvaikeuksien jälkeen planeettojen ahmiminen ja mustien aukkojen väisteleminen sujuu jouhevasti. Kenttäsuunnittelu on myös tarpeeksi vaihtelevaa tarjoten mukavasti haasteita pitemmäksikin aikaa. Orbient nouseekin Art Style -sarjan positiivisimmaksi yllätykseksi.

Täyttyvätkö lupaukset

Vaikka Art Style -nimikkeen alla myytävät pelit ovatkin itsenäisiä ja erilaisia kokemuksia, on niissä myös paljon yhteisiä piirteitä. Yksinkertaisista aineksista on saatu aikaiseksi addiktiivisia pieniä pulmapelejä, joiden pariin huomaa helposti juuttuvansa sitä aiottua pikaista pelisessiota paljon pidemmäksi aikaa. Pelisarjan nimen mukainen tyyli näkyy kuitenkin myös negatiivisina piirteinä. Taiteellisuutta tavoitteleva äänimaailma on kautta linjan ärsyttävää kilkutusta. Sekä Cubello että Rotohex kärsivät myös värisuunnittelusta, joka korostaa visuaalisuutta pelattavuuden kustannuksella.

Suhteellisen edulliseen hintaansa nähden Art Style -sarjan pelit ovat mukavaa ja haastavaa pelattavaa. Jos teosten audiovisuaalinen tyyli ja pienet suunnitteluvirheet eivät pelota, kannattaa kevyiden puzzlepelien ystävien antaa sarjalle ainakin mahdollisuus. Kolmikosta Orbient teki arvostelijaan suurimman vaikutuksen, mutta jokainen löytänee joukosta oman suosikkinsa.

 

Tekijä: skip Ltd.
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Nintendo Wii
Saatavilla: Nintendo Wii
Pelaajia: Cubello 1, Rotohex 1-2, Orbient 1
Pelin kotisivu: http://www.nintendo.com/games/
Juho Anttila

 

Lue myös

Disaster: Day of Crisis (Wii)

Littlest Pet Shop (DS, PC, Wii)

Lord of the Rings: Conquest (PC, PS3, 360)

Need for Speed: Undercover (PS3, Wii, 360)

Race Pro -ennakko (360)

Rubik’s Puzzle World (Wii)

Skate 2 (PS3, 360)

The Last Remnant (360)

 

Kiinnostavimmalta peliltä vaikuttaa...

Katso tilanne vastaamatta