Uusimmat

Battlestations: Midway -ennakko (PS2, Xbox, pc)

28.07.2005 00:00 Miika Huttunen

Historiallisesta pohjastaan huolimatta Battlestations: Midway ei ole hardcore-strategiaa. Pelattavuus on yritetty pitää yksinkertaisena, vain muutamalla napilla pelattavana kokonaisuutena, joka soveltuu yhtä hyvin konsolilla kuin pc:lläkin pelaamiseen. Yksiköitä voi komentaa joko suoraan tai antamalla niille liikkumis- ja hyökkäämiskäskyjä sekä kulkureittejä strategisen kartan kautta. Pelaaja voi myös milloin tahansa hypätä minkä tahansa yksikön ohjaimiin, oli kyseessä sitten lentokone, laiva tai sukellusvene. Vaikka peli onkin kevyen toiminnallinen, lentokoneiden ja veneiden liikemallinnus on yllättävän realistinen.

Laivat sisältävät useita eri asejärjestelmiä, kuten raskaita tykkejä, torpedoja, syvyyspommeja ja ilmatorjuntatykkejä. Suuret laivat voivat vaurioitua eri osa-alueilla. Aluksiin voi syttyä tulipaloja ja niihin voi tulla vuotoja tai moottorivikoja. Vaurioita ei pysty korjaamaan lopullisesti, mutta pelaajan pitää jakaa miehistöä paikkamaan ja hoitamaan tullutta vahinkoa – muuten meren pohja kutsuu nopeammin kuin olisi syytä.

Battlestations: Midway on omalaatuinen peli. Se on yhdistelmä suoraviivaista toimintaa ja ryhmätason strategiaa, tai pikemminkin laivastotason, sillä pelissä ei ohjata tankkeja tai sotilaita vaan taistelulaivoja, lentotukialuksia, lentokoneita ja sukellusveneitä Tyynen valtameren sotanäyttämöllä toisen maailmansodan aikoihin. Nimensä mukaisesti peli keskittyy Midwayn suureen meritaisteluun, joka ratkaisi sodan kulun Tyynellä valtamerellä. Japanin keisarillinen laivasto otti Midway-saarten ympäristössä yhteen USA:n laivaston kanssa ja tuhoutui lähes täysin. Pelissä voi tietenkin käydä toisin.

Saarilla sijaitsee myös lentokenttiä ja telakoita, joista voi lähettää taisteluun lisää koneita, torpedoveneitä ja joukkojenkuljetusaluksia. Raskaita aluksia ei kuitenkaan saa rakennettua lisää. Ilmavoimiin kuuluvat puolestaan lentotukialuksilta ja saaritukikohdista toimivat hävittäjät, torpedokoneet, syöksypommittajat sekä raskaammat strategiset pommittajat, kuten amerikkalaisten B-17-pommikone.

Pelaaja ratkaisee sodan kulun

Kone hoitaa joukkojen liikkumisen ja sotimisen perustasolla, mutta tekoäly on tehty puolustavaksi eikä hyökkääväksi. Tämä tarkoittaa sitä, että ilman pelaajan panosta tilanne muuttuu vain hitaasti. Toki raskas taistelulaiva tekee torpedoveneestä nopeasti silppua ilman pelaajankin panosta, mutta jos haluaa upottaa lentotukialuksen, on parempi ottaa syöksypommittajalentue omaan ohjaukseen. Vaikka merellä ja taivaalla taistellaan koko ajan, pelaaja on se, joka ratkaisee taistelujen kulun omalla toiminnallaan.

Testisessiossa yksinpeliä huomattavasti kiinnostavammaksi nousi kuitenkin moninpeli. Moninpelissä kummallakin puolella voi pelata maksimissaan kahdeksan pelaajaa, joista kukin saa ohjaukseensa tietyn määrän yksiköitä ja/tai lentokenttiä tai telakoita. Pelkästään kahden pelaajan välinen kamppailu kahden saaren välillä oli huikean hauska ja jännittävä kokemus. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että ilmataisteluissa pilvet näyttelevät taktista roolia. Lentokoneet voi lähettää piileskelemään niiden taakse, ja niistä tehtävät syöksypommitukset voivat yllättää vihollisen pahan kerran.

Tunnelmaa ei myöskään haittaa näyttävä ja kaunis ulkoasu. Vaikka taistelut tapahtuvatkin suureksi osaksi merellä ja pienten saarten ympärillä, ympäristöissä on silti paljon yksityiskohtia, aivan kuten lentokoneissa ja laivoissakin.

Battlestations: Midway vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta peliltä, erityisesti loistavan verkkopelinsä ansiosta. Sen ainoa ongelma voi olla lajityyppien sekoitus: tosi strategisteille se on liian kevyt ja toiminnallinen, toimintapelien ystäville se voi taas omata liikaa strategisia elementtejä.

Tekijä: Mithis
Julkaisija: SCi
Pelaajia:1-16
Tulossa: syyskuu (PlayStation 2, Xbox, pc)