Uusimmat

Brütal Legend (Linux, Mac, PC)

16.04.2013 14:00 Miikka Lehtonen

Tekijä: Double Fine
Julkaisija: Double Fine
Testattu: Windows 8, Intel Core i5-750, 8 Gt keskusmuistia, GeForce GTX 570
Saatavilla: Linux, Mac, PC, PlayStation 3, Xbox 360
Laitevaatimukset: Windows XP, Core 2 Duo -prosessori, GeForce 8500 GT, 1 Gt keskusmuistia
Pelaajia: 1, 2 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.doublefine.com/brutallegend/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Pidätkö metallista? Saavatko Black Sabbathin, Iron Maidenin, Judas Priestin ja Motörheadin kaltaiset nimet hymyilemään lämpimästi? Siinä tapauksessa tässä on peli sinulle!

Mutta hetkinen, joku nyt takarivissä ihmettelee. Eikö tämä peli arvosteltu Domessa jo kolme vuotta sitten? Kyllä, mutta se oli silloin se, nyt on aika tutustua vihdoin PC-versioon, joka ilmestyi vihdoin pari viikkoa sitten!

 

2009 julkaistun alkuperäisen konsoliversion arvostelun voit lukea täältä:

Lue juttu: Brütal Legend (PS3, Xbox 360) 

Pelille myönnettiin Domen Suosittelemme-leima.

 

Muutaman vuoden takainen Brütal Legend jakoi vahvasti mielipiteitä ja valitettavasti suuri osa kiitoksesta kuuluu taas kerran PR:lle. Tim Schafer ja Double Fine kun tekivät pelin, joka oli osittain avoimen maailman metallirällästystä ja osittain kuin eräänlainen kolmannen persoonan MOBA. PR-tyyppien mielestä tämä vain antoi pelistä vähän ikävän kuvan ja niinpä he mainostivat ennakkoon vain sitä yhtälön ensimmäistä puolta. Ja voi sitä yllätyksen määrää kun pelaajat sitten saivat pelin käsiinsä ja huomasivat, millainen se oikeasti oli.

Siinä eeppisessä paskamyrskyssä peli poljettiin aivan maan rakoon, mielestäni täysin syyttä. Paketista ei toki tullut sitä, mitä PR-kaverit olivat luvanneet, mutta mielestäni silti hyvä peli. Nyt, kolme vuotta myöhemmin, myös PC:llä.

Metallin maailma

 Brütal Legend kertoo tarinan Eddie Riggsistä, roudarien kuninkaasta. Mies on omistanut elämänsä metallimusiikille ja lopulta antaa sen alttarilla myös henkensä, kun lavastehaaveri tappaa hänet kesken angstimetallibändin keikan. Riggs yllättyy melkoisesti herätessään metallin maailmassa, mystisessä paikassa, joka näyttää kuin 80-luvun metallilevyn (LP, tietenkin) kansitaiteesta repäistyltä. Eikä suotta, sillä sieltähän ne Double Finen artistit inspiraationsa ammensivat.

Pääkallojen, kromin ja V8-moottorien komistamassa maailmassa on käynnissä sota, jossa ihmiskunnan rippeet taistelevat demonien ja niiden kätyreiden joukkoja vastaan brütaalin maailmansa herruudesta ja omasta selviytymisestään. Sota näytti jo hävityltä, mutta metallibändin tavoin armeija tarvitsi vain miestä, joka osaa järjestää asioita. Se tarvitsi roudarin.

Ja siitä se sitten lähtee, noin 10 tunnin mittainen rakkaudentunnustus metallille. Jokaisen kulman takana on joku hauska yksityiskohta, josta liian monta tuntia levykansia tuijottanut saa hyvät naurut. Äänirooleissa kuullaan Rob Halfordin, Ozzy Osbournen ja Lemmy Kilminsterin kaltaisia metallilegendoja. Taustalla pauhaa valikoima vanhempaa ja uudempaa metallia, kaikki hyvällä maulla valittuna. Jos nuorena – tai miksei vanhempanakin – miehenä nytkytit päätäsi New Wave of British Metal –setin tahtiin, rakastut varmasti peliin ykkösellä.

Itse pelattavuuskin toimii, pääasiassa hyvin. Puolet pelistä menee tosiaan open world –räimeen merkeissä kun Eddie juoksee, huitoo ja kitaroi loputtomia demoniarmeijoita kasaan. Välillä etsitään kätkettyjä salaisuuksia, kerätään resursseja joilla sitten parannellaan Eddien ja tämän kaaran ominaisuuksia sekä muutenkin tehdään juttuja, jotka olisivat ihan kotonaan vähän metallihenkisemmässä Zelda-tarinassa.

Toinen puolisko on tämän osion jatke. Niissä Eddie ja hänen armeijansa ottavat yhteen demonilegioonien kanssa RTS-henkisessä mätössä, jossa paras pelityyli on juosta rivimosuriensa mukana pätkimässä vastustajan sankaria kuonoon samalla kun valloitetaan resurssipisteitä ja kerätään joukkoja. Hauskaa tämäkin, kunhan siihen asennoituu oikein.

Mutta tämä kaikki on tuttua jo 360- ja PlayStation 3 –versioista. Puhutaanpa siis hetki PC-version tekniikasta, koska siinä on puhuttavaa.

Uusi moottori, uudet murheet

 Double Fine on jo vuosia pyöritellyt pelejään samalla moottorilla, jota ei selvästikään luotu PC-laitteita varten. Ruudunpäivitysnopeus on lukittu 30 FPS:ään ja muitakin outoja rajoituksia löytyy. Suuri motivaattori Brütal Legendin PC-versiolle olikin samaan syssyyn modernisoida moottori ymmärtämään ja hyödyntämään uudempaa rautaa.

Kuten usein tällaisissa ”palataan koodaamaan uusiksi neljä vuotta vanhaa koodia” –sessioissa käy, operaatio ei onnistunut aivan ongelmitta. Tavoitteet kyllä saavutettiin: Brütal Legend pyörii nyt 60 FPS:n nopeudella ja tehokkailla koneilla myös näyttää sangen hyvältä kiitos ruudunpehmennysten, ambient occlusionin, eeppisen piirtoetäisyyden ja muiden PC-herkkujen.

Mutta kolikon kääntöpuolella mukaan on tullut myös ongelmia. Kun kaikki pelin animaatiot on alunperin suunniteltu 30 FPS:n nopeudelle, hyppy 60 FPS:ään saa ne välillä nykimään ja pätkimään oudosti kun moottori ei oikein tiedä, mitä animaatioruutua sen pitäisi näyttää. Kirjoitushetkellä ongelma on jo poistettu joillain PC-kokoonpanoilla, mutta ei esimerkiksi minun koneellani. Niinpä Double Fine lisäsi peliin mahdollisuuden lukita se 30 FPS:n nopeuteen, jolloin animaatiot toimivat, mutta välianimaatiot taas pätkivät oudosti.

Muitakin outouksia löytyy. Oma ohjaimeni esimerkiksi sammuu välianimaatioiden aikana ja vaatii hetkellistä nappien runnomista, jotta se herää taas henkiin. Tylympi juttu jos välianimaation jälkeen täytyisi nopeasti reagoida johonkin äkilliseen tilanteeseen. Jotkut achievementit eivät toimi, moninpeli on kirjoitushetkellä kaatumisherkkä kokemus ja niin edelleen. Ongelmia riittää.

Double Finen kunniaksi on todettava, että tiimi tekee parhaansa. Brütal Legendiin on julkaistu kasapäin päivityksiä, jotka ovat parantaneet sitä monilla tavoin ja korjanneet suuriakin ongelmia, mutta tekemistä riittää yhä. Se on harmi, sillä PC-versiolla olisi potentiaalia olla se paras Brütal Legend –versio, mitä se toki nyt toimiessaan onkin.

Tämä ei kuitenkaan kaada peliä, sillä Brütal Legend rokkasi aina nimenomaan tunnelmallaan, tarinallaan ja meiningillään, eivätkä ne siitä ole mihinkään vuosien varrella kadonneet. Jos pienet yskähtelyt kestää, kyseessä on siis yhä ehdottomasti pelaamisen arvoinen metallieepos. Ja kyllähän metallimies nyt pienet vastoinkäymiset kestää.

 

Brütal Legend (PS3, Xbox 360)

Mitä tapahtuu, kun samaan pakettiin lyödään suunnittelijalegenda Tim Schafer, metallilegendat Ozzy Osbourne ja Lemmy Kilminster, sekä näyttelijäle… elokuvista tuttu Jack Black? Voisi kuvitella, että täyttä kaaosta, mutta todellisuudessa tuloksena on jotain aivan muuta.

Tällä kertaa se aivan muu ei ole Monty Python, vaan peli, joka yhdistelee Fable-henkistä kevyttä toimintaa, avointa maailman tutkimista ja RTS-taistelua isoon metallinhehkuiseen pataan. Tervetuloa metallimiehen päiväuneen ja arvostelijan painajaiseen.

 

Lue myös

Bioshock Infinite (PC, PS3, Xbox 360)

Crusader Kings II – Sword of Islam DLC (Mac, PC)

Dragon’s Dogma: Dark Arisen –ennakko (PS3, Xbox 360)

Driftmoon (PC)

Duke Nukem 3D: Megaton Edition (Mac, PC)

Sniper: Ghost Warrior 2 (PC, PS3, Xbox 360)

The Walking Dead: Survival Instinct (PC, PS3, Xbox 360)

Trine 2: The Goblin Menace DLC (Mac, PC, PS3, Xbox 360)