Uusimmat

Space Marshals (iOS)

17.03.2015 16:09 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Pixelbite
Julkaisija: Pixelbite
Testattu: iPad Mini
Saatavilla: iOS
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta 4,99 euroa (App Store)
Pelin kotisivu: Space Marshals
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

 

Mobiilipelien maailmassa tapahtuu koko ajan aivan hillittömän paljon, ja hyvien pelien löytäminen on melkoisen etsimisen takana. Joskus sitä kuitenkin törmää todelliseen helmeen. Ruotsalaisen Pixelbite-studion Space Marshals on sellainen.

Olin myyty jo siitä, että hei, pelihän kuulostaa villin lännen sheriffiseikkailulta. Siihen vielä vähän scifimeininkiä, niin tämähän toimii ainakin ideatasolla ihan täysillä. Onneksi myös pelinä!

Totuuden nimissä tunnustettakoon, että kyllä se ihan aito länkkiriseikkailukin olisi ollut siisti juttu. Mutta ehkä saamme jonain päivänä Wild Wild West Marshals -pelinkin, kun nyt ensin on avaruushommat selvitetty. Vaan eipäs loikata haavemaailmaan, pysytään tässä pelissä.

Space Marshals on ytimekkäästi ilmaistuna isometrinen scifilänkkäriräiskintä, jossa pelaaja kavereineen haaksirikkoutuu vieraalle planeetalle ja jahtaa etsintäkuulutettuja roistoja. Matkan varrella kerätään uusia aseita, varusteita, vaatteita ja tietenkin hattuja. Ja pistetään rosmoja häkkiin. Ja ammuskellaan, ammuskellaan niin penteleesti.

Sherifföinti on kuitenkin fiksua ja kohtuullisen vapaamuotoista. Kentät ovat toki suhteellisen kapeita ja tiiviitä, mutta niihin on jätetty reilusti tilaa hiiviskelyyn, stealthiin ja taktikointiin. Kiireetön pelaaja voi odotella ja tarkkailla vihollisia, piilossa pysytellen, liikkeensä taiten ajoittaen. Useimmat kentät voi hiipiä läpi täysin huomaamatta, laukaustakaan ampumatta. Eipähän tule lisäammuksille tai ensiavullekaan tarvetta.

Räiskintä lienee silti se juttu, josta useimmat tykkäävät enemmän. Ja se on mainiota. Pelaaja ohjaa toisella virtuaalitikullaan sheriffiään, toisella ammutaan. Ase valitaan ruudun alareunan ikonista, ja sillä tähdätään venyttämällä virtuaalitikkua haluttuun suuntaan. Jos kuti kantaa kohteeseen, se näytetään visuaalisesti. Ammuskelu on tehty hyvin informatiiviseksi ja toimivaksi, ja etenkin tarkkojen laukausten paukuttelu on hyvinkin kiitollista. Lähempää roiskiessa hätäiset vetelyt saattavat sen sijaan mennä jo ladonkin ohi, mutta se lienee ihan tapauskohtaista sähläämistä.

Ruutua täpäyttämällä hahmo kyykistyy tai nousee pystyyn. Kyykyssä tietenkin hiivitään hiljaa ja äänettömästi, mikä on yksi pelin hiivistelypuolen kulmakiviä. Vastustajillakin on näet korvat, joten jos he kuulevat outoja juoksuaskelia tai muuta pelaajan huolimattomasti päästämää ääntä, niin tyypithän tulevat tutkimaan paikkoja.

Ja se täytyy sanoa, että onpa fiksuja vastustajia. Tekoälyviholliset osaavat käyttää suojia, ladata pyssynsä piilossa ja kiertää sivustaan. Useamman avaruusrosvon kimppa on jo oikeasti hankala paikka, kun nämä saattavat potkia huolimatonta pelaajaa ihan kunnolla päähän. Täst mie tykkään, etenkin kun pelimekaniikka sallii myös näiden harhauttamisen vaikkapa heittämällä kiven jonnekin sivuun tai ottamalla ritolat äskeisestä paikasta.

Space Marshalsin pelaaminen on yksinkertaisesti hauskaa, näyttävää ja kiinnostavaa. Pelissä on runsaasti taktisia vaihtoehtoja, joiden myötä pelityylinsä voi yleensä valita fiiliksen mukaan. Sekä hiiviskely että räiskintä toimivat yleensä ihan yhtä hyvin, joskin tuliaseita tarvitaan jos haluaa napsia lisäpojot pikkupomoista. Räiskehommiin joudutaan kuitenkin yleensä aina kentän lopussa, kunnon loppupahiksen kanssa painittaessa.

Näin mobiilipeliksi Space Marshals on myös hurjan hyvännäköinen – ja kuulostaa muikealta. Osasyy tähän lieneekin muun muassa se, että peli sopeutuu myös uudempiin iLaitteisiin parempine näytönohjaimeen.

Eniten minua taitaa silti lämmittää se, että vaikka tämä onkin twin stick -räiskettä, niin se on hyvin taktinen ja älykäs peli. Se haastaa paitsi tekemään, myös miettimään. Tallennuspisteitä on riittävän tiheässä, ja haaste kohdallaan. Tämä on kaikilla mittapuilla hyvä peli, ja etenkin mobiilipeliksi aivan ykkösluokkaa. Kun ainakin ensimmäinen lisärikin on ilmainen, niin enhän minä voi enää sanoa muuta kuin, että tämähän on kerrassaan oivallinen mobiilipeli.

Ps. Peliin on jo julkaistu Chapter 2 –laajennus ja useita päivityksiä ihan ilmaiseksi. Hyvää vastinetta rahalle.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Buzz Aldrin’s Space Program Manager: Race to the Moon (Android, iOS, Mac, PC)

Counterspy (Android, iOS, PS3, PS4, PSV)

Drift’n’Drive (iOS)

Fates Forever (iPad)

Heroes of Might and Magic III HD Edition (Android, iOS, PC)

Magnifico ’Da Vinci’s Art of War (Android, iOS, PC)

RGB Express (iOS)