Uusimmat

Tom Clancy’s Rainbow Six Vegas 2 (PC, PS3, 360)

14.04.2008 15:31 Mikko Rekola

Sateenkaarijoukko jatkaa toimintaansa isokenkäisten pelinappulana. Rauhan ja rakkauden puolustuslinja sijoittuu Las Vegasiin. Elämään suurempien panosten kaupunki jää kuitenkin tällä erää sivuosaan.

 Suosikkipelin jatko-osa tarjoaa samaa vanhaa perusräiskintää pienillä uudistuksilla. Kokonaisuus tasapainottelee sekasotkuisen jännitysjuonen ja toimivan verkkomoninpelin välillä.

 Ura sateenkaarijoukoissa alkaa oman pelihahmon rakentamisella. Luomiskertomuksen jälkeen pelaaja lähetetään suoraan ensimmäiseen tehtävään vanhan mantereen puolelle. Tehtävät on jaoteltu suurempiin kokonaisuuksiin, jotka koostuvat pienemmistä tavoitteista ja kentän varrella sijaitsevista tallennuspisteistä.

 Jännityskirjailijan nimellä ratsastavan pelisarjan tarina on edellisiä osia räväkämpi. Kansainvälisissä selkkauksissa näyttelevät omaa osaansa muun muassa EU, NATO ja NSA. Kiemurainen ja monisäikeinen juoni on mielenkiintoinen, mutta sitä on vaikea seurata lyhyiden välivideoiden ja radiokommenttien kautta. Tilannetta vaikeuttavat entisestään kesken tehtävää muuttuvat päämäärät ja pelaajan tietämättömyys taustatapahtumista.

Pelaaja johtaa pientä iskuryhmää, joka koostuu vakiomuodossaan kolmesta jäsenestä. Ryhmän johtajalle annetaan vapaat kädet ohjata apulaisduoa, joka auttaa tehtävien suorittamisessa. Toverien käskytys on helppoa ja he osaavat suojata itseään yllättävien tilanteiden varalta. Täysin vaivatonta joukkueen liikutteleminen ei kuitenkaan ole, sillä tiimikaverit onnistuvat usein juuttumaan näkymättömiin seiniin tai peräti haavoittumaan ilman osumaa.

Tämä on nähty jo kerran, kiinnostaako uusinta?

Taktinen eteneminen on menestyksen kannalta välttämätöntä, vaikka peliin on lisätty mielipiteet jakava hölkkämahdollisuus. Oikealla rytmillä etenevä joukkue nitistää viholliset kevyesti ja paikkaa onnistuneesti yhden yksilön tekemiä virhearviointeja. Pelattavuus on kohdallaan, sillä peli tottelee käskyjä määrätietoisesti ja tuntuma liikkumiseen on mainio. Asevalikoima loistaa monipuolisuudellaan ja tarjoaa erilaisiin tilanteisiin sopivia kädenjatkeita.

Suurin uudistus koskee palkintojärjestelmää, jossa pelaaja ansaitsee kokemuspisteitä onnistumisista. Kallolaukaukset tai joukkolahtaukset kasvattavat pistepottia tarkkaan määriteltyjen kriteerien mukaisesti. Palkkioksi saa käyttöönsä uusia varusteita. Vaikka pistemenestystä voi ansaita kaikissa pelimuodoissa, osa saavutuksista on rajoitettu ainoastaan tiettyihin pelimuotoihin. Se ei kuitenkaan ole heikkous, vaan motivoi hyödyntämään pelin tarjontaa laajemmasta näkökulmasta.

Toiminta on pääsääntöisesti viihdyttävää, mutta tarjoaa yksinpelin osalta hyvin vähän uutta nähtävää. Epämääräisten terroristien päitä pudottelee aluksi mielellään. Myös panttivankien vapauttaminen tuntuu hetken hauskalta, mutta syvällisemmän viihteen torpedoi tahmea juoni. Motivaatio riittää niukasti yhteen läpipeluuseen, mutta toinen kerta tuntuu huonolta ajatukselta. Varsinkin kun tyhjästä ilmestyvät viholliset ja paikoittain putkimaiselta tuntuva eteneminen syövät yksinpelin vetovoimaa jo ensimmäisellä yrittämällä.

Kenttäarkkitehtuuri on kokenut pieniä muutoksia. Suurin osa tapahtumista sijoittuu paheiden pääkaupungin sijaan muun Nevadan alueelle. Edellisosaan verrattuna korkeuseroja käytetään paremmin hyödyksi ja eteen ilmestyvät vaihtoehtoiset etenemisreitit vaikuttavat mielenkiintoisilta. Harmittavasti eri vaihtoehdot rajoittuvat lähinnä ovien valintaan ja oikeasti omaperäiset etenemisreitit loistavat edelleen poissaolollaan.

Se parempi puolisko

 Verkkomoninpeli on ollut sarjan suurin vahvuus koko sen konsolipuolen eliniän ajan. Verkkopuoli on hoidettu mallikkaasti ja pienet parannukset toimivat erinomaisesti. Pelihuoneen isännällä on toimivat työkalut sääntöjen ja pelaajamäärän hallitsemiseen. Mukaan mahtuneiden pelimuotojen tarjonta on kattavaa ja tarjoaa potentiaalisia vaihtoehtoja erilaisille mieltymyksille. Valinnan vaikeus voi aiheuttaa erimielisyyksiä suuremmalla porukalla, mutta ongelma on kuitenkin positiivinen.

Moninpeliin on rakennettu monipuolinen kenttävalikoima, joka tarjoilee maistiaisia sarjan aiemmista osista. Vanhat kentät lämmittävät monien mieltä, mutta sarjan pariin vasta uusimman osan mukana liittyneet kärsivät sateenkaariveteraanien kenttätuntemuksesta vaikutukset. Uudet kentät mukailevat yksinpelissä nähtyjen tasojen linjaa ja tarjoavat hyvät puitteet etenkin taktisemmille pelimuodoille.

Kahden viikon moninpelikokeilun seurauksena koko verkkomekaniikka ansaitsee luokituksekseen kiitettävän. Ulkomaalaisia vastaan pelatessa verkkoviive oli pahimmillaan hirvittävää ja kokemus oli pelikelvoton. Toisaalta kotimaisissa pelihuoneissa ongelmia ei esiintynyt. Lisäksi edellisessä osassa harmeja aiheuttanut osumabugi on kadonnut.

Koko audiovisuaalinen kokonaisuus on kokenut moninpelin kaltaisen perusparannuksen. Kenttiin on tullut enemmän yksityiskohtia ja värimaailma on kylläisempi, mutta parannusten seurauksena ruudunpäivityksessä on havaittavissa ongelmia useamman sotilaan kontaktitilanteissa. Myös audiopuoli on parannettu versio vanhasta muotista. Räjähdykset kuulostavat voimakkaammilta ja niiden sijainnin voi arvioida entistä tarkemmin, mutta esimerkiksi ääninäyttely on tasavahvaa perustäytettä.

Yltiöperinteinen jatko-osa

Rainbow Six Vegas 2 jatkaa tuttua kaavaa tarjoten lisää lihaa vanhan luurangon ympärille. Uudistukset ovat pieniä, mutta yhtä kaikki suurimmalta osin onnistuneita. Pikaisen tarkastelun perusteella peliä voisi luulla vain alkuperäisen Vegasin lisälevyksi, mutta syvällisempi perehtyminen toi esiin uusiakin piirteitä. Yksinpeliä vaivaa edelleen sotkuinen juoni ja mustaa aukkoa apunaan käyttävät tekoälyn sotilaat.

Tuote on selvästi suunniteltu ahkerille moninpelaajille, jotka voivat selkä suorana myöntää sijoittaneensa rahansa oikein. Moninpelikokemus on yllätyksetön, mutta mekaaniseen toimivuuden ansiosta koukuttava kotimaisia kavereita vastaan pelattuna. Pistejärjestelmää ja muita pikkuparannuksia lukuun ottamatta kasinokierros on paketti samaa vanhaa uusissa kuorissa.

 

Tekijä: Ubisoft Montreal
Julkaisija: Ubisoft
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1-16
Pelin kotisivu: http://www.rainbowsixgame.com/
Mikko Rekola

 

 

Toinen mielipide

Mikon mielipiteeseen ei ole lisättävää. Rainbow Six: Vegas 2 on yllätyksetön, mutta perusvarma moninpelipaketti. Yksinpelaavaakin kosiskellaan, mutta on selvää kenelle Vegas hymyilee. Hionta on tuottanut tulosta ja räiskintä entistä antoisampaa. Vegas 2 ei ole täysin vailla rasittavia bugeja, mutta edellisen osan osumabugin tasolle ei onneksi päästä.

Simon Elo

 

 

Lue lisää eDomesta

Ghost Recon: Advanced Warfighter 2 (PC)

Hardcore-räiskintäpelit liian kapea markkinarako Ubisoftille

Rainbow Six 3: Raven Shield (PC)

Rainbow Six -sarja suuntaa uhkapelien syntiseen kaupunkiin – Rainbow Six Vegas

Rainbow Six Vegas (PC, PS3, Xbox 360)

Rainbow Six Vegas 2 lähestyy – katso uudet kuvat ja traileri

Splinter Cell: Double Agent (PS3)

Tom Clancy´s Splinter Cell: Double Agent (GC, PC, PS2, Xbox, Xbox 360, Wii)

Tom Clancy’s Ghost Recon 2 (pc, GC, PS2, Xbox)

Tom Clancy’s Ghost Recon: Jungle Storm (N-Gage)

Tom Clancy’s Rainbow Six 3: Black Arrow (Xbox)

Tom Clancy’s Ghost Recon: Jungle Storm (PS2)

Tom Clancy’s Rainbow Six 3 (Xbox)