Uusimmat

WRC: FIA World Rally Championship 4 (PC, PS3, PSV, Xbox 360)

01.02.2014 14:00 Kalle Laakso

Tekijä: Milestone
Julkaisia: Bigben Interactive
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, Playstation 3, PlayStation Vita, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla koneella), 2-16 (internetissä)
Pelin kotisivu: www.wrcthegame.com
Arvostelija: Kalle Laakso

Suomen rallikansaa ei hemmotella useinkaan peleillä. Italialainen Milestone yrittää takeltelusta huolimatta sinnikkäästi turauttaa itseään läpi pelaavan kansan huulille markkinoiden ainoalla virallisen lisenssin rallipelillä. Herutteluista huolimatta World Rally Champion -pelit ovat olleet niin kovin keskinkertaisia, mutta neljäskö kerta toden sanoo?

Ei se ihan sano vieläkään, vaikka pöytä on jo puoliksi katettu. WRC 4 kun on uskollinen kuljettajia, autoja ja maita myöden, ja löytyypä siitä alempienkin sarjojen autoja ja kuskeja, ihan junnu-WRC:stä lähtien. Se myös näyttää ja kuulostaa rallipeliltä, vaan ei kunnolla tunnu semmoiselta. Ulkoasu ja äänet ovat kohdillaan, ainakin jos eläisimme vuotta 2009. Tämän hetken standardeilla Milestonen jälki kun vaikuttaa viisi vuotta vanhalta, eivätkä esikuvien munakkaat äänetkään ole aivan sitä mitä pieni rallisielu toivoisi kuulevansa kotiteatteristaan.

Pelattavuuden kanssa WRC on arcaden ja simulaation välissä, enemmän kuitenkin arcaden. Tosin  senkin kanssa ollaan otettu hippasen liian löysin rantein. Tuntuu kuin jokaiseen nelivetoiseen olisi pultattu keskelle tanko, jonka ympärillä auto pyörii käännöksissä. Etuvetoisten kanssa systeemi on sama, mutta tolppa on siirretty auton etuosaan. Ajettavuus on silti parempi aiempiin WRC-peleihin verrattuna, mutta lähtökohdat eivät varsinaisesti olleet kovin korkealla. Ei siis kannata ihmeitä odottaa, jos markkinoiden ainoalta viralliselta rallipeliltä odottaa realistista ajokokemusta.

Oikeaoppisesti kohti kärkeä

Ura kohti maailman rallikärkeä alkaa poikkeuksellisen lahjakkaana juniorina. Tallisopimuksia ei jaeta avokätisesti, joten näytöt managerin sopimista satunnaisista kisoista WRC Academy -luokassa olisi syytä hyödyntää. Junnuluokan jälkeen käydään vielä kääntymässä Super 2000- ja N-ryhmä -luokissa ennen Sebastienien Loebin ja Ogierin haastamista. Uramuoto ei siis varsinaisesti tarjoa mitään, mitä ei olisi jo nähty aiemmin autopeleissä, mutta on siitä huolimatta mielenkiintoisinta antia. Jos pelaajaa ei kiinnosta hieroa kautta kauden perään, löytyy lyhyemmille sessioille tutut ja turvalliset yksittäiset erikoiskokeet ja rallit. Rallit ovat haluista riippuen päivästä kolmen päivän pituisia. Yhteen päivään mahtuu kaksi pätkää, joiden jälkeen mahdolliset vauriot korjataan parc ferméllä.

Rallit ovat ihan sopivan pituisia pätkäpelaamiseen, mutta niitä varjostavat tylsähköt ja itseään toistavat erikoiskokeet. Kierrätystä on ikävän paljon ja copy/pastetun shikaanin ajaminen neljättä kertaa yhden rallin aikana alkaa jo puuduttamaan. Eri maat sentään tunnistaa. Suomen suvi on ympäristönä kohdillaan, Ruotsin pakkaset puraisevat ja Ison-Britannian sateet luovat masentuneen harmaan ilmapiirin. Sääli vain, että kaikkea ei mahdollisuuksista oteta irti ja erikoiskokeet ovat turhan samanlaisia, maasta riippumatta.

Ulkoasun huomioiden olisin toivonut ajoväylien reunoille myös ojia ja vaarallisia kiviä. Tien sivuilla ei nyt ole mitään yllättävää tai varottavaa, mitkä tekevät ralliautoilusta mukavan arvaamatonta. Tieltä ei myöskään parane poiketa nimeksikään, sillä auto heivataan sen sileän tien takaisin väylälle jatkamaan matkaa. Putkitie sopii rennompaan pelaamiseen oivallisesti, mutta käytännössä kisoja keskeyttäviä pystymetsävirheitä ei pelissä tunneta. Rallijännitystä on siis haettava jostain muualta kuin WRC-sarjasta.

Koska kyseessä on FIAn rallipeli, ovat autotkin esikuviensa mukaisia sponsoritarroja myöten. Kaikki kauden 2013 menopelit löytyvät, alasarjat mukaan lukien ja bonuksena Hyundain viime kauden WRC-testiauto. Jostain käsittämättömästä syystä Milestone on kuitenkin tiputtanut pelistä pois kaikki menneiden vuosien rallihirviöt. Nyt niitä haluavien pitää kääntyä sarjan edellisen osan puoleen.

Keskinkertaista rallia

Sitä WRC ikävä kyllä on, keskinkertainen. Ei tekisi ollenkaan pahaa, jos markkinoilla olisi enemmän kilpailua. En aivan käsitä miksi juuri Milestone tekee tämmöistä peliä, koska autopelaajia varmasti kiinnostaisi oikeasti hyvä rallipeli. Nämä puutteet heijastuvat ikävästi verkkopeleihin asti, eikä seuraa löydy hyvässä lykyssäkään kuin kourallinen. Italialaiset tunteet ja intohimo ovat olleet jossain aivan muualla kuin sorateillä. Rallisirkuksen karkea glamour on onnistunut juttu, mutta se itse pääasia, ajaminen ei niinkään.

Lusikkaan ei silti kannata vielä nurkkaan heittää, sillä onhan sarja parantunut roimasti vanhetessaan. Vaan ei kuitenkaan niin paljoa vieläkään, että koko rahan arvoista kokemusta saisi, vaikka pelin hinta poikkeaakin normaaleista hinnoista. Pahimpaan nälkään WRC sopii, mutta olen lähes satavarma, että tänä vuonna ralliherruus pysyy edelleen Codemasterssilla, kunhan saavat limppunsa ulos.

 

Toinen mielipide

Täytyy sanoa, että olen Kallen kanssa samaa mieltä kaikesta. WRC 4 on yksinkertaisesti keskinkertainen peli, joka yltää siihenkin ainoastaan rimaa hipoen. Tällainen tekele olisi kelvannut vielä viisi vuotta sitten, mutta nykypäivän rallikaahailuksi se on todella valju kokemus.

Täytyy kyllä nostaa Milestonelle hattua siitä, että he eivät ole lähteneet mukaan grafiikan kehityksen oravanpyörään. Mitä väliä sillä oikeastaan on, jos peli ei näytä kiiltävän kauniilta kunhan se vain antaa tarpeeksi realistisen ajokokemuksen? Koska realistista ajokokemusta ei kuitenkaan tarjoilla, niin ehkä panostusta olisi kannattanut satsata edes siihen ulkoasuun. Autot ovat kyllä yksityiskohtaisia, mutta ne radat ovat ankeita ja mielikuvituksettomia. Luulin jo näkeväni harhoja, kun ajoin seitsemättä kertaa identtiseen mutkaan tai shikaaniin.

Uratila ei tarjoa paljon uutta muihin autopeleihin verrattuna, vaikka kisoja yritetään piristää henkilökohtaisilla haasteilla. Mutta keskinkertainen ajotuntuma ja ”leikkaa ja liimaa” -periaatteella mallinnetut radat heijastuvat suoraan negatiivisesti pelin pitkäikäisyyteen. Itse jaksoin pelata pari kautta, jonka jälkeen heitin pelin laatikkoon pois silmistä.

Leevi Rantala

 

Lisää aiheesta

WRC 3 (PS2) 

WRC 3 FIA World Rally Championship (PC, PS3, Xbox 360)

WRC FIA World Rally Championship (PC, PS3, Xbox 360) 

WRC Rally Evolved (PS2)

Lue myös

Dragon’s Crown (PS3, PSV)

Mario Party: Island Tour (3DS)

Spacebase DF-9 –ennakko (Linux, Mac, PC)

Thunder Wolves (PC, PS3, Xbox 360)