Uusimmat

Commodore tähtää pelimarkkinoille. Taas.

13.06.2006 10:56 Jukka O. Kauppinen

Takavuosien legendaarinen kotitietokoneiden valmistaja Commodore aikoo palata pelimarkkinoille. Tosin uudella firmalla ei taida olla nimen ja logon ohella mitään muuta yhteistä alkuperäisen, lukemattomien mikroilijoiden arvostaman laitevalmistajan kanssa.

Nykyään Commodoren perintöä hallinnoi Commodore International Corporation (CIC), jonka puolestaan omistaa yhdysvaltalainen Yeahronimo Media Ventures. Yhtiö tunnetaan pääasiassa digitaalisen musiikin kauppiaana. Yeahronimo osti Commodoren jämät hollantilaiselta Tulip Computersilta vuoden 2004 loupussa, ja näin tuntematon digimusakauppias muuttui Commodoren mahtavan historian omistajaksi. Ensi alkuun yhtiö myi Commodore-merkkisiä mp3-soittimiä ja usb-värkkejä.

Nyt Commodore teki viiden vuoden mittaisen yhteistyösopimuksen The Content Factory –yhtiön kanssa Commodoren omistamien pelibrändien lisensoinnista. Yhtiöt perustavat uuden Commodore Gaming –pelitalon, jonka suunnitelmiin kuuluu laajentua mobiilipelien ja viihteen markkinoilla niin omien julkaisujen kuin yrityskauppojen kautta.

Ensi alkuun luvassa on ilmeisesti retro-tv-pelejä C-64-henkeen.

Vähintäänkin mielenkiintoisena tietona yhtiöltä tulee markkinoille myös kannettava taskutietokoneen ja –konsolin yhdistelmä. Commodore Navigator Combo on GPS-laitteella varustettu taskutietokone, joka toimii Windows CE –käyttöjärjestelmällä. Laitteella voi myös pelata, mitä ilmeisimmin emulaattorimuotoisia C-64-pelejä.

”Jatkamme Commodoren rikkaan perinnön hyödyntämistä ja teemme yhteistyötä useiden eri tahojen kanssa”, kertoo Commodore International Corporationin toimitusjohtaja Ben van Wijhe. ”Luomme uudenlaisia pelielämyksiä ja interaktiivisuutta.”

Mikä Commodore?

Commodore oli alkujaan 50-luvulla perustettu kirjoituskonekorjaamo, joka siirtyi taskulaskinten kautta tietokonealalle. 70-luvun lopussa yhtiö oli jo tunnettu tekijä tietokoneiden valmistajana, mutta Commodoren todellinen kulta-aika alkoi 80-luvun alussa VIC-20- ja Commodore 64 –kotitietokoneiden avulla. 80-luvun lopussa ja 90-luvun alussa julkaistut Amiga-mikrot olivat aikansa edistyksellisimpiä kotitietokoneita, ja erinomaisia niin peli- kuin hyötykäytössä. Vuonna 1994 yhtiö kaatui kuitenkin konkurssiin, jonka suurimpina syinä pidetään yhtiön johdon täydellistä kädettömyyttä ja taitamattomuutta, jopa yhtiön pumppaamista kuiviin.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Commodore