Uusimmat

eDomen arvosteluviikko: Iron Man, Haze, Universe at War ja muuta mukavaa

30.05.2008 17:00 Miikka Lehtonen

Toukokuu päättyy hikisissä tunnelmissa lämpötilan noustessa jo lähelle hellerajoja. Kuumat kelit ovat vaikuttaneet myös pelien ilmestymistahtiin, jonka ansiosta kuluva viikko on ollut tavallista hiljaisempi. Tarjontaan mahtuu silti hyvää tosiaikastrategiaa ja huonompaa lisenssitauhkaa.

Viikon aikana eDomen käsittelyyn pääsivät PlayStation 3:n odotettu Haze, jopa lisenssipelinä pettymyksen aiheuttanut Iron Man, sekä kenties Xbox 360:n paras tosiaikastrategia, Universe at War. Hiljaista arvosteluviikkoa paikattiin ennakoilla ja artikkeleilla, joista lisää myöhemmin.

Haze (PS3)

TimeSplitters-pelisarjasta tuttu Free Radical Design on viime vuodet työstänyt PlayStation 3:lle yksinoikeudella julkaistavaa Haze-räiskintäpeliä. Projektiin tungettujen suurten rahojen, tiimin todistetun ammattitaidon ja varsin pitkä kehityskaaren perusteella voisi kuvitella, että lopputuloksena on jotain tajunnan räjäyttävää  tai ainakin sumentavaa. Kuinka sitten kävikään?

Huumeita on käytetty sodankäynnissä apuna lähes tulkoon niistä ajoista asti kun ihminen keksi, että mammuttien, kuuttien ja sapelihammastiikerien lisäksi voi tappaa myös toisia ihmisiä. Hazen maalailemassa tulevaisuudessa lääketieteen valjastaminen sodankäyntiä varten on viety äärimmilleen. Jos et huijaa, et yritä voittaa.

Iron Man (360, PS3)

Jos pelimaailman kirjoittamattomia sääntöjä lähdettäisiin siirtämään paperille, kunniapaikan ansaitsisi totuus siitä, että elokuvalisenssipelit ovat kamalia. Näin oli 80-luvulla, näin on edelleen ja näin tulee olemaan myös kun minä pyörin jo haudassani.

Uusin yrittäjä – ja epäonnistuja – on Iron Man, peli, joka perustuu kenties vuoden positiivisimmin yllättäneeseen elokuvaan. Filmin tuottamat hyvät fiilikset kuitenkin nollautuvat nopeasti tätä räpistelyä katsellessaan.

Universe at War (360, PC)

Konsolialustaa ei varsinaisesti voi sanoa optimaaliseksi alustaksi reaaliaikanaksutteluille. Hiiren puute ja ohjainten rajallinen nappimäärä aiheuttavat hektiselle taktikoinnille ongelmia, jotka harva peli on onnistunut selättämään. Lukuisista science fiction -klassikoista ideansa ammentava Universe at War on konsolinaksuttelurintaman uusin yrittäjä.

Pelin taustalta löytyvältä Petroglyph Gamesilta ei ainakaan osaamista puutu. Porukka koostuu vanhoista Westwoodin työntekijöistä, ja firman perustajajäsenten meriittilistalta löytyy Command & Conquerin ja Dune II:n kaltaisia lajityypin klassikoita.

Poimintoja artikkelirintamalta

Alone in the Dark -ennakko

Alone in the Dark oli aikanaan se johtava nimi kauhupelien maailmassa. PC:llä alkunsa saanut trilogia aiheutti unettomia öitä usealle pelaajalle, mutta riemua ei kestänyt pitkään. Sarjaa on yritetty alkuperäisen trilogian jälkeen herätellä henkiin pariinkin otteeseen, mutta huonolla menestyksellä.

Nyt olisi uusimman yrityksen vuoro. Tällä kertaa mukana on alkuperäinen päähenkilö, tiivistä kauhutunnelmaa ja huikean elokuvamaista toteutusta. Onnistuuko pelisarjan uudelleenkäynnistys?

Smash Court Tennis -ennakko

Tennispelin kehittäminen ei varmasti ole kovinkaan helppo juttu. Itse pelin toteuttaminen tuskin on sen vaikeampaa kuin muidenkaan pelien, mutta millä konstilla erotut massasta? Viralliset lisenssit ja standardoidut ohjaukset löytyvät jo suunnilleen joka pelistä, joten jotain uutta pitäisi keksiä.

Namcon tuleva Smash Court Tennis 3 lähtee vetämään kaulaa kilpailijoihinsa muun muassa hyödyntämällä kolikkopelilegendana tunnetun Namcon historiaa. Haluaisitko hypätä kentälle pelaamaan vaikka Pac-Man-tennistä?

Colossal Cave Adventure – maailman ensimmäinen seikkailupeli

Sain äidin vierailusta hyvän tekosyyn siivota hieman. Käteeni osui pölyinen paperituloste 1980-luvulta – lapsena kokeilin CP/M 2.20 -käyttöjärjestelmän tulostusominaisuutta pelaten Mikroilijat ry:ltä saamani Adventure-tekstipeliä.

Tarkoitan sitä aitoa ja alkuperäistä, eli alun perin William Crowtherin tekemää Colossal Cave Adventurea. Tämä oli myöhemmin Mindscapena tunnetun The Software Toolworksin tuottama 8080/Z80-prosessoreille käännetty versio. Mutta mikä ihmeen Adventure? Mikä ihmeen tekstipeli?

Battlefield: Bad Company ja Battlefield Heroes – vakavan hauskaa sotimista

Mikäli Battlefield-sarjan pelit kiinnostavat, kesästä ja syksystä tulee mielenkiintoista aikaa. EA nimittäin hemmottelee pelisarjan ystäviä peräti kahdella pelillä.

Battlefield: Bad Company ja Battlefield Heroes tarjoavat kaksi täysin erilaista näkemystä nettisotaan, mutta molemmat ovat omalla tavallaan lupaavia ja kiinnostavia pelejä. Mikäs sen hienompaa?

Jotta sellainen viikko. Mitä kaikkea ensi viikko mahtaakaan pitää sisällään?

Mikä viikon jutuista iski kovimmin?

Katso tilanne vastaamatta