Uusimmat

Kymmenen salaisuutta kesän indie-hittipeli Bastionista

10.10.2011 18:00 Jukka O. Kauppinen

Kesällä ilmestynyt Bastion oli aivan loistelias osoitus siitä mitä indie-pelikehittäminen voi olla parhaimmillaan. Peli oli niin oivallinen, että kyynisyyden perikuva Miikka Lehtonenkin heltyi antamaan pelille Domen suosituspeukun.

Mutta tiesitkö nämä jutut pelistä? Supergiant Games kertoo pelistä kymmenen salaisuutta!

  • Bastion-pelissä on lähes 3000 riviä puhetta. Suurin osa niistä nauhoitettiin pienen newyorkilaisen asunnon komerossa.
  • Bastion on Supergiant Games –tiimin ensimmäinen peli. Seitsenhenkinen pelitiimi työskentelee Kalifornian San Josessa sijaitsevan omakotitalon olohuoneessa.
  • Pelin musiikit ovat Supergiant Gamesin ääniohjaaja Darren Korbin säveltämiä. Hän aloitti sävellystyön jo varhain, kun pelin teemat ja olemus alkoivat hiljalleen muotoutua.
  • Ajatus pelimaailman muovautumisesta pelaajan ympärille syntyi ensin ajatuksesta, että peli voisi yrittää antaa pelaajille jonkinlaista suuntaa ja opastusta ilman, että he joutuisivat turvautumaan karttaan.
  • Moni Supergiantin hemmoista törmäsi ensimmäisen kerran Electronic Artsilla, kun he työskentelivät Command & Conquer –pelien parissa. Vaikka Bastion ei juuri niitä muistutakaan, niin isometrinen kamera on lainattu suoraan RTS-naksupeleistä.
  • Pelin vaikeustason korottamisen mahdollistava shrine-systeemi oli alkujaan eräänlainen petoeläintarha, jossa pelaaja olisi voinut kehittää uusia otuksia.
  • Bastionin kertojaääni on Logan Cunningham, tunnettu näyttelijä, joka on itse asiassa Supergiantin ääniohjaaja Darren Korbin ja studiojohtaja Amir Raon lapsuudenystävä. Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun Logan on mukana videopelien tuotannossa.
  • Bastinon käsikirjoittaja ja luova ohjaaja Greg Kasavin työskenteli yli kymmenen vuoden ajan pelilehdistössä. Hän toimi pitkään GameSpot-pelisaitin päätoimittaja, kunnes hän lopulta vuonna 2007 päätti vaihtaa alaa ja toteuttaa ikiaikaisen haaveensa omien pelien tekemisestä.
  • Peli tunnettiin Bastion-nimellä jo aivan alkuvaiheistaan saakka, kun Supergiant Games perustettiin syyskuussa 2009.
  • Pelintekemisen alkuvaiheessa Bastion käytti prototyyppigrafiikkoinaan skannattuja kuvia vanhoista kunnon kynä-ja-paperi-roolipeleistä. Kuvia skannattiin muun muassa roolipelien ohjekirjoista. Sitten Supergiantiin värvättiin Jan Zee taiteelliseksi ohjaajaksi, minkä jälkeen peli alkoi saada omaa graafista tyyliään.
Lisää aiheesta

Bastion (Xbox 360)

Se ei ole enää mitenkään ihmeellistä, että entiset suurten pelistudioiden kehittäjät ottavat ja ryhtyvät indie-miehiksi. Moista tapahtuu nykyään päivittäin ja yleensä tuloksena on peli, jota voisi kärjistäen kuvailla sanoilla ”kuin Angry Birds, mutta…”.

Mutta aina ei käy näin. Joskus niillä indie-yrittäjiksi lähtevillä on Idea. Supergiant Gamesin tyyppien tapauksessa idea oli tämä: lukittaudutaan porukalla pieneen taloon ja pusketaan siellä koodia, kunnes peli on valmis. Ja pirulauta, että siitä pelistä tulikin hyvä!

Tunnustan sen avoimesti: Bastion yllätti minut hieman pusikon takaa. Tiesin kyllä pelin olemassaolosta ja myös yleisesti sen, mistä siinä oli kyse: isometristä toimintaropeilua selostajan avulla kuvattuna. Paljon tämän enempää en peliin kiinnittänyt ennakkoon huomiota, vaikka peliä kehittäneen Supergiant Gamesin tyypit sitä innokkaan guerrilla-henkisesti promosivatkin.

Lue myös

Battlefield 3 -yksinpeliennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Deus Ex ilman räiskintää – ennakossa Missing Link -lisäri

Ruma kieli yllätti puolalaiset

Uncharted 3: Aarteenmetsästäjä -kilpailu oli seikkailujen retki Jordaniassa