Uusimmat

Tintin seikkailuista syntyi myös oivallinen peli!

09.11.2011 19:30 Jukka O. Kauppinen

Lienette jo huomanneet, että Tintti-sarjakuvien pohjalta julkaisiin viime perjantaina suorastaan erinomainen animaatioelokuva? Vahva vinkki: lue leffan arvostelu tästä!

Mutta ajatella – myös sarjakuvien ja elokuvan kautta luotu lisenssipeli on vallan oivallinen luomus! Eikä tyyliltään edes ihan perityypillinen. Jopa Miikka Lehtonen oli otettu. Ja sen miehen vakuuttaminen ei ole ihan helppoa.

Tintti hiippailee pitkin kartanoja, luolastoja ja palatseja muksien kumoon vartijoita ja ratkoen kepeitä puzzleja. Välillä kiipeillään, välillä ryömitään, välillä etsitään aarteita ja välillä tapellaan vastustajia vastaan – mutta verettömän sarjakuvamaisesti. Pahimmankin kohtelun saanut vastustaja jää pitelemään päätään tipusten pyöriessä pään ympärillä. Yleisilme on muutenkin äärettömän pelimäinen, sillä kerrosten vaihtamiseen käytetyt kohdat ja usein jopa oikea etenemisreitti on merkitty selvästi.

Tämä osoittautuu kuitenkin vahvuudeksi, sillä se sopii erittäin hyvin yhteen pelin sarjakuvamaisen logiikan kanssa. Kun kyse selvästi on sarjakuvapelistä, miksi Tintti ei voisi esimerkiksi lentää rotkojen yli papukaijan jaloissa roikkuen, tyrmätä vastustajia heittämällä näitä rantapallolla tai tehdä monia muita arsenaaliin kuuluvia temppuja.

Pääpaino on puzzleilulla, joka muuttuu pelin edetessä jopa sangen monipuoliseksi. Tintti saa kaverikseen kapteeni Haddockin, minkä jälkeen nappuloiden painelun ohella pitää kahden hahmon avulla junailla erilaisia reittejä auki, jotta molemmat pääsevät etenemään omia polkujaan pitkin.  Välillä taas hypätään Miloun … tassuihin? Tällöin haukutaan kumoon rottia, kaivetaan esiin aarteita ja nuuskitaan selville reittejä, jotta Tintin tie eteenpäin aukeaa.

Lue koko arvostelu: Adventures of Tintin (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Lue myös arvostelumme erinomaisesta Tintin seikkailut -elokuvasta!

Albumit on selvästi luettu läpi huolella, sillä Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus on hieno hatunnosto Hergén sarjakuvaklassikolle. Motion captureen yhdistetty digianimointi siirtää hahmot onnistuneesti valkokankaalle säilyttäen kuitenkin samalla lähdemateriaalin avainelementit. On tarpeetonta spekuloida onko valittu toteutustapa Tintin tapauksessa oikea. Onhan se, ja vieläpä ainoa oikea. Esimerkiksi Andy Serkis tulkitsee kapteeni Haddockia perunanenäisenä pikselihahmona paremmin kuin yksikään näyttelijä voisi omilla kasvoillaan tehdä. Ei ole lainkaan liioiteltua sanoa Tintin vievän motion capture -elokuvat uudelle tasolle. Spielberg on tehnyt merkkiteoksen, joka painii ihan eri sarjassa kuin Robert Zemeckisin kunnianhimoiset, mutta ontuneet Beowulf tai Napapiirin pikajuna. 

Lue koko juttuElokuva-arvostelu: Tintin seikkailut on Steven Spielbergin paras elokuva 2000-luvulla

 

Lue myös

Age of Empires Online (PC)

Battlefield 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Elder Scrolls V: Skyrim -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Renegade Ops (PC, PS3, Xbox 360)

Rise of Nightmares (Xbox 360)