Uusimmat

USA:n kouluturvallisuutta tutkiva komissio keskittyy peleihin ja someen, ei niinkään aseisiin

10.06.2018 17:03 Muropaketin toimitus

Yhdysvaltain hallituksen nimittämä kouluturvallisuuden komissio tulee koulutusministeri Betsy DeVosin mukaan keskittymään pelien ja sosiaalisen median vaikutuksiin. Komissio ei myöskään tule vertailemaan väkivaltatilastoja maiden kanssa, joissa pelataan yhtä paljon.

Yhdysvaltain hallitus perusti Floridan helmikuisen kouluampumisen jälkeen kouluturvallisuuskomission (Federal Commission on School Safety), jonka tehtäväksi määriteltiin käyttökelpoisten ratkaisujen kehittäminen oppilaiden turvallisuuden parantamiseksi. Nyt komissiota johtava koulutusministeri Betsy DeVos on senaatin komiteatapaamisessa todennut, ettei komission tutkimus tule keskittymään ampuma-aseisiin.

Sen sijaan syntipukkina olevat pelit ja sosiaalinen media saavat runsaasti huomiota komissiolta, kertoo Polygon. Kun DeVosilta kysyttiin, eikö komissio todella ota huomioon ampuma-aseiden roolia, hän vastasi näin:

”Käsittelemme koulujen turvallisuutta, ja kuinka voimme taata, että oppilaat ovat turvassa kouluissa.”

Presidentti Donald Trump liittyi talvella joukkoon, joka syyttää tosimaailman aseväkivallasta pelien ja median sisältämää väkivaltaa. Valkoisessa talossa järjestettiin myös tapaaminen, johon osallistui pelialan edustajia, ja jossa esitettiin sensaatiohakuinen video pelien väkivaltaisista kohtauksista.

Monet ovat kuitenkin huomauttaneet, että useissa valtioissa pelataan pelejä ja käytetään sosiaalista mediaa yhtä paljon kuin Yhdysvalloissa, mutta tiukempien aselakien ansiosta aseväkivaltaa tapahtuu huomattavasti vähemmän. Kun DeVosilta kysyttiin, tuleeko komissio tarkastelemaan näitä valtioita, vastasi hän: ”Ei varsinaisesti.”

Polygon kuitenkin huomauttaa, että ainakin toistaiseksi Yhdysvaltain opetusministeriön annetaan komission tehtävästä kuvaus, joka on ristiriidassa DeVosin lausuntojen kanssa. Jää nähtäväksi millainen on lopputulos, kun komission julkistaa raporttinsa ennen vuoden loppua.