Uusimmat

Abit AW9D MAX & Foxconn P9657AA-8EKRS2H

31.12.2006 15:27 Muropaketin toimitus

Intelin Core 2 -prosessoreiden ja -emolevyjen myynti on lähtenyt käyntiin kovalla ryminällä ja Muropaketti on perehtynyt Intelin uuteen Core-arkkitehtuuriin perustuviin prosessoreihin kolmen ja emolevyihin yhden artikkelin turvin. Prosessoriosastolta katsauksessa ovat olleet Core 2 Extreme QX6700, Core 2 Extreme X6800, Core 2 Duo E6700 sekä Core 2 Duo E6400. Emolevyosastolta suurennuslasin alla on käynyt kaksi 975X-piirisarjallista emolevyä, Asus P5W DH Deluxe ja MSI 975X Platinum PowerUp Edition, ja kaksi P965-piirisarjallista, Abit AB9 Pro ja Gigabyte GA-965P-DQ6.

Vuoden 2006 viimeisessä emolevyartikkelissa paneudutaan 975X-piirisarjalliseen Abit AW9D MAXiin ja 965P-piirisarjalliseen Foxconn P9657AA-8EKRS2H:hon. Artikkelissa luodaan katsaus molempiin emolevyihin, niiden ominaisuuksiin ja BIOS:n tarjoamiin asetuksiin. Normaalit suorituskykytestit sivutetaan tässä artikkelissa, sillä 975X- ja 965P-piirisarjallisten emolevyjen välinen suorituskykyero todettiin jo aiemmassa Core 2 -emolevyvertailuartikkelissa. Testien osalta tässä artikkelissa paneudutaan ainoastaan ylikellottamiseen ja tutkitaan, mihin asti emolevyillä onnistuu väylätaajuuden ja muistien sekä prosessorin kellotaajuuden nostaminen.

Abit AW9D MAX

Abit on paketoinut AW9D MAXin aiempien MAX-emolevyjen tapaan suurehkoon kantokahvalliseen pakkaukseen, jonka etupuolella komeilee japanilainen soturi sekä tiedot valmistajasta, mallista ja oikeassa alakulmassa viisi logoa. Logoista käy ilmi mm. emolevyn 975X-piirisarja, Dolby Digital -äänituki, uGuru-ominaisuudet sekä ATI CrossFire -valmius. Hieman reilun 200 euron hintaisen emolevyn mukana toimitetaan kasa ohjelappuja, ajuri-CD-levy, I/O-liitinsuoja, kolme ajuridiskettiä sekä erillinen äänikortti.

Audio MAX 7.1 -äänikortti soveltuu käytettäväksi ainoastaan Abitin emolevyissä, joista löytyy oikeantyyppinen liitin. Kortti perustuu Realtekin ALC882M-piiriin ja siitä löytyy optisen ulostuloliittimen lisäksi etukaiutin-, keskikaiutin/subwoofer-, takakaiutin-, surround-, linjasisääntulo- ja mikrofoniliittimet.

Lisäksi kylkiäisinä mukana tulee seitsemän Serial ATA -kaapelia, optinen kaapeli, pyöristetyt diskettiasema- ja IDE-kaapelit sekä korttipaikkaan asettava lisäliitinpaneeli, jossa on kaksi USB 2.0 -liitintä ja FireWire-liitintä. Abit toimittaa erikoisesti emolevynsä ohella myös SLI-siltapiirilevyn.

Abit AW9D MAX on synkän näköinen emolevy, sillä sen piirilevy ja suurin osa liittimistä on mustia. Piirilevyn pinta on täynnä pieniä pintaliitoskomponentteja, joskin on seasta havaittavissa myös korttipaikka- ja muistiliittimet, prosessorikanta sekä viisi siiliä. Heatpipe-putkia on kaksi kappaletta ja nämä on sijoitettu virransyöttö-northbridge- ja virransyöttö-southbridge-väleille.

Emolevyn vasemmalta puolelta löytyvät korttipaikkaliittimet, joiden kirjo on niukahko. Näytönohjaimille tarkoitettuja PCI Express x16 -liittimiä on kaksi kappaletta CrossFirea varten ja näiden keskellä on kaksi PCI Express x1 -liitintä. Valitettavasti vanhempia PCI-liittimiä on ainoastaan yksi kappale. Alimpana oleva pieni musta liitin on tarkoitettu Audio MAX 7.1 -äänikortille ja tämän vierestä löytyy molex-liitännällinen lisävirtaliitin. Punaiset liitinkannat on tarkoitettu FireWire-lisäliitinkorteille ja alempaa löytyy kaksi Serial ATA- ja yksi diskettiasemaliitin. Kyseisiä Serial ATA -liittimiä ohjaa Silicon Imagen Sil3132-piiri, joka tukee kiintolevyjen asettamista RAID-0- ja 1-tasoihin.

Oikeasta alakulmasta löytyy keskeiseltä paikalta southbridge ja tämän päältä pieni siili, josta lämpö ohjataan heatpipe-putkella virransyötön siiliin. Tämän vieressä on neljä Serial ATA -liitintä, jotka tukevat ICH7R-southbridgen myötä RAID-0-, 1-, 0+1- ja 5-tasoja. Näiden yläpuolelle on sijoitettu IDE-liitin 90 asteen kulmaan piirilevyyn nähden ja vastaavasti alareunassa on debug-näyttö sekä painokytkimelliset virta- ja reset-mikrokytkimet. Southbridgen jälkeen kuvan toiseksi suurin piiri hoitaa uGuru-ominaisuudet, kun taas sinisiin liitinkantoihin voi liittää USB 2.0 -lisäliitinpaneelit.

Muistiliittimiä on neljä kappaletta ja ne on tuttuun tapaan värikoodattu sinisiksi ja mustiksi. Liittimet on eroteltu kahden pareiksi muistikanavan perusteella ja niihin voi asentaa yhteensä kahdeksan gigatavun edestä DDR2-800-muisteja. ATX-liitin löytyy muistiliittimien vierestä piirilevyn oikeasta reunasta ja kahdeksanpinninen lisävirtaliitin vastaavasti yläreunasta.

Socket 775 -prosessorikantaa ympäröi neljä siiliä: kolme virransyötön ja yksi northbridgen. Ympärillä olevat kondensaattorit ja kelat ovat kannan korkuisia, joten näiden kanssa tuskin syntyy suurempia yhteensopivuusongelmia suurikokoisemmillakaan coolereilla. Abit käyttää emolevyssään japanilaisten halpiskondensaattoreiden sijaan suurimmaksi osaksi alumiinielektrolyyttikondensaattoreita, jotka ovat huomattavasti kalliimpia, mutta takaavat paremman signaalilaadun ohella kohennusta vakaudessa. Heatpipe-putken läheisyydessä on lisäksi yksi Serial ATA -liitin, jota ohjaa niin ikään Silicon Imagen Sil3132 -piiri.

I/O-liitinrivistö on poikkeuksellisen harvan näköinen, sillä vasemmalla puolella on runsaasti tilaa virransyötön siilin lämpimän ilman poistoa varten. Ensimmäisenä tulee vastaan ulkoista Serial ATA -kiintolevyä varten eSATA-liitin ja tämän vierestä löytyy PS/2-liittimet hiirelle ja näppäimistölle. Oikeanpuolimmaisina on neljä USB 2.0- ja kaksi RJ-45-liitintä. Rivistöstä puuttuvat rinnakkais- ja sarjaporttiliittimet, joten esimerkiksi vanhempien tulostimien omistajille emolevy tuottaa ongelmia.

Virransyötön ja prosessorin ympärillä olevien kriittisten komponenttien virrankulun helpottamiseksi ja piirilevyn lämpiämisen vähentämiseksi Abit on päällystänyt osan pintajohtimista tinalla.

BIOS

BIOS:n puolelta uGuru-valikon ylälaidasta voi tarkistaa prosessorin mallin ja kellotaajuuden, mutta heti alapuolelta löytyy runsaasti ylikellotukseen liittyviä valintoja. Väylätaajuutta voi säätää yhden megahertsin välein ja prosessorikertoimelle löytyy niin ikään valintamahdollisuus. Muistien kellotaajuus on säädettävissä kolmen kertoimen turvin (DDR2-533/667/800) ja jännitevalintoja on kolme kappaletta. Prosessorijännitettä voi säätää 0,015 voltin pykälin 1,3625 voltista 1,7125 volttiin, muistijännitettä 2,65 volttiin ja MCH / PCI Express -jännitteen 2,00 volttiin asti.

BIOS on emolevyn tyyliin sopivasti synkän värinen, sillä suurin osa valikoista on kokonaan mustavalkoisia ja joissain välilehdissä on käytetty lisäksi harmaata, punaista ja keltaista. Muistiasetussäädöt eivät ole läheskään samaa tasoa, kuin esimerkiksi Asuksen emolevyissä, ja ainoastaan neljä tärkeintä asetusta on esillä: CAS Latency Time, RAS# to CAS# Delay, RAS# Precharge ja Precharge Delay.

uGuru tuo mukanaan monipuoliset tarkkailumahdollisuudet lämpötiloille, jännitteille ja tuulettimien kierrosnopeuksille. Esimerkiksi lämpötiloja käsittelevältä alasivulta löytyy tiedot kuudesta eri kohteesta, niiden nykyisistä lämpötiloista sekä mahdollisuudesta asettaa sammutus- ja varoituslämpötila-arvoja. Emolevyn ala- ja yläpuolella on useita kirkkaan sinisiä ledejä, joiden vilkkumistapaa voi vaihtaa kuuden eri vaihtoehdon turvin. Onneksi valinnoista löytyy myös mahdollisuus asettaa ledit kokonaan pois päältä.

Sisältö

  1. Abit AW9D MAX & Foxconn P9657AA-8EKRS2H
  2. Foxconn P9657AA-8EKRS2H
  3. Testikokoonpano, Ylikellotus & Loppuyhteenveto

Muropaketin uusimmat