Uusimmat

Asus M4A89GTD PRO/USB3

18.04.2010 14:13 Muropaketin toimitus

Ensimmäisenä käsiteltävä emolevy on Asuksen M4A89GTD PRO/USB3, joka on paketoitu vihreäpainotteiseen pahvilaatikkoon, jossa mainostetaan emolevyn tarjoavan markkinoiden parasta suorituskykyä, turvallisuutta ja luotettavuutta.

Emolevyn ohella pahvilaatikosta paljastuu kasa ohjelappusia, ajuri-DVD-levy, Asuksen tarra, I/O-liitinsuoja, kotelon kaapeleiden pika-asennusliitäntäkannat, PATA-kaapeli, kaksi Serial ATA 6 Gb/s- ja Serial ATA 3 Gb/s -kaapelia sekä PCI Express -väylän kytkinpiirilevy.

M4A89GTD PRO/USB3 mukailee Asuksen viime aikojen emolevyjen värimaailmaa ja tumman ruskealta piirilevyltä löytyvät komponentit on värikoodattu erisävyiseksi siniseksi, harmaaksi tai mustaksi. Emolevy on passiivisesti jäähdytetty ja alakulmassa on pieni siili SB850:n päällä, ja ylempänä olevat 890GX:n ja virransyötön komponenttien siilit on yhdistetty toisiinsa lämpöputkella.

Asuksen emolevytarjonta käsittää kaksi 890GX-piirisarjallista mallia, joista nyt käsiteltävä M4A89GTD PRO/USB3 edustaa malliston parempaa puolta ja lisäksi saatavilla on PRO-malli ilman USB 3.0 -tukea. Molempia malleja on saatavilla Suomessa lukuisten jälleenmyyjien toimesta ja USB 3.0 -malli irtoaa halvimmillaan noin 140 eurolla ja ilman USB 3.0 -tukea hinta tipahtaa reiluun 120 euroon.

I/O-liitinvalikoima edustaa perustarjontaa PS/2-liittimellä näppäimistölle, neljällä USB 2.0 -liittimellä, digitaalista ääntä varten optisella ulostuloliittimellä, HDMI-, DVI- ja VGA-kuvaliittimillä, FireWire- ja eSATA-liittimillä, kahdella USB 3.0 -liittimellä, verkkoliittimellä sekä kuudella 3,5 millimetrin analogisella ääniliittimellä.

PCI Express x16 -liittimiä on kaksin kappalein ja niiden suhteen tilanne on perinteistä erikoisempi. Kahta näytönohjainta käyttäessä PCI Express x16 -väylä puolittuu kahdeksi PCI Express x8 -väyläksi normaalisti, mutta yhdellä näytönohjaimella alempi, tumman siniseksi värikoodattu liitin kykenee toimimaan täydellä nopeudella. Tällöin ylempään harmaaseen liittimeen tulee asentaa paikoilleen oheismateriaalien yhteydessä käsitelty PCI Express -väylän kytkinpiirilevy. Emolevy tukee ATI CrossFireX -teknologiaa, muttei NVIDIAn SLI-teknologiaa.

Kyseisten liittimien välissä on PCI Express x1- ja PCI Express x4 -liitin ja alempana kaksi perinteistä PCI-liitintä. Kuvassa näkyy vasemmalla ylhäällä USB 3.0 -oheislaitepiirinä käytettävä NEC D720200F1 ja sen alapuolella Realtekin gigabitin RTL8111E-verkkopiiri, VIAn VT6308P-FireWire-piiri sekä Realtekin kahdeksankanavainen ALC892-äänikoodekkipiiri.

Alakulman keskeisin piiri on SB850-southbridge, joka ohjaa kuutta harmaaksi värikoodattua Serial ATA 6 Gb/s -liitintä. Southbridgen vierestä löytyy JMicronin JMB361-piiri ohjaamassa emolevyn PATA- ja eSATA-liittimiä. Valitettavasti Asus ei ole ilmeisesti tuotantokustannusten minimoimiseksi päätynyt asentamaan emolevylle virta- ja reset-kytkimiä, jotka helpottaisivat tietokoneen käyttöä kotelon ulkopuolella.

Muistiliittimiä on neljä kappaletta ja ne on värikoodattu kanavan perusteella joko mustaksi tai vaalean siniseksi. DDR3-muistia voi asentaa maksimissaan 16 gigatavua ja tuettuna on ylikellottamisen kautta DDR3-1866-kellotaajuus ja vakiona tuettuna on DDR3-1333-kellotaajuus. 24-pinninen ATX-virtaliitin löytyy tutulta paikalta muistiliittimien vierestä.

Kuvassa ATX-virtaliittimen oikealla puolella on MemOK!-nappi, jonka painaminen tunnistaa toimintakuntoiset muistiasetukset ja korjaa väärien muistiasetusten tuottamat käynnistysongelmat. Lisäksi kulmassa on kaksi kytkintä, joista vasemmanpuoleisella Turbo Key II:lla voi kytkeä prosessorin automaattisen ylikellotuksen päälle. Oikeanpuoleisella Core Unlocker -kytkimellä voi yrittää ottaa käyttöön tietyillä prosessoreilla AMD:n pois käytöstä kytkemät ytimet.

Socket AM3 -prosessorikannan ympärillä on siniseksi anodisoituja siilejä sekä kymmenen suojatun kelan rivistö, joka on osa 8+2-vaiheista virransyöttöä. Kahdeksan vaihetta on pyhitetty prosessorille ja kaksi vaihetta prosessoriin integroidulle muisti- ja HyperTransport-ohjaimelle. Virransyötön siilin takaa pilkistää poikkeuksellisen korkea kahdeksanpinninen lisävirtaliitin, mikä helpottaa kaapelin asentamista ja irrottamista liittimestä. Puolestaan 890GX:n siilin vieressä näkyy integroidulle grafiikkaohjaimelle pyhitetty SidePort Memory -DDR3-muistipiiri, joka on 128 megatavun kokoinen ja toimii vakiona 667 MHz:n (1333 MHz DDR) kellotaajuudella.

Asuksen BIOS ei tuota pettymystä ja se tarjoaa monipuoliset säätömahdollisuudet. Ylikellotusasetuksiin keskittyneestä valikosta löytyvät asetukset referenssitaajuuden sekä muun muassa muistikellotaajuuden säätämiseen.

Samasta valikosta hieman alempaa vastaan tulevat monipuoliset jännitesäädöt prosessorille, muisteille, HyperTransportille, northbridgelle, southbridgelle ja SidePort Memory -muistipiirille.

Rullatessa edelleen samaa valikkoa alaspäin, löytyvät asetukset integroidulle grafiikkapiirille – tarkemmin ottaen muistikäyttöä koskevat asetukset sekä mahdollisuus säätää grafiikkapiirin ja SidePort Memoryn kellotaajuutta.

Muistiasetukset tarjoavat perusasetusten ohella reilut säätömahdollisuudet jokaisen käyttäjän tarpeisiin.

Monitorointivalikossa on listattu prosessorin ja emolevyn lämpötila, tuulettimien kierrosnopeudet, jännitteet sekä tuulettimien asetuksia. Valitettavasti monen muun emolevyn tavoin jännitelistauksessa ei ole mukana muun muassa muistijännitettä.

M4A89GTD PRO/USB3:ssa on Core Unlocker -kytkin, jolla voidaan ottaa tietyillä prosessoreilla käyttöön AMD:n pois kytkemiä ytimiä. Ominaisuutta testattiin Phenom II X2 555 Black Edition -prosessorilla ja kytkimen asettamisen jälkeen tietokone käynnistyi normaalisti ja tunnisti prosessorin neliytimisenä Phenom II X4 B55:nä. BIOS-asetuksista voi tarvittaessa määritellä myös, että käytössä on neljän ytimien sijaan kolme ydintä.

Huom! Pois päältä kytketyt ytimet eivät välttämättä toimi lainkaan tai saattavat olla käytössä epävakaita. Pois päältä kytketyillä ytimillä ei välttämättä myöskään saavuteta toiminnassa yhtä korkeita kellotaajuuksia, kuin kahdella ytimellä. Pois päältä kytkettyjen ytimien käyttöönoton yrittäminen ei itsessään vahingoita prosessoria, mutta kokeilut on syytä tehdä omalla vastuulla. Epäonnistuneen yrityksen jälkeen kokoonpanon saa palautettua vakiotilaan biosin nollauskytkimellä tai irrottamalla patteri emolevyltä muutamaksi sekunniksi.

Muropaketti testasi tarkemmin Phenom II X2 555 Black Edition -prosessorin käyttämistä neljällä ytimellä helmikuussa julkaistussa artikkelissa, joten asiasta kiinnostuneiden kannattaa lukaista kyseinen artikkeli.

Sisältö

  1. AMD 890GX -emolevyvertailu (Asus, Gigabyte & MSI)
  2. Asus M4A89GTD PRO/USB3
  3. Gigabyte 890GPA-UD3H
  4. MSI 890GXM-G65
  5. Testikokoonpano & mittaukset
  6. Loppuyhteenveto