Uusimmat

Antec Kühler H20 920

31.08.2011 23:08 Muropaketin toimitus

Antec tuskin esittelyjä kaipaa – kyseessähän on tietokonekotelovalmistajien veteraani, joka on viime aikoina laajentanut repertuaariaan myös jäähdytystuotteiden suuntaan. Kühler H20 920 on Antecin toinen nestejäähdytteinen prosessoricooleri, joka asettuu mallistoon hieman aiemmin julkaistun 620-mallin yläpuolelle. Suomessa Antec Kühler H20 920 maksaa 99 euroa ja sen saatavuus on varsin hyvä.

Kühler H2O 920 toimitetaan tyylikkäässä mustansävyisessä pahvilaatikossa, jonka toisessa päädyssä on kirkkaankeltainen raita. Pakkauksen pintaan on painettu kuvia, tuotteen ominaisuuksia sekä markkinointimateriaalia coolerin suorituskyvystä. Pakkauksen sisällä tuote on suojattu nerokkaasti muotoon valetulla pahvimassakehyksellä. Ratkaisu on luontoystävällinen ja toimiva.

Itse coolerin ohella pakkauksen sisältä löytyy asennusohjeet, ohjelmisto-CD, kiinnitystarvikkeet AMD- ja Intel-kannoille sekä kaksi 120 mm tuuletinta. Tarvikkeet löytyvät siististi omista pusseistaan.

Esitäytetyille nestejäähdytteisille coolereille tyypillisesti Kühler H2O 920 rakentuu jäähdytyskennosta, letkuista ja pumpun sisältävästä blokkiyksiköstä. Koska järjestelmä on esitäytetty ja ilmattu, on se käytännössä huoltovapaa, joten käyttäjän ei tarvitse läträtä jäähdytysnesteen kanssa. Coolerin toteutuksessa Antec on yhdistänyt voimansa Tanskalaisen Asetekin kanssa, joten H2O 920 muistuttaa tietyiltä osin muita markkinoilta löytyviä Asetekin valmistamia tuotteita (kuten Corsair H70).

Jäähdytin on mitoitettu yhden 120 mm tuulettimen kokoiseksi ja tuulettimia on mahdollista asentaa molemmille puolille kennoa. Koko järjestelmän nettopainoksi ilmoitetaan 1,1 kg. Pakkauksen mukana toimitettavat 120 mm PWM-tuulettimet on speksattu 700 – 2400 RPM kierrosalueelle. Kühler H2O 920 on yhteensopiva LGA 775-, 1155-, 1156- ja 1366- sekä AM2(+)- ja AM3(+)-suoritinkantojen kanssa. Antec lupaa tuotteelle rajoitetun kolmen vuoden AQ3-takuun.

Antec on valinnut H20 920:n jäähdytyskennon suorituskykyä ajatellen, sillä mustaksi maalattu kenno on paksuudeltaan lähes viisi senttiä. Sen tarkat mitat ovat 151(K) x 120(L) x 49(P) mm. Jäähdyttimen molemmilta puolin löytyy kiinnitysreiät 120 mm tuulettimelle. Kenno koostuu tyypilliseen tapaan litteistä nestekanavista, joiden välille on taiteltu kupariripoja. Ilmajäähdytteisiin prosessoricoolereihin verrattuna rivasto on varsin tiheä.

Letkuliitännät ovat kiinteät, eikä niitä ole tarkoitettu irrotettaviksi. Letkujen päät on suojattu kauluksilla ja itse kennossa kiinni oleva liitäntäosa vaikuttaa ohuelta. Liitännät ovat kuitenkin metallia, joten kestävyydestä ei liene huolta.

Antecin käyttämät letkut ovat positiivinen yllätys – ne ovat taipuisaa kumimaista materiaalia, joten niitä on helppo käsitellä. Letkujen läpimitta on noin 10 mm ja pituus 33 cm. Niiden sisällä virtaa Antecin mukaan käyttäjäturvallinen, luontoystävällinen ja korroosiota estävä neste, jonka tarkempaa laatua ei ole kerrottu.

H2O 920:n blokkiyksikkö on onnistuttu puristamaan pieneen kokoon, sillä se on vain 29 mm korkea. Blokkiyksikkö sisältää kylmälevyn lisäksi myös järjestelmän pumpun, joka ottaa virtansa tuuletinliittimen kautta. Yksityiskohtana Antecin logo blokin päällä on valaistu RGB-ledillä ja sen väri on vaihdettavissa ohjelmallisesti.

Blokkiyksikkö on kuparista pohjaosaa lukuun ottamatta muovia. Pyöreän yksikön kyljistä löytyy 12 kynttä kiinnitystä varten. Letkuliitännät ovat kääntyvää mallia – letkut on mahdollista kääntää 90-astetta toisistaan pois päin. Blokin kyljestä lähtee johtoja järjestelmän hallintaan käytettävälle USB-liittimelle sekä järjestelmän tuulettimille.

Blokkiyksikön kylmälevy, eli pohjan kontaktipinta, on kiinni usealla ruuvilla. Kylmälevy on kuparia ja sen keskellä on valmiiksi levitetty pyöreä lämpötahna-alue. Pintaa ei ole viimeistelty peilaavaksi, vaan siinä on nähtävissä ja sormella tunnettavissa pieniä työstöuria.

Blokkiyksikköön tulee ja siitä lähtee tuuletinjohtoja. Pumppu ottaa virtansa kolmepinnisen tuuletinliittimen kautta ja tuulettimet puolestaan saavat virtansa blokilta tulevien kahden nelipinnisen tuuletinliittimen kautta. Blokkiin sisäänrakennettu hallintayksikkö mahdollistaa tuulettimien kierrosnopeuden säädön ohjelmallisesti.

Mukana toimitettavat kaksi 120 mm tuuletinta ovat yhdeksänlapaisia ja varustettu PWM -pyörimisnopeuden säädöllä. Tuulettimien säätöalue on 700 – 2400 RPM ja melutaso maksiminopeudella 43 dBA. Tällöin ilmaa siirtyy 110 CFM. Tuulettimien säätö tapahtuu ohjelmallisesti mukana toimitettavan ohjelmiston avulla.

Tuulettimien kiinnitys kennoon tapahtuu pitkillä mustilla ruuveilla. Ruuvien ja tuulettimen väliin asetetaan pienet aluslevyt. Antecin suosituksen mukaisesti tuulettimet asennetaan siirtämään ilmaa kennon läpi kotelon ulkopuolelle. Tällä on positiivinen vaikutus kotelon sisälämpötilan, mutta negatiivinen vaikutus prosessorin lämpötilan kannalta.

H2O 920:n asennustarvikkeet jakautuvat kahteen ryhmään – AMD:n ja Intelin suoritinkannoille tarkoitettuihin komponentteihin. Kuvassa vasemmanpuoleinen kiinnityskehys ja oikeanpuoleinen taustalevy ovat tarkoitettu Intelin suoritinkannoille. Lisäksi tarvittavat muovisovittimet ovat värikoodattu prosessorivalmistajien logojen värimaailman mukaan – siniset Intelille ja vihreät AMD:lle. Antecin ohjeet ovat erittäin selkeät havainnolliset, joten niiden avulla asennuksen pitäisi onnistua ongelmitta.

Asennus aloitetaan kiinnittämällä tarkoitukseen sopivat muovisovitteet pyöreän asennuskehyksen kulmiin. Kuvassa on valittu Intelin-suoritinkannoille tarkoitetut siniset sovitteet. Sovitteita kiinnittäessä on lisäksi huomioitava, että eri prosessorikantojen kanssa sovitteet saatetaan asentaa eri asentoihin (tietyissä tapauksissa lukitusklipsit sisäänpäin ja tietyissä ulospäin).

Seuraavaksi valmistellaan muovinen taustalevy käytettävälle suoritinkannalle sopivaksi. Taustalevyn kulmiin kiinnitetään pienet metalliset holkit, joissa on sisäkierteet. Kullekin suoritinkannalle on merkitty omat paikat holkille. Kun holkit on kiinnitetty joka kulmaan, liimataan taustalevyyn vielä vaahtomuoviset pehmustetarrat, joiden molemmilta puolilta löytyy liimapinnat.

Kun taustalevy on löytänyt paikkansa emolevyn takapuolelta, ruuvataan metallinen kiinnityskehä paikalleen emolevyn etupuolelle. Aluksi ruuvit kiristetään vain kevyesti, niin että kehys pääsee liikkumaan paikallaan reilusti. Tämä on välttämätöntä blokin kiinnittämisen kannalta.

Viimeisenä vaiheena blokki asetetaan prosessorin päälle ja käännetään muutama aste keskipisteensä suhteen niin, että blokin reunassa olevat muovikynnet siirtyvät kiinnityskehyksen metallikynsien alle. Tämän jälkeen kehys kiristetään lopulliseen tiukkuuteensa ja samalla myös blokki kiristyy lopulliseen asentoonsa. Asennus viimeistellään kytkemällä virtajohto emolevyn tuuletinliitäntään, tuulettimen blokkiyksikköön ja USB-johto emolevyn pinneihin. USB-johdon kytkeminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä sen kautta käyttäjä pääsee käskyttämään tuulettimien kierrosnopeutta.

Asennettuna Kühler H20 920 valtaa melkoisen alueen kotelon takaosasta, eikä ihme, sillä jäähdytinkenno tuulettimineen on noin 10 cm paksu. Kuvassa tuulettimet ovat asennettuna valmistajan ohjeiden mukaan niin, että jäähdytysilmaa puhalletaan kotelon sisältä ulospäin. Ratkaisun etuna cooleri jäähdyttää samalla myös muuta kokoonpanoa, mutta toisaalta käyttöön ei saada viileintä mahdollista jäähdytysilmaa. Ratkaisua voi yleisesti pitää turvallisena erilaisissa kokoonpanoissa varmimmin toimivana.

Tuulettimien säätämiseksi ja lämpötilojen seuraamiseksi Kühler H20 920:n mukana toimitetaan ChillControl-hallintasovellus. Kompakti sovellusikkuna koostuu neljästä eri välilehdestä. Sovellusikkunan oikeasta yläreunasta löytyy numiska, josta valitaan coolerin toimintatila. Asetus vaikuttaa sekä tuulettimien että pumpun pyörimisnopeuteen. Ensimmäisellä välilehdellä esillä ovat jäähdytysnesteen lämpötila, coolerin arvioitu melutaso (ei siis todellinen mitattu lukema), tuulettimien pyörimisnopeus sekä pumpun pyörimisnopeus. Ohjelma tallentaa kaikista tiedoista minimi-, keski- ja maksimiarvon.

Toiselta välilehdeltä löytyy kuvaajat jäähdytysnesteen lämpötilasta ja tuulettimien pyörimisnopeudesta. Näistä on hyötyä erityisesti omia custom-asetuksia säädettäessä.

Kolmas välilehti on nimeltään Fan Control ja se sisältää custom-toimintatilan tuuletinsäädön asetukset. Käyttäjä voi valita jäähdytysnesteen lämpötilan, jossa tuuletin lähtee nostamaan kierroksiaan sekä lämpötilan josta eteenpäin tuuletin pyörii täysillä kierroksilla. Ylä- ja alarajalla on oltava eroa vähintään viisi celsiusastetta. Lisäksi käyttäjä voi asettaa huomautusrajat jäähdytysnesteen lämpötilalle sekä tuulettimen pyörimisnopeudelle, jolloin sovellus ilmoittaa ylitetystä parametrista viestikuplalla.

Viimeiselle välilehdelle on kerätty yleiset asetukset. Käyttäjä voi valita mm. lämpötilan mittayksikön, sovelluksen automaattikäynnistyksen, logitiedoston päivitystiheyden, blokkiyksikössä sijaitsevan Antec-logon valaistuksen värin sekä sovelluksen skinin värimaailman. Logon valaistus on toteutettu RGB-ledein ja käyttäjä voi valita mieleisensä värin 65 536 eri vaihtoehdosta. Sovelluksen värivaihtoehtoja ovat ”yönmusta” sekä ”merensininen”.

 

Sisältö

  1. Antec Kühler H2O 920 ja Corsair H80
  2. Antec Kühler H20 920
  3. Corsair H80
  4. Testikokoonpano ja -metodit, melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & lämpötilamittausten tulokset
  5. Loppuyhteenveto