Uusimmat

Testikokoonpano ja -metodit, melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & lämpötilamittausten tulokset

31.08.2011 23:08 Muropaketin toimitus

 

Testikokoonpano ja -metodit

Testialustaksi valittiin aiempien coolerivertailuiden tapaan Intel X58 -pohjaisen Asus P6T Deluxe -emolevyn ja Intel Core i7 920 -suorittimen yhdistelmä. Vakiona 2,66 GHz kellotaajuudella toimiva 45 nm prosessilla valmistettava neliytimellinen Core i7 920 kellotettiin tällä kertaa toimimaan 3,6 GHz kellotaajuudella (180×20) ja 1,30 voltin jännitteellä. Lisäksi laitteistoon kuului kolme Qimondan gigatavun DDR3-muistikampaa sekä jäähdytysilmansa suoraan ulos kotelosta puhaltava GeForce GTX 285 -näytönohjain.

Huoneenlämpö liikkui mittausten aikana loppukesäisessä 24-25 asteessa. Lämpötahnana käytettiin OCZ Freezeriä. Coolerit testattiin sekä tuulettimien maksimi että minimikierroksilla. Myös verrokkina toimineella Noctua NH-D14 -tornicoolerilla testit ajettiin tuulettimen maksimi- ja miniminopeudella. Lisäksi kotelon takatuuletin oli irrotettuna, jotta NH-D14:n käyttöympäristö vastaisi mahdollisimman paljon nestecoolereiden testitilannetta. Nestejäähdytysjärjestelmät asennettiin kotelon takatuuletinpaikkaan valmistajan suosittelemalla tavalla – Corsair puhaltamaan ilmaa kotelon sisään ja Antec vastaavasti kotelosta ulos.

  • Intel Core i7 920 @ 3,6 GHz (180 x 20), 1,30 V
  • Asus P6T Deluxe (Intel X58 -piirisarja)
  • Qimonda PC3-8500U-7-XX-A0 DDR3 3 x 1 Gt
  • Western Digital Caviar SE 160 Gt SATA
  • Corsair HX620W
  • GeForce GTX 285
  • Cooler Master HAF X
  • Noctua NH-D14, Antec Kühler H20 920, Corsair H80
  • Windows 7 Professional
  • Prime95 26.6 (8 worker threads)
  • CPUID HWmonitor 1.18

Testattavien coolerien ja tietokonelaitteiston ohella yksi testikokoonpanon tärkeimmistä komponenteista on kotelo. Koteloksi valittiin tälläkin kertaa aikoinaan Muropaketin toimituksen kehut saanut Cooler Master HAF X. Pelaajille ja tietokoneharrastajille suunnatun HAF X:n etuja kokoonpanon jäähdytyksen kannalta ovat hyvät avarat tilat ja tehokas tuuletus. Sen ulkomitat ovat 230 x 550 x 590 mm ja paino 14,35 kg. Kotelosta löytyy vakiona kaikkiaan neljä tuuletinta – 230 mm:n etupaneelista, 200 mm:n katosta ja kyljestä sekä 140 mm:n puhallin takapaneelista. Tuulettimet eivät ole äänettömiä, mutta muodostavat yhdessäkin melutasoltaan siedettävän kokonaisuuden. Tuulettimen lisäksi kotelon jokaiselta sivulta löytyy ilmanotto ja -poistoaukkoja, joten lämmin ilma ei pitkään kotelossa pyöriskele.

Ilmaa puhalletaan kotelon sisään etupaneelin alaosasta sekä kotelon kyljestä. Takapaneelissa ja kotelon katossa sijaitsevat tuulettimet puolestaan siirtävät lämmintä ilmaa ulos kotelosta. Hiljaiseksi ja luotettavaksi todettu Corsairin HX620W -virtalähde asennettiin vakiopaikalle kotelon pohjalle, jossa se ei vaikuta kotelon ilmankiertoon ottaessaan jäähdytysilman kotelon pohjan kautta ja puhaltaessaan sen ulos takapaneelista. Kotelotuulettimista etu- ja kattotuuletin olivat testien aikana käytössä ja kylkituuletin oli pois päältä.

Prosessorin neljää hyper threadingia hyödyntävää ydintä kuormitettiin Prime 95 -rasitusohjelmalla kahdeksan työsäikeen avulla ja lämpötilat mitattiin ohjelmallisesti suorittimen ytimien DTS-sensoreista (Digital Temperature Sensor) CPUID HWmonitor 1.18 -ohjelmalla. Lisäksi lämpötiloja seurattiin ulkoisella lämpömittarilla prosessorikannan alapuolella sijaitsevasta piirisarjan jäähdytyssiilistä sekä kotelon kattotuulettimen poistoilmaritilästä. Melumittaukset toteutettiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla.

Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi

Melumittaukset toteutettiin tutun kaavan mukaisesti Velleman DVM805 -desibelimittarilla yöaikaan hiljaisessa testitilassa, hieman yläviistosta 50 cm:n etäisyydeltä pöydälle pehmusteen päälle asetetusta coolerista. Taustamelun arvoksi kirjattiin 34 desibeliä.

Testicoolereista ensimmäisenä mitattavaksi otettiin Antec. Tuulettimien virransyöttö toteutettiin erillisen tuuletinsäätimen avulla, sillä Antecin ohjelmallinen kierrosnopeudensäätö ei toimi ilman tietokonetta. Kierrosnopeudet säädettiin valmistajan ilmoittamien arvojen mukaisiksi (L=700 RPM, H=2400 RPM). Minimikierroksilla Antecin tuulettimet ovat hyvinkin hiljaisia – läheltä kuunneltuna havaittavissa on lähinnä tasaista hurinaa sekä vaimeaa ilmavirran huminaa. Täysillä kierrosnopeuksilla tuuletinparin ääni muuttuu infernaaliseksi rähinäksi. Kyseessä on miesmuistiin äänekkäin Muropaketin testipenkissä vieraillut valmiscooleri. Täysillä kierroksilla melua kuvaa parhaiten voimakas humina sekä aaltoileva erittäin kova ujellus ja sen ympäröimänä ei mieluusti vietä kovin montaa minuuttia.

Corsairin tapauksessa mitattiin kaikkien kolmen tuuletinasetuksen melutasot. Pienimmällä kierrosnopeusvaihtoehdolla H80 on hiljainen, muttei äänetön. Tuulettimista on havaittavissa vaimeaa hurinaa sekä ilman väreilyä. Käynnistyksen yhteydessä pumppu pulisee kuultavasti, mutta ääni vaimenee parin minuutin käytön jälkeen. Keskimmäisellä nopeusasetuksella melutaso nousee selvästi ja ääni muodostuu huminasta, hurinasta sekä roottorin lapojen ilmaa repivästä äänestä. Täydellä kierrosnopeudella päällimmäisenä ovat melko voimakas humina sekä tuulettimista kantautuva surina. Kaikesta huolimatta Corsairin tuulettimet jäävät maksiminopeudella aivan eri kymmenluvuille Antecin tuulettimiin verrattuna.

Testeissä verrokkina käytetyn Noctua NH-D14 -coolerin melutasot on mitattu sen alkuperäisen testiartikkelin yhteydessä.

Lämpötilamittausten tulokset

Suorittimen lämpötilat mitattiin aluksi valmistajan suosittelemalla asennustavalla. Mittaukset suoritettiin CPUID HWmonitor 1.18 -ohjelmalla, joka näyttää erikseen kaikkien ytimien lämpötilatiedot. Koska suorittimelta oli tarjolla neljät lämpötila-arvot ja niiden kaikkien näyttäminen samassa kuvaajassa haittaisi luettavuutta selvästi, ovat kuvaajaan merkityt arvot mitattujen lämpötilatietojen keskiarvoja. Lämpötilaerot ytimien välillä olivat rasituksessa maksimissaan 2-4 astetta. H- ja L-kirjaimet coolereiden nimien perässä kuvaavat tuulettimen pyörimisnopeutta (H=High ja L=Low). Lepolämpötilat päätettiin tällä kertaa jättää kirjaamatta kuvaajaan.

Rasituksessa testiryhmän kovin tulos, 66 astetta, kirjattiin niukalla erolla Corsairilta. Aivan tuntumassa tulee Antec 0,5 asteen erolla. Kun tuulettimien kierrosnopeus lasketaan minimiin, Corsair pitää edelleen kaksikon välisen piikkipaikan yhden asteen erotuksella. Verrokiksi otettu markkinoiden kärkipäätä edustava ilmajäähdytteinen Noctua NH-D14 jäi testikaksikosta täydellä kierrosnopeudella noin viisi astetta ja minimikierroksilla kolmisen astetta.

Emolevyn piirisarjan jäähdytyssiilen sekä kotelon kattotuulettimen poistoilman lämpötilaa seurattiin rasituksen aikana ulkoisen lämpömittarin antureilla ja mittaustulokset pyöristettiin lähimpään puoleen asteeseen. Piirisarjan jäähdytyssiilen lämpötilaan vaikuttaa merkittävästi kotelon ilmavirtaukset, joista prosessorin jäähdytysratkaisulla on oma osansa. Ulostuloilman lämpötilaan vaikuttaa puolestaan erityisesti jäähdytyskennon tuulettimien puhallussuunta.

Sekä grafiikkapiirin, piirisarjan että poistoilman lämpötiloissa on nähtävissä selvä trendi, jossa ilmaa kotelosta ulos siirtävä Antec kirjauttaa itselleen muutamaa astetta matalampia lämpötiloja. Antec auttaa siis osaltaan myös kotelon ilmanvaihdossa, toisin kuin Corsair, joka lähinnä kerää lämmintä jäähdytysilmaa kotelon sisään. HAF X -kotelosta löytyy onneksi kookas kattotuuletin, sillä ilman sitä erot olisivat saattaneet olla huomattavasti suuremmat Antecin hyväksi. Verrokkina toimiva ilmajäähdytteinen Noctua kirjauttaa piirisarjan lämmöistä parhaat lukemat, asettuu poistoilman lämmöissä vertailukaksikon väliin ja jää jumbosijalle grafiikkapiirin lämpötiloissa. Marginaalit ovat kuitenkin tässä osiossa pieniä.

Koska Antecin hallintaohjelma mahdollistaa myös jäähdytysnesteen lämpötilan seuraamisen, kirjasimme sen arvoja ylös eri asetuksilla. Kuten arvata saattaa, jäähdytyskenno pystyy pitämään nesteen hieman viileämpänä jäähdytysilman tullessa kotelon ulkopuolelta. Testikokoonpanon tapauksessa erot olivat puolesta yhteen astetta, kun nesteen lämpötilan vaihteluväli oli testien aikana noin viisi astetta.

Lisäksi päätimme vielä testata coolereita vastoin valmistajan asennusohjeita, eli asensimme Corsairin imemään ilmaa kotelon sisältä ja Antecin päinvastoin siirtämään ilmaa ulkoa kotelon sisään. Näin saimme selvitettyä kuinka paljon asennustavalla on todellisuudessa vaikutusta suorituskykyyn.

Käänteisellä asetelmalla Corsairin ja Antecin keskinäinen asema kääntyi hieman odotetusti ylösalaisin. Antec ylsi puoli astetta parempaan tulokseen ja Corsair vastaavasti puoli astetta huonompaan. Tuulettimien minimikierroksilla Antec ylsi tällä asetelmalla 71,5 asteeseen, joka on 1,5 astetta matalampi, kuin Corsairin vastaava tulos jäähdytysilman tullessa kotelon ulkopuolelta. Poistoilman lämpötilan osalta kaava on selvä – coolerin puhaltaessa sisään päin lämpötilat ovat parisen astetta korkeammat. Sama kuvio pätee myös piirisarjan lämpötilan suhteen.

Yhteenvetona vertailukaksikon erot osoittautuivat testeissä hyvin pieniksi. Positiivisena yllätyksenä tehokas ilmajäähdytteinen cooleri jäi vihdoin taakse, eli nyt myös valmisnestecoolereiden jäähdytysteho on kohdallaan. Hiljaisessa kokoonpanossa Antec vetää hieman Corsairia pidemmän korren, sillä sen tuulettimet ovat hiljaisemmat ja sen suorituskyky on pienillä ilmavirroilla vastaavissa olosuhteissa hieman parempi. Täydellä tohinalla kaksikko on hyvin tasaväkinen, mutta melutasoon suhteutettuna Corsair on parempi.

Sisältö

  1. Antec Kühler H2O 920 ja Corsair H80
  2. Antec Kühler H20 920
  3. Corsair H80
  4. Testikokoonpano ja -metodit, melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & lämpötilamittausten tulokset
  5. Loppuyhteenveto