UUSIMMAT

Cooltek 3000 HTPC: kotelo olohuoneeseen

07.06.2007 16:46 |

Tietokonekoteloita löytyy nykyään joka lähtöön: pikkuruisia mini-ITX-koteloita ja jättimäisiä kahden kokoonpanon ratkaisuja, yliampuvan näyttäviä ja tyylikkään hillittyjä, työpöytäkäyttöön tarkoitettuja peruskoteloita sekä olohuoneeseen sopivia HTPC-ratkaisuja. Tietokoneet ovat saapuneet hiljalleen olohuoneiden puolelle ja tätä on varmasti osaksi kiihdyttänyt monipuolisilla liitännöillä varustettujen taulutelevisioiden yleistyminen. Viihdekäyttöön tarkoitetun HTPC:n (Home Theater Personal Computer) lähtökohdan poikkeavat merkittävästi tavallisesta pöytäkoneesta, ja tämä on otettava huomioon niin komponentteja kuin koteloakin valittaessa. Olohuoneen sisustukseen ei useimmiten sovi perinteinen tornimallinen tietokonekotelo, sillä tietokone halutaan monesti sijoittaa muiden kotiteatterilaitteiden kanssa samaan hyllyyn. Tämä määrittelee kotelon vaakamalliseksi ja asettaa komponenteille ja jäähdytykselle usein rajoituksia.

HTPC:n tarjoama kuva on luonnollisesti esitettävä jotenkin ja tähän tarkoitukseen käytetään yleisimmin televisiota tai videotykkiä. Video-, DVD- ja televisiokuvan sekä digikuvien katselun ohella HTPC toimii kätevästi myös musiikkisoittimena. Ajoittain television tai videotykin käynnistäminen voi kuitenkin tuntua rasittavalta, kun kyseessä on esimerkiksi vain taustamusiikin soittaminen. Yksinkertaisten asioiden tekeminen voi siis joskus olla turhan monimutkaista.

Varmasti ainakin osaksi tämän ongelman helpottamiseksi muutamat kotelovalmistajat ovat liittäneet HTPC-malliensa etupaneeliin värillisen kosketusnäytön, jolta koneen käynnistäminen ja sammuttaminen, sekä yksinkertaisten ohjelmien, kuten musiikkisoittimen operointi, onnistuvat ongelmitta. Yleisesti näytön mukanaan tuomat lisäkustannukset ovat valitettavasti nostaneet tällaisten koteloiden hinnat vähintään viidensadan euron tuntumaan, joten ne ovat pysytelleet useimmille kannattamattomana ostoksena. Tällä kertaa testattavana oleva Cooltek 3000 HTPC on kuitenkin varustettu poikkeuksellisen edullisella hinnalla. Värillisestä kosketusnäytöstä huolimatta Jimm’s PC-Store myy koteloa houkuttelevaan 349 euron hintaan.

Pakkaus ja oheistarvikkeet

Cooltek 3000 HTPC toimitetaan ruskeassa pahvilaatikossa, joka ei juurikaan briljeeraa visuaalisella ilmeellään. Laatikon suurelle kyljelle on sentään printattu sisältä löytyvän kotelon mustavalkokuva ja laatikon päälle on sijoitettu kantamista helpottava muovikahva. Nurkasta löytyvän kotelon väriä kuvaavaa pyöreää tarraa lukuunottamatta paketin sisällöstä ei löydy mitään tarkempaa informaatiota.

Mukana toimitettavat oheistarvikkeet ja paperitavara löytyvät kotelon sisälle jemmatusta pahvirasiasta. Rasian sisältä paljastui kosketusnäytön ajuri-CD, ohjevihkonen, optisen aseman alumiininen luukkupaneeli sekä ruuvipussi, joka pienten ruuvien ohella sisälsi neljä suurikantaista sormiruuvia. Ohuen ohjevihon sisältö osoittautui erittäin laihaksi ja monilta osilta puutteelliseksi.

Kotelon ominaisuudet

Testiin saatu Cooltek 3000 HTPC on väriltään hopeinen, jolle vaihtoehtona saatavilla on myös musta versio. Alumiinirakenteisen kotelon ulkomitat ovat 420 x 425 x 170 mm , ja se painaa seitsemän kilogrammaa. Sisältä löytyy tilat täysikokoiselle ATX-emolevylle, neljälle kiintolevylle, yhdelle 5,25″ optiselle asemalle sekä lisäksi yksi ulkoinen 3,5″ paikka. Myös lisäkorttipaikat ovat täysikorkuisia. Jäähdytyksestä on huolehdittu kahden 80 millimetrin tuuletinpaikan avulla, joista molempiin on tuulettimet valmiiksi asennettuna. Etupaneelin liitännät ovat edustettuina kahden USB 2.0:n, Firewiren sekä kuuloke- ja mikrofoniliitäntöjen voimin. Lisäksi etupaneelista löytyy seitsemän tuuman VGA-liitäntäinen TFT-kosketusnäyttö.

Sisältö

  1. Cooltek 3000 HTPC: kotelo olohuoneeseen
  2. Kotelo sisältä ja ulkoa
  3. Kokoonpanon asentaminen koteloon, käyttöönotto ja käyttökokemukset, lämpötilamittaukset
  4. Loppusanat