Uusimmat

Kotelo sisältä ja ulkoa

07.06.2007 16:46 Muropaketin toimitus

 

Kotelo ulkoa

Niin 3000 HTPC:n runko, kylki- ja päällipaneelit sekä etupaneeli ovat täyttä alumiinia, jonka huomaa viimeistään kotelon painosta. Kotelon kyljistä löytyy pienet uritukset, jotka ainakin teoriassa avittanevat kokoonpanon muodostaman lämmön haihduttamisessa. Kotelon kyljet ja katto antavat kokonaisuudesta laadukkaan kuvan, sillä ohuen alumiinipellin sijaan ne on tehty jämerästä parimillisestä alumiinilevystä. Pintojen harjattu viimeistely antaa kotelolle tyylikkään ja arvokkaan yleisilmeen.

Etupaneelin vasen puolisko on varattu kokonaan hieman harvinaisemmalle varusteelle, eli seitsemän tuuman kosketusvärinäytölle. 262 144 väriin kykenevän näytön ominaistarkkuus on 800 x 480 (WVGA, 60 Hz) ja se kykenee maksimissaan 1600 x 1200 pikselin kuvantarkkuuteen. Tällöin kuva on kuitenkin skaalattu, eikä käytännössä millään tavoin käyttökelpoinen. Näyttö saa kuvasignaalinsa perinteiseen tapaan näytönohjaimesta kotelon läpi kulkevan VGA-liittimellisen (D-sub) kaapelin avulla. Näytön kosketusominaisuus toimii puolestaan USB-liitännän kautta. Näytön alle on sijoitettu näytön virtanäppäin, asetusvalikon kontrollointinäppäimet, sekä kookas koneen virtanamiskan virkaa hoitava pyöreä painike. Koneen ollessa käynnissä virtapainikkeen ympärillä pitäisi hehkua sininen valaistus, mutta ainakaan testiyksilössä ei valoa saatu toimimaan.

Etupaneelin oikealta puoliskolta löytyy ulkoiset asemapaikat sekä liitännät. Ylimmäiseksi on sijoitettu 5,25″ asemapaikka, joka käsittää kuitenkin vain aukon aseman luukkuosalle. Aseman kelkan pääty on tarkoitettu vaihdettavaksi kotelon mukana tulevaan alumiiniseen ja pienen alumiinisen nappulan välittää painallus aseman avauspainikkeeseen. Fiksumpi ratkaisu olisi mielestäni ollut tehdä asemapaikasta normaalin 5,25″ paikan kokoinen ja toimittaa mukana aseman eteen tuleva kääntyvällä luukulla varustettu hopeinen peitelevy. 5,25″ asemapaikan alapuolelta, pienen painalluksen seurauksena pehmeästi aukenevan luukun takaa, löytyy ulkoinen 3,5″ asemapaikka sekä etupaneelin liitännät.

Cooltek 3000 HTPC istuu tukevasti neljän hifilaitteista tuttua tyyliä mukailevan jalan päällä. Jalat ovat varustettu tukevilla kumirenkailla, joten kotelo ei pääse liukumaan tasolla jolle se on laskettu. Ilmanvaihtoaukkoja löytyy pohjasta kahdesta kohtaa: virtalähteen takaa sekä näyttöä kontrolloivan elektroniikan alta.

Kotelon pohjasta, näytön alapuolelta, löytyy pieni musta säätönuppi, jonka merkitys oli pitkään täysin hämärän peitossa. Aluksi luulimme sen liittyvän näyttöön, mutta lopulta hoksasimme sen tarjoavan mahdollisuuden säätää virtapainikkeen ympäriltä löytyvän virtavalon kirkkautta. Ohjekirjasta ei löytynyt mitään mainintaa kyseisen nupin funktiosta.

Takapaneeli muistuttaa pitkälti tavallista tornikoteloa vaakatasoon kaadettuna. Oikeasta reunasta löytyy seitsemän täysikokoista lisäkorttipaikkaa ja heti niiden vasemmalta puolelta tulee omasta pienestä reiästään ulos etupaneelin näytön kaapeli. Keskeltä löytyvän I/O-paneelin yläpuolelle on sijoitettu kaksi 80 mm:n kotelotuuletinpaikkaa, joiden yläreunaan kotelon runkorakenne muodostaa hieman erikoisen portaan. Valmistajan päätyminen 80 mm tuulettimiin on joka tapauksessa hyvä asia, sillä harmillisen monessa HTPC-kotelossa käytetään pieniä 60 mm:n tuulettimia. Tuuletinpaikkojen edestä löytyvät pienireikäiset suojaverkot ovat kiinni vain liimalla ja irtoavat näin ollen tarvittaessa helposti. Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, takapaneelin vasemmasta reunasta löytyy paikka standardikokoiselle ATX-virtalähteelle.

Kotelo sisältä

Cooltek 3000 HTPC:n ”aukeavana kylkenä” toimii kattolevy, joka liukuu auki omia tarkkaan mitoitettuja kiskojaan pitkin. Kattolevy on kiinni kahdella tavallisella koteloruuvilla, joka on hieman harmi, sillä sormiruuvit sopisivat huomattavasti paremmin tämän hintaluokan kotelon varustukseen.

Kattolevyn alta paljastuu paljon erilaisia johtoja. Kuvassa reunimmaisina vasemmalla ovat etupaneeli liitäntöjen kaapelit, jotka ovat tarvittaessa irroitettavissa. Oikealle päin edettäessä seuraavana näkyvät takatuulettimien virtajohdot, näytön virtajohto, musta kotelon läpi kulkeva VGA-kaapeli, etupaneelin virtakytkimen ja virtavalon johdot sekä reunimmaisena oikealla näytön kosketusominaisuuden USB-johto. Ohjevihkosessa kosketusnäytön USB-johto on kuvailtu tavallisella tyypin-A USB-liittimellä varustetuksi, mutta ainakin testikappaleessa johto oli suoraan emolevyn pinneihin kytkettävää mallia.

Sisäpuolelta katsottuna takapaneeli ei tarjoa juurikaan mitään uutta. Korttipaikoissa on käytössä tavallinen ruuvikiinnitys ja tyhjien paikkojen edessä on tavalliset peltisuojat. Keskellä sijaitsevat kotelotuulettimet ovat asetettu oletuksena puhaltamaan ilmaa ulos kotelosta. Virtalähde asennetaan oikeasta reunasta löytyvään paikkaansa niin, että toinen kapeammista kyljistä asettuu kotelon pohjaa vasten.

Kotelon mukana tulevat 80 x 80 x 25 mm tuulettimet edustavat Dynatronin valmistamaa liukulaakeroitua DF128025SL-mallia (12v, 0,17A, 1,68W). Tuuletinvalmistajan tuotesivujen mukaan kyseiset tuulettimet pyörivät noin 2200 kierrosta minuutissa siirtäen ilmaa 23 cfm (Cubic Feet per Minute) 27 desibelin melutasolla. Tuulettimien johdot on yhdistetty näppärästi yhteiseen molex-virtaliittimeen. Cooltekin ilmoituksen mukaan kaupoista saatavissa 3000 HTPC -koteloissa on kuitenkin hiljaisemmat tuulettimet, kuin testattavaksemme saadussa esitotantoerästä peräisin olevassa yksilössä.

Ulkoisten asemapaikkojen kehikko on taiteltu tukevasta alumiinilevystä ja tuettu kotelon lattiaan kahdella alumiinijalalla. Optisen aseman kiinnitys on varustettu kumisilla vaimennuspaloilla, joka on erittäin tervetullut yksityiskohta.

Ulkoisten asemapaikkojen oikealta puolelta löytyy näytön elektroniikan päälle sijoitettu kiintolevykehikko. Maksimissaan neljälle levylle tarkoitettu kehikko on kiinni kotelon lattiassa neljällä ruuvilla. Kiinnityksessä on hyödynnetty samoja resonanssia estäviä kumivaimentimia kuin 5,25″ asemapaikassa, joten kiintolevyistä tulevat värinät eivät pääse johtumaan kotelon runkoon. Kiintolevykehikon irroitus on erittäin hankala toimenpide, jos käytössä ei ole pitkää ristipäistä ruuvimeisseliä. Ruuvit sijaitsevat kotelon lattialla niin ahtaissa väleissä, että niihin on mahdotonta päästä käsiksi tavallisen pituisella meisselillä.

Tavalliset 3,5″ kiintolevyt kiinnitetään kiintolevykehikkoon kyljelleen pystyasentoon. Itse kehikon kiinnityksen ohella myös jokaisen kiintolevyn kiinnityspisteistä pitäisi valmistajan tuotesivujen mukaan löytyä värinää vaimentavat kumit, mutta ainakaan testiyksilöstä niitä ei löytynyt. Kehikko on muun kotelon tavoin alumiinia ja on positiivisena yllätyksenä varustettu ylä- ja alapinnoiltaan pienellä jäähdytysrivastolla. Lisäksi levyjen väliin jääviin kohtiin on tehty pieniä aukkoja, jotta ilma pääsisi kulkemaan tehokkaammin pystysuunnassa levyjen välissä.

Kun kiintolevykehikko saadaan irti, paljastuu sen takaa runsaasti näyttöön liittyvää elektroniikkaa. Sekä VGA-kaapeli että näytön virrat kytkeytyvät kotelon pohjaan kiinnitettyyn suurempaan piirilevyyn ja pienempi piirilevy sisältää puolestaan näytön valaustuksessa käytetyn kylmäkatodivalon invertterielektroniikkaa. Näytön alapuolelle kiinnitetty leveä ja matala piirilevy liittyy asetusvalikon hallintanäppäimiin ja sen keskeltä löytyvän reiän läpi kulkevat virtavalon ja -painikkeen johdot. Pienin, näytön taustaan nippusiteellä kiinnitetty piirilevy liittyy näytön kosketusominaisuuteen ja USB-kaapeli kiinnittyy toisesta päästään kyseiseen piirilevyyn.

Sisältö

  1. Cooltek 3000 HTPC: kotelo olohuoneeseen
  2. Kotelo sisältä ja ulkoa
  3. Kokoonpanon asentaminen koteloon, käyttöönotto ja käyttökokemukset, lämpötilamittaukset
  4. Loppusanat