Ensikokeilussa: Huawei MateBook X, E ja D – Mallisto monipuolistuu, mutta meillä valinnanvara jää vähäiseksi

29.05.2017 18:00 Juha Uotila

Huawei julkaisi tiistaina 23.5 Berliinissä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa kolme uutta MateBook-tuotesarjaan sijoittuvaa kannettavaa tietokonetta: MateBook X, MateBook E sekä MateBook D. Näistä MateBook E on jatkoa viime vuonna julkaistulle Microsoft Surface Pro -laitteiden kilpailijalle, MateBookille. MateBookit X ja D ovat yhtiön ensimmäiset perinteiset kannettavat tietokoneet.

Muropaketti oli paikalla julkaisutilaisuudessa Berliinissä, ja kävimme ottamassa ensikokeilut uusista laitteista julkistustilaisuuden jälkeen. Valitettavasti ainakin aluksi vain MateBook X on saapumassa myyntiin Suomessa, mutta käymme lyhyesti läpi myös MateBook E- ja D-mallit.

MateBook X

MateBook X on Huawein ensimmäinen perinteinen kannettava tietokone. Se on samalla yhtiön uuden kannettavien malliston lippulaivamalli. Suomessa laite on saapumassa myyntiin heinäkuun lopussa 1399 euron suositushintaan Space Gray- ja Rose Gold -väreissä.

Nopeammalla prosessorilla ja suuremmalla tallennustilalla (Core i7 ja 512 gigatavun SSD) varustettu mallin suositushinta tulee olemaan 1649 euroa, ja sitä tullaan myymään vain Rose Gold -värityksellä.

MateBook X on Huawein mukaan markkinoiden pienikokoisin 13 tuuman näytöllinen kannettava. Paksuutta laitteella on vain 12,5 millimetriä ja paino on saatu tiputettua 1,05 kilogrammaan.

Koneen runko on valmistettu alumiinista ja muotoilussa on haettu sulavuutta muun muassa pyöristämällä rungon molemmat reunat. Pyöristettyjen reunojen ansiosta laitteen käsittely ja kantaminen on miellyttävää, kun rungon terävät reunat ovat poissa.

MateBook X on päällisin puolin todella hienon näköinen sekä laadukas, mutta ohuuden takia runko antaa hieman periksi, kun sitä kunnolla vääntelee. Pieni taipuminen ei normaalikäyttöä haittaa, laite tuntuu jämäkältä. Arvoitukseksi jää, taipuisiko X:n runko, jos se joutuisi väärässä kulmassa kovan puristuksen tai väännön kohteeksi.

Matebook X:n yksi myyntivalteista on Huawein mainostama reunaton näyttö. Kannettavan näytön reunukset Huawei on nimittäin saanut kutistettua todella ohuiksi, ja reunoilla onkin kokoa vain 4,4 millimetriä. Näytön kerrotaan peittävän 88 prosenttia laitteen pinta-alasta (kansi suljettuna). Esittelytilaisuudessa Huawei vertasikin laitteen näyttöä 13,3-tuumaiseen Applen MacBookin näyttöön. Kilpailijan suuremmista ulkomitoista huolimatta MateBook X:n näyttö on pinta-alaltaan suurempi kuin MacBookin näyttö.

Kannettavassa on IPS-paneeli, joka on Gorilla Glass -suojattu. Näytön kehutaan pystyvän toistamaan täysi sRGB -väriavaruus, ja näytön kontrastisuhde on 1000:1. MateBook X:n näyttö on resoluutioltaan 2160 x 1440 pikseliä, jolloin kuvasuhde on 3:2.

Pikaisten ensitestien perusteella näyttö vaikutti kuvanlaadultaan hyvältä ja näytön maksimikirkkauskin vaikutti riittävältä kirkkaimmillekin keleille. Pienenä yksityiskohtana Huawei on poistanut laitteen näyttöä ympäröivästä kansiosasta muista merkeistä tutut muovilistat, joiden tarkoituksena on yleensä pitää näyttöpinta pois kosketuksista näppäimistöön. MateBook X:ssä näppäimistö upotettu rungon sisään, jolloin laitteen ylä- ja alaosa voivat olla täysin kiinni toisissaan.

MateBook X:ssä ei ole käytössä ollenkaan tuulettimia ja jäähdytys onkin hoidettu Huawein uudella MEPCM-materiaalia (Micro-encapsulated Phase Change Material) -käyttävällä tekniikalla, joka perustuu olomuotoaan muuttavaa geeliä sisältäviin soluihin. Laitteen sisälle syntyvää lämpöä siirretään tähän uudenlaiseen jäähdytysjärjestelmään lämpöputkien avulla.

Kannettavan rautapuolen tehoista vastaa, mallista riippuen, joko Intelin uudet 7. sukupolven Core i5-7200U- tai Core i7-7500U -prosessorit. Muistia on kahdeksan gigatavua ja tallennustilaa tarjoaa mallista riippuen 256 gigatavun tai 512 gigatavun SSD-levy.

MateBook X:n akku on integroitu ja kooltaan 41,4 wattituntia. Huawei lupaa akun jaksavan yhdellä latauksella kymmenen tuntia videokatselua, työkäyttöä tai Internetin selausta. Akun lataaminen onnistuu Type-C-liittimellisellä laturilla, jonka paino on ainoastaan 150 grammaa.

Koneen ohuudesta ja keveydestä johtuen on Huawei asentanut kannettavaan pohjaan kookkaat kumitassut, joiden avulla laite pysyy varmasti paikoillaan.

Pienien ultrabook -kannettavien ongelmana on usein ollut kutistettu näppäimistö, mutta MateBook X:n näppäimistö kattaa koko laitteen leveyden. Näppäimistö on myös varustettu taustavalaistuksella ja sen kerrotaan olevan myös roiskeenkestävä.

Näppäintuntumaltaan MateBook X:n näppäimistö on hyvin samantyylinen kuin Applen uusimissa MacBook -sarjan kannettavissa. Ensikokeilun perusteella X:n näppäimistön tuntuma vaikutti kuitenkin hiukan Applen näppäimistöä paremmalta. Näppäimen painalluksen liikerata on lyhyt, mutta näppäinäänet on kuitenkin saatu pidettyä hyvin hiljaisina.

Näppäimistön alapuolella sijaitseva ja tämän kokoluokan laitteessa suuri kosketuslevy vaikutti ensitesteissä toimivalta. Kosketuslevyn alalaitaan on integroitu myös toimintapainikkeet, mutta niiden tuntuma jätti hieman vaisun fiiliksen.

Kannettavan äänipuolesta huolehtii ensimmäistä kertaa tietokoneissa nähtävä Dolby Atmos -äänijärjestelmä, ja Huawei onkin tehnyt Dolbyn kanssa yhteistyötä laitteen kaiuttimien suunnitellussa.

Ratkaisun pitäisi tuoda Dolbyn kehittämän Atmos Surround Sound -äänimaailma myös kannettaviin. Esittelytilan meluisuuden takia äänipuolta ei pystytty juurikaan testaamaan.

Kokoluokassa tuttuun tapaan, ovat myös MateBook X:n liitännät rajalliset. Kannettavan rungon molemmilta sivuilta löytyy yksi USB Type-C -liitäntä ja ainoa muu liitin on 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Lisäliitäntöjä on mahdollista saada erillisenä MateDock 2 -sovittimella, jossa on HDMI-, VGA-, USB-A- sekä USB-C-liittimet.

Koneen virtapainikkeeseen Huawei on integroinut myös Windows Hello -toimintoa tukevan sormenjälkilukijan. Sen pitäisi Huawein mukaan tunnistaa käyttäjän sormenjälki samalla, kun kone käynnistetään virtapainikkeen avulla. MateBook X:n heräämisajaksi unitilasta mainittiin 1,9 sekuntia.

Huawei tuo myös uusiin MateBook-koneisiin oman MateBook Manager -sovelluksen, jonka avulla yhtiö pyrkii yhdistämään uudet kannettavien ekosysteemin sekä puhelinten ekosysteemin yhdeksi isoksi ekosysteemiksi. MateBook Managerin ominaisuudet saapuvat valittuihin Huawein älypuhelimiin kolmannen vuosineljänneksen aikana.

Kokonaisuutena Huawein uusi MateBook X jätti positiiviset ensivaikutelmat. Kannettava on pieni ja ohut, mutta rakenne on kuitenkin pääosin laadukas ja jämäkkä. Uusimmat Intelin Core i5- ja Core i7 -suorittimet tarjoavat tämän kokoluokan laitteelle hyvän suorituskyvyn.

Sisältö

  1. Johdanto ja MateBook X
  2. MateBook E ja MateBook D