Uusimmat

Asus L5000D

30.09.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Toinen arvostelun kannettavista on enemmänkin raahattava, mutta se antaa hyvän syyn ominaisuuslistan laajuudelle. Asuksen testiin saapunutta L5000D-kannettavaa pyörittää Athlon 64 3000+ -prosessori ja emolevyllä toiminnoista vastaa NVIDIAn nForce3 150 -piirisarja. Keskusmuistia on puolestaan 512 megatavua kahtena 256 megatavun kampana. Pelaajia varten kannettavassa on NVIDIAn GeForce Go5650 -näytönohjain 64 megatavun muistilla varustettuna. Kiintolevy on yhtä suuri kuin Fujitsu Siemensin kannettavassa, eli 60 gigatavua. Myös 54 Mbps wlan ja DVD+R/RW-asema kuuluvat kannettavan varustukseen.

L5000D ei suotta kuulu DTR-luokkaan, koska sillä on painoa sievoiset 3,7 kiloa ja ulkomitoiltaan se on 33,9 x 27,3 x 3,9 cm. Kokoa siis löytyy ja mukana sitä ei mielellään kanna, joskin DTR-kannettavana se soveltuu hyvin työpaikan ja kodin yhteiseksi työjuhdaksi tehokkaiden komponenttien ja multimedia-ominaisuuksiensa ansiosta.

Näyttö on kooltaan 15 tuumainen ja sen resoluutio on 1400×1050 pikseliä. Käyttömukavuudessa se hävisi testin toiselle kannettavalla, koska Asuksen käyttämä paneeli ei ollut laajakuva. Tosin kyseessä on tottumiskysymys ja on omista mieltymyksistä kiinni kummasta pitää enemmän, normaalista 4:3-paneelista vai laajakuvasta.

Oheistarjonta Asuksen tapauksessa ylitti kyllä toimituksen odotukset, koska samasta laatikosta kannettavan kanssa paljastui vielä Targuksen valmistama läppärilaukku/reppu, Asuksen logolla varustettuna tietenkin. Lisäksi itse kannettavan lisävarustukseen kuului joukko manuaaleja, ajuri- ja ohjelmisto-CD:t, Logitechin Mini Optical Mouse -hiiri, laturi, S-Video – RCA -kaapeli sekä modeemin johto. Toisin kuin Fujitsu Siemensillä, tuli Asuksen mukana lisenssi Windows XP Professionaliin. Muutoin ohjelmapaketti kattoi seuraavat ohjelmistot: Asus DVD XP, Power Director, Medi@ Show, Trend PC-Cillin 2002, Nero Express 6.0. Myös Asus tarjoaa kannettavalleen kahden vuoden takuuta.

Kannen avaamisen jälkeen paljastuu hieman läpikuultava musta näppäimistö. Se on hyvin samanlainen kuin Fujitsu Siemensin vastaava, mutta tuntumaltaan ehkä minimaalisesti pehmeämpi. Touchpad-hiiri puolestaan on hieman erikoisen näköinen ja valitettavasti myös sen tuntuma oli hieman kehno. Varsinkin näppäimet eivät tuntuneet käytössä luonnollisilta ja testien aikana tulikin käytettyä enemmin mukana toimitettua Logitechin hiirtä. Näppäimistön ja näytön välissä oleva ritilikkö ei suinkaan ole kaiutin, vaan tuuletusaukko. Itse kaiuttimet on sijoitettu kannettavan alle.

Näppäimistön yläpuolella olevat hallintanäppäimet sisältävät parit oikotiepainikkeet, mahdollisuuden kytkeä touchpadin pois käytöstä sekä virtakytkimen.

Merkkivalorivistö osaa kertoa käyttäjälle muun muassa koneen päällä olosta, latauksesta, langattomasta verkosta sekä näppäimistöstä.

Audio DJ on Asuksen kehittämä CD-soitin, jota voidaan käyttää, kun tietokone ei ole käynnissä. Se käynnistetään infrapunaportin vieressä majailevasta kytkimestä ja tällöin kannettavan tuulettimet pyörähtävät hieman ja systeemi on käyttövalmis. Tämän jälkeen syötetään vain Audio-CD asemaan ja Audio DJ:n näppäimistä voidaan soittaa, pysäyttää ja vaihtaa kappaleita.

Vasen reuna on täytetty tuuletusaukoista, joita DTR-kannettavista tunnetusti löytyy enemmänkin. Ainoina liittiminä ovat virtalähteen liitin ja yksi USB-portti.

Enemmän liitäntöjä löytyy puolestaan oikealta reunalta, koska sinne Asus on piilottanut DVD-aseman, kaksi PC Card -paikkaa, USB-liittimen, SD/MMC/MS-muistikortinlukijan, pienen FireWire-liittimen, ääniliitännät sekä iloiseksi yllätykseksi myös optisen äänen ulostulon.

Lisää liitäntöjä on piiloitettu kannettavan taakse, jolloin ne ei eivät ole liian näkyvillä työpöydällä. Legacy-liittimistä löytyy muinaiset sarja- ja rinnakkaisportit, jotka Fujitsu Siemensin testatusta Centrino-koneesta olivatkin jo kadonneet. Uudemmasta teknologiasta puolestaan vastaa Gigabitin verkkoliitäntä. Aivan sen vieressä on modeemiliitäntä ja muista mainittakoon vielä kaksi USB-liitintä sekä näytönohjaimen S-Video- ja VGA-ulostulot.

Kun kannettava asetetaan ylösalaisin, pohjasta paljastuu vain niukka joukko avattavia luukkuja. Ensimmäisestä kätköstä paljastuu Hitachin kiintolevy ja toisen takaa puolestaan prosessorin ja näytönohjaimen heatpipe-jäähdytyssysteemit. Köyhää oli tarjonta, koska edes muistipalikoita ei oltu raaskittu laittaa hieman fiksumpaan paikkaan. Toki ne saa kaivettua, jos on pokkaa availla enemmin takakuorta, mutta takuuta kunnioittaen toimitus päätti jättää asian tähän.

Viimeisen luukun takaa paljastuu vain akku, joten olo oli kuin tyhjää joulukalenteria avanneella lapsella. Yllätykseksi akku oli kuitenkin kohtuu kookas ja sen kapasiteetti oli tuplasti Fujitsu Siemensin verran, eli 4400 mAh. Akkuluukun molemmille puolille on sijoitettu myös kannettavan kaiuttimet, jotka heijastavat äänen käyttäjälle pöydän pinnan kautta. Ratkaisu oli äänenlaadullisesti Fujitsu Siemensin kannettavaa kehnompi.

 

Sisältö

  1. Fujitsu Siemens Amilo M 1420 & Asus L5000D
  2. Fujitsu Siemens Amilo M 1420
  3. Asus L5000D
  4. Testit
  5. Loppusanat