Uusimmat

HDD- ja SSD-asemat testissä

30.09.2008 22:20 Muropaketin toimitus

Tallennusmedioiden historiassa ei ole pitkään aikaan tapahtunut merkittäviä mullistuksia Serial ATA -liitännän ja alati kasvavan tallennuskapasiteetin lisäksi. Nyt markkinoille on kuitenkin alkanut tipahdella flash-muistiin perustuvia SSD-asemia (Solid State Drive), joissa ei ole liikkuvia osia. Kyseisten asemien hintataso on ollut hyvin korkea ja jääneet näin pois normaalien kuluttajien ostoslistalta, mutta viime aikoina on tapahtunut selvää hintakehitystä. SSD:tä voidaankin pitää tallennusmediana, joka tulee seuraavien vuosien aikana yleistymään, sillä muun muassa markkinajätti Intel on hiljattain laajentanut tuotevalikoimaansa SSD-asemiin.

Varmaa kuitenkin on, etteivät nykyiset HDD-asemat (Hard Disk Drive) tule poistumaan markkinoilta vielä pitkään aikaan ja halvan hintatasonsa ansiosta ne tulevat olemaan paljon tallennustilaa vaativien kuluttajien ykkösvaihtoehto. Markkinoilta löytyy paljon erilaisiin käyttötarkoituksiin suunnattuja HDD-asemia, ja tässä artikkelissa tutustumme asemiin, joissa on keskitytty tallennuskapasiteettiin, energian säästöön, pieneen kokoon ja suorituskykyyn sekä yhteen edulliseen perusasemaan.

Muropaketin artikkelitarjonta on jättänyt loven HDD- ja SSD-asemien tutkintaan, mutta tämä artikkeli paikkaa aukkoa viiden aseman turvin. Tarkastelussa on kolme Western Digitalin HDD-asemaa: yhden teratavun suuruinen WD1001FALS, GreenPower-tuoteperheen WD5000AAVS ja VelociRaptor-tuoteperheen 2,5-tuumainen WD3000BLFS. Mukana on myös 500 gigatavun Samsungin SpinPoint T166 -tuoteperheen HD501LJ-malli ja OCZ:n 128 gigatavun suuruinen Core-tuoteperheen OCZSSD2-1C128G-SSD-asema.

Artikkelissa luodaan katsaus HDD- ja SSD-tekniikoihin, jokaiseen viiteen asemaan ja niiden spesifikaatioihin ja mukana on myös suorituskyky-, tehonkulutus-, melu- ja lämpötilamittauksia.

OCZ Core OCZSSD2-1C128G -tuotesivut
Western Digital Caviar Black WD1001FALS -tuotesivut
Western Digital Caviar Green WD5000AAVS -tuotesivut
Western Digital VelociRaptor WD3000BLFS -tuotesivut

Sisältö

  1. HDD- ja SSD-asemat testissä
  2. HDD, SSD, SSD-asemien MLC- SLC-valmistustekniikat & SSD-HDD-kokovertailu
  3. Asemien tutkinta
  4. Testikokoonpano, suorituskyky, tehonkulutus, lämpötila & melu
  5. Loppuyhteenveto