Uusimmat

Scythe Ninja mini (SCMNJ-1100P)

30.06.2009 19:36 Muropaketin toimitus

Japanilaisen Scythen mallistosta on tällä kertaa mukana Ninja mini, joka on aikoinaan hyvin menestyneen Ninja-mallin pienennetty versio. Sen ulkomitat on optimoitu niin, että se sopii mainiosti käytettäväksi HTPC-kokoonpanoissa. Testikappaleen toimitti Coolputer, jonka valikoimista se irtoaa 43,90 euron hintaan.

Ninja on pakattu joidenkin mielestä jopa mauttoman värikkääseen ja sekavasti kuvitettuun pahvipakkaukseen, jonka pinnoilta löytyy pienen etsimisen jälkeen kaikki oleellisimmat tiedot. Pakkauksen lukemista vaikeuttaa ympäriinsä viljellyt japaninkieliset tekstit. Sisällä pakkausmateriaalina on käytetty pahvia.

Ninjan pakkauksen sisältö on yksinkertainen: cooleri, 80 mm tuuletin, kiinnitysraudat 80 ja 92 mm tuulettimille, kolme erilaista asennusrautaa, lämpötahnapussi, neljä ruuvia sekä asennusohje.

Ninja mini on vertailukolmikon ainoa tornimallinen cooleri. Sen ulkomitat ovat 110 x 110 x 115 mm, joten se on tornicooleriksi poikkeuksellisen matala. Painoksi valmistaja ilmoittaa 580 grammaa. Rakenne koostuu alumiinirivoista ja kupari pohjasta sekä lämpöputkista. Ninja minin mukana toimitettava 80 mm tuuletin meluaa 24,4 dBA:n verran. Yhteensopivuus luvataan Socket 775-, 478-, 754-, 939-, 940- ja AM2-suorittimille.

Ninja mini on muodoltaan lähes kuutiomainen cooleri, sillä tornirakenteestaan huolimatta se on tehty mahdollisimman matalaksi. Jäähdytysripojen välit ovat erittäin suuret (lähes 4 mm) ja ripoja on kaikkiaan vain 17 kappaletta. Tuuletin kiinnitetään mille tahansa jäähdytyssiilin neljästä kyljestä kahden rautalangasta valmistetun kiinnitysraudan avulla. Rivaston läpi tulevien lämpöputkien päät on viimeistelty kiiltävillä kupumuttereilla.

Alapuolelta katsottuna Ninja minin kuusi U:n muotoista 6 mm lämpöputkea sukeltavat rivissä rivaston jokaiselle neljälle sivulle. Lämpöputket kulkevat pohjan kohdalla eri tasoissa, joten toinen putkikolmikko on lähempänä pohjan kontaktipintaa. Putket on juotettu kiinni pohjaan ja rivastoon. Pohjakappaleen yläpinnalle on sijoitettu pienikokoinen jyrsitty jäähdytyssiili. Tilaa pohjan kontaktipinnan tason ja rivaston alareunan tason välillä on 41 mm.

Kuparisen pohjan kontaktipinnan viimeistely on peilimäinen, vaikkakin todella läheltä tarkasteltuna pinnasta on havaittavissa erittäin pieniä säteittäisiä työstöjälkiä. Kynnellä pinnassa ei ole tunnettavissa mitään epätasaisuuksia. Kontaktipinta todettiin myöskin molempiin suuntiin suoraksi.

Pohjaosan kulmista löytyy kierteistetyt reiät, joihin kontaktipinnan ympärille sovitettavat asennusraudat kiinnitetään ruuveilla. LGA775-suoritinkannalle tarkoitettu kiinnitysrauta koostuu neljästä sakarasta, joiden päihin on sijoitettu muoviset pikalukitustapit. Tapit ovat teoriassa helppokäyttöiset, mutta Ninja minin tapauksessa ne sijaitsevat hankalasti rivaston alla, jolloin niiden painamiseen ja avatessa kiertämiseen tarvitaan pitkävartinen ruuvitaltta. Sormin tappien operointi on sekä kiinnitys- että irrotusvaiheessa todella hankalaa.

Mukana toimitettava liukulaakeroitu 80x80x25 mm tuuletin on Scythen omasta mallistosta ja mallimerkinnältään DFS802512L. Se ottaa virtansa tavallisesta kolmepinnisestä tuuletinliittimestä ja kuluttaa sitä 0,09 ampeerin verran. Tuulettimen melutasoksi ilmoitetaan 24,4 dBA 2300 RPM pyörimisnopeudella. Ilmaa siirtyy tällöin 32,2 CFM.

Esimerkkikotelossa Ninja minin rivat sijoittuvat varsin optimaalisen oloisesti kotelon kahden 120 mm tuulettimen eteen. Ninja saattaisi siis pärjätä kyseisessä kotelossa mainiosti myös passiivisena. Testien aikana Ninjan tuuletin oli kiinnitetty niin, että se puhalsi ilmaa rivastoon kotelotuulettimiin nähden vastakkaiselta puolelta. Korkeutensa puolesta Ninja mini sopii Antec Fusionin sisään juuri ja juuri – lämpöputkien päitä suojaavat kupumutterit ottavat hipoen kiinni kotelon kansilevyyn. Rivaston alapuolella on tilaa 41 mm, joten korkeiden muistikampojen kanssa saattaa tulla ongelmia.

Sisältö

  1. HTPC-yhteensopivat prosessoricoolerit vertailussa
  2. Cooler Master GeminII S
  3. Scythe Ninja mini (SCMNJ-1100P)
  4. Thermalright AXP-140
  5. Testikokoonpano, lämpötilamittaukset ja subjektiivinen meluarviointi
  6. Loppusanat