Uusimmat

Testikokoonpano, lämpötilamittaukset ja subjektiivinen meluarviointi

30.06.2009 19:36 Muropaketin toimitus

 

Testikokoonpano ja lämpötilamittaukset

Koska kyseessä on tällä kertaa HTPC-koteloihin sopivien coolereiden vertailu, on luonnollista, että testikokoonpano asennettiin HTPC-koteloon. Tarkoitukseen valittiin hyväksi todettu Antec VERIS Fusion Black -kotelo, joka oli Muropaketin testattavana vajaa pari vuotta sitten. Fusionin sisätilat perustuvat kolmen kammion rakenteeseen, joka erottaa emolevyn, kiintolevyt ja virtalähteen toisistaan.

Kotelon sisään asennettiin Intelin G43 -piirisarjaa käyttävään Asus P5QL-CM -microATX-emolevyyn ja Intel Core 2 Duo E8600 (Wolfdale) -prosessoriin perustuva kokoonpano, jossa suoritinta ajettiin HTPC-käyttöön riittävällä 3,33 GHz (10 x 333 Mhz) vakiokellotaajuudella. Muisteina toimi G-Skillin 2 Gt DDR2-muistisetti ja kiintolevynä käytettiin Western Digitalin Caviar SE SATA-levyä. Näytönohjaimena toimi emolevyyn integroitu Intel GMA X4500 -grafiikkapiiri.

  • Intel Core 2 Duo E8600 3,33 GHz
  • Asus P5QL-CM (Intel G43 -piirisarja)
  • G-Skill DDR2-6400 2 x 1 Gt
  • WD Caviar SE 80 Gt SATA
  • Antec VERIS Fusion Black
  • Cooler Master GeminII S, Scythe Ninja mini, Thermalright AXP-140, Noctua NH-C12P, Intel Boxed
  • Windows XP Professional SP3
  • Intel BurnTest 1.9
  • CPUID HWmonitor 1.14

 

Vertailupohjaksi otettiin aiemmin Muropaketin coolerivertailussa pärjännyt Noctua NH-C12P sekä Intelin vakiocooleri. Noctuan tuulettimen kierrosnopeus oli testien aikana 1300 RPM. Myös Thermalright AXP-140:n tapauksessa käytettiin samaista Noctuan NF-P12-tuuletinta, koska cooleri toimitettiin ilman omaa tuuletinta. Lämpötahnana testeissä käytettiin Noctuan NT-H1:stä. Kotelon sisältä löytyvä ilmanohjain säädettiin niin, että takapaneelista tuleva viileä ilma ei päässyt oikaisemaan suoraan kyljen poistotuulettimiin.

Prosessoria rasitettiin Intel BurnTest 1.9 -sovelluksella ja lämpötiloja seurattiin CPUID HWMonitor -ohjelmalla sekä kahdella ulkoisella lämpöanturilla. Testiympäristön lämpötila liikkui mittausten aikana 25-26 celsiusasteen tienoilla.

Prosessorin lämpötilaa seurattiin siis ohjelmallisesti HWMonitor-ohjelman avulla ja ylös kirjattiin kahden ytimen keskiarvo levossa ja rasituksessa. Odotetusti huonoimmat lukemat saatiin verrokiksi otetulla Intelin vakiocoolerilla, jolla lämpötila nousi levossa 39 asteeseen ja rasituksessa 64 asteeseen. Vertailukolmikosta parhaisiin tuloksiin ylsi Scythe Ninja mini, jonka rasituslämpö kipusi korkeimmillaan 56 asteeseen. Asteen päähän pääsivät Cooler Master sekä verrokkina toiminut Noctua ja niistä asteen päähän jäi Thermalright AXP-140. Levossa matalin lämpötila, 34,5 astetta, mitattiin Thermalrightilta.

Tulokset ovat tasaisia, mutta Scythen tulos viittaa ainoana tornicoolerina sen hyvään yhteensopivuuteen Antec Fusionin ilmankierron kanssa. Scythen rivasto sijaitsi täydellisesti kotelon ilmankiertoreitillä ja harvan rivaston asento oli omiaan hyödyntämään kotelotuulettimien aiheuttamaa ilmavirtaa. Muutoinhan Scythe on varustettu huomattavasti muita coolereita vaatimattomamman kokoisella tuulettimella. Vertailun muut coolerit sen sijaan osuivat ilmavirtauksen tielle vähemmän optimaalisesti vaakarakenteensa vuoksi. Tältä pohjalta pohdiskellen coolereita olisikin saattanut olla parempi testata pöydällä vapaassa ilmassa?

Emolevyn lämpötilaa seurattiin ulkoisella lämpömittarilla kahdesta eri mittapisteestä: northbridgen siilistä ja virransyötön mosfeteilta. Arvot kirjattiin ylös vain rasituksen aikana. Kuten aikaisemmissakin vertailuissa on todettu, Intelin vakiocooleri jäähdyttää ympäristöään varsin kelvollisesti – tällä kertaa siltä mitattiin toiseksi alhaisimmat lämpötilat. Kirkkaasti kärkipaikan tällä osa-alueella nappasi kuitenkin Cooler Master, joka sai lämpötilat pysyttelemään omalla kymmenluvullaan. Erityisen mielenkiintoista on, että vastaavaan rakenteeseen perustuva Thermalright jäi pitämään perää kahdeksan astetta huonommilla arvoilla. Välimaastoon jäivät Scythe ja verrokkina toiminut Noctua.

 

Subjektiivinen meluarviointi

Cooler Masterin tuuletin liikuttaa täysillä kierroksilla (~2000 RPM) selvästi ilmaa ja pitää samalla kuultavaa puhinaa. Erittäin läheltä kuunnellessa voi havaita pientä rahinaa moottorin suunnalta. Minimikierroksilla (~1000 RPM) tuuletin on varsin hiljainen ja moottorista kuuluu hiljaisessa tilassa runsaan puolen metrin päähän lähinnä moottorista kantautuvaa rahinaa sekä pientä lapojen tuottavaa ilmaa repivää ääntä.

Scythe Ninja minin 80 mm tuuletin on vertailun pienikokoisin ja se on speksattu suurimmille kierrosnopeuksille (2300 RPM). Täysillä kierroksilla se pitääkin selvästi kuuluvaa ujellusta sekä pientä ilmavirran suhinaa. Jos kierroksia lasketaan noin 1400 RPM:n tasolle, vaimenee ääni varsin hiljaiseksi, mutta moottorin hurina jää edelleen kuulumaan noin metrin päähän. Vakiotuulettimella Ninja onkin vertailun äänekkäin cooleri.

Thermalright AXP-140 ei luonnollisestikaan pidä itsessään mitään ääntä, koska pakkauksen mukana ei toimiteta lainkaan tuuletinta. Näin ollen melutaso riippuu täysin käyttäjän tuuletinvalinnasta. Mittauksissa AXP-140:n kaverina käytetyllä Noctua NF-P12-tuulettimella melu on 1300 RPM kierrosnopeudella kuultavissa hiljaisessa huoneessa selvästi, mutta kokonaisuus muodostuu lähinnä ilman liikkeestä, moottorin tasaisesta hurinasta sekä pienestä lapojen ilmaa repivästä äänestä, eikä se ole millään tavoin häiritsevän tai rasittavan kuuloista.

Sisältö

  1. HTPC-yhteensopivat prosessoricoolerit vertailussa
  2. Cooler Master GeminII S
  3. Scythe Ninja mini (SCMNJ-1100P)
  4. Thermalright AXP-140
  5. Testikokoonpano, lämpötilamittaukset ja subjektiivinen meluarviointi
  6. Loppusanat