Uusimmat

Intel Santa Rosa & seuraava suurempi päivitys - Montevina

28.06.2007 20:41 Muropaketin toimitus

Intelin Centrinon vankka perusta on säädelty rautakokonaisuus ja siihen kuuluu prosessori, piirisarja, verkko-ominaisuudet langallisena ja langattomana sekä nyt uutuutena Santa Rosa toi myös Turbo Memory -ominaisuuden, joka on koodinimetty Robsoniksi. Prosessori tunnetaan koodinimellä Merom, PM965- tai GM965-piirisarja Crestlinena ja WLAN-adapteri Kedronina. Santa Rosan myötä Intel on luopunut myös perinteisestä BIOS:sta ja ottanut käyttöön EFI:n, joka on ollut käytössä jo aiemmin muun muassa Applen kannettavissa tietokoneissa.

Merom-koodinimellinen prosessori kantaa harteillaan virallisesti Core 2 Duo -tuoteperheen nimeä ja se on Socket P -kantainen. Prosessorissa on yhteensä neljä megatavua L2-välimuistia molempien ytimien käytössä, mutta Napa-alustassa käytettävistä Merom-prosessoreista poiketen väylätaajuus on nostettu 166 MHz:stä (667 MHz QDR) 200 MHz:iin (800 MHz QDR). Intel on jo pidemmän aikaa suitsuttanut alhaisemman tehonkulutuksen perään ja Santa Rosan myötä prosessoreissa on uusia virransäästöominaisuuksia. Super LFM on tekniikka, joka mahdollistaa väylätaajuuden ja sitä myötä käyttöjännitteen laskemisen dynaamisesti, kun prosessorin rasitusaste laskee. Molemmat ytimet toimivat itsenäisesti, mikä tarkoittaa sitä, että ytimet voivat toimia eri kellotaajuuksilla ja vaikka ensimmäinen ydin toimisi täydellä kellotaajuudella, toinen voi olla virransäästötilassa. Toinen tekniikka on nimeltään Dynamic Acceleration Technology ja sen avulla yhtä ydintä voidaan ylikellottaa, jos suoritettava ohjelma tukee ainoastaan yhden säikeen käsittelemistä. Kun ensimmäinen ydin on ylikellotettu, toinen ydin vaipuu C3-virransäästötilaan. Kolmas tekniikka on Enhanced Intel Deeper Sleep ja siinä prosessorin molempien ytimien ohella piirisarja kytketään käytännössä pois päältä ja tehonkulutus laskee niin alhaiselle tasolle kuin mahdollista, mutta tietokone pysyy kuitenkin päällä.

Santa Rosan Merom-prosessori valmistetaan 65 nanometrin prosessilla ja saatavilla on kuusi eri mallia, joista T7700 on suorituskykyisin ja toimii 2,4 GHz:n kellotaajuudella. T7500, T7300 ja T7100 toimivat 2,2; 2,0 ja 1,8 GHz:n kellotaajuudella ja jokaisen neljän mallin TDP-arvo on 35 wattia. Lisäksi saatavilla on kaksi 17 watin TDP-arvollista mallia, L7500 ja L7300, jotka toimivat 1,6 ja 1,4 GHz:n kellotaajuudella. Prosessoreiden hintataso vaihtelee halvimman T7100-mallin 209 dollarista T7700:n mallin 530 dollariin. Seuraava päivitys Santa Rosaan on luvassa syksymmällä, kun Intel julkaisee 45 nanometrin prosessilla valmistettavat Penryn-koodinimelliset prosessorit.

Santa Rosan piirisarja kulkee koodinimellä Crestline ja sen northbridge voi olla joko PM965 tai GM965, jotka ovat hyvin suoria vastineita työpöytäpuolelta tutusta P965:stä, joka julkaistiin jo viime vuoden kesällä. PM965 tukee 200 MHz:n (800 MHz QDR) väylätaajuudella toimivia prosessoreita ja 333 MHz:n (667 MHz DDR) kellotaajuudella toimivia SO-DIMM-tyyppisiä DDR2-muisteja. Lisäksi PM965:ssä on x16-nopeudella toimiva PCI Express x16 -väylä. GM965 on mielenkiintoisempi tapaus, sillä siinä on integroitu 500 MHz:n kellotaajuudella toimiva GMA X3100 -grafiikkaohjain. Piirisarja on Windows Vista Premium -sertifioitu, mikä tarkoittaa sitä, että se tukee Windows Vista -käyttöjärjestelmän paljon hehkutettua Aero Glass -työpöytäteemaa. Tuettuna on myös DirectX 10 -rajapinta, mutta on kuitenkin syytä muistaa, että tämä ei ole yksistään suorituskyvyn mittari ja uusien pelien pelaamisen GMA X3100:lla voi suosiolla unohtaa.

Grafiikkaohjain tukee Clear Video Technology -tekniikkaa, minkä mainostetaan parantavan kuvanlaatua, ja lisäksi se tukee rautapohjaista MPEG-2- ja WMV9-kiihdytystä. Valitettavasti GMA X3100 ei kuitenkaan tue H.264- ja VC-1-enkoodattujen elokuvien rautapohjaista purkua, joten tämä jää prosessorin harteille, jos ei kannettavien tietokoneiden valmistaja sitten ole päätynyt NVIDIAn tai AMD:n erilliseen suorituskykyisempään grafiikkapiiriin. H.264- ja VC-1-elokuvien toistaminen ei pitäisi kuitenkaan tuottaa suurempaa ongelmaa Santa Rosa -laitteilla, sillä ne on varustettu joka tapauksessa suorituskykyisellä prosessorilla, jossa pitäisi olla tarpeeksi puhtia sulavaan toistamiseen. Nykytrendin mukaisesti GMA X3100 tukee HDMI-liitäntä ja HDCP-salausta, joten kannettavista tietokoneista on mahdollista puskea ulos 1080p-resoluutioista HD-materiaalia.

Southbridgenä on ICH8M, joka tukee kuutta PCI Express x1 -linjaa, gigabitin verkko-ohjainta, 10 USB 2.0 -porttia, kolmea kolmen gigabitin siirtonopeutta sekunnissa tukevaa Serial ATA -liitäntää, yhtä PATA-liitäntää sekä muun muassa Intel HD -ääniominaisuutta. Kaksi SATA-kiintolevyä on mahdollista asettaa Matrix RAID -tekniikan myötä RAID0- tai RAID 1 -tasoon. Southbridge tukee myös Active Management Technology 2.5 -tekniikkaa, joka tallentaa tärkeät ohjelma- ja rautainformaatiot flash-muistille. Järjestelmien ylläpitäjillä on pääsyt näihin tietoihin ja he voivat korjata tietokoneen, joka on poistettu käytöstä käyttöjärjestelmän vian takia. Etäkäyttö on mahdollista jopa silloin, kun tietokoneesta on kytketty virrat pois päältä. Ominaisuus on suunnattu Centrino Pro -brändin alla oleviin laitteisiin, sillä näissä vaatimukset ovat hieman tiukemmat kuin Centrino Duossa ja Pro vaatii gigabitin 82566MM-verkko-ohjaimen ja muun muassa vPro-tietoturvaominaisuudet.

Langaton verkkoyhteys on ollut yksi avaintekijä Centrino-brändin koko historian aikana ja 802.11b-standardin myötä siirryttiin a-, b- ja g-standeja tukeviin ratkaisuihin. Santa Rosa ottaa jälleen askeleen eteenpäin ja Kedron-koodinimellinen WiFi Link 4965AGN tukee viiden gigahertsin taajuusalueella operoivaa Draft 802.11n -standardia ja teoriassa maksimissaan 300 megabitin siirtonopeutta sekunnissa. Kaistanleveyttä on siis huomattavasti enemmän, sillä 2,4 GHz:n taajuusalueella toimiva 802.11g tukee 54 megabitin siirtonopeutta sekunnissa. Draft 802.11n on kuitenkin siitä mielenkiintoinen valinta, ettei sitä ole vielä virallisesti ratifioitu.

802.11n-standardi käyttää MIMO-tekniikkaa (Multiple Input Multiple Output), joka tukee usean datavirran lähettämistä samaan aikaan ja kasvattaa kuuluvuusaluetta. MIMO vaatii käyttöönsä vähintään kaksi antennia, mikä on myös vaatimuksena Centrino-sertifioinnin saamiseksi, mutta parhaiten se toimii, jos käytössä on kolme antennia. Suoritustehoa parantaa myös pidemmän aikaa jo langallisista verkkoratkaisuista tuttu kanavien yhteenliittäminen, mikä tuplaa teoriassa verkossa lähetettävän datamäärän. Tämä taas takaa sen, että olohuoneessa voidaan siirtää HD-tasoista materiaalia langattomasti laitteesta toiseen ilman, että kaistanleveys muodostuu ongelmaksi.

Intel Developer Forum Spring 2006:ssa ensimmäistä kertaa esitelty Robson on koodinimi Turbo Memory -tekniikalle, joka lanseerattiin Centrinoon Santa Rosan myötä. Tekniikka ottaa hyödyn Windows Vista -käyttöjärjestelmän ReadyBoost-ominaisuudesta ja mahdollistaa flash-pohjaisen muistin välimuistikäyttöön. Tämä vähentää ”oikean” kiintolevyn hakuja ja pidentää akunkestoa. Vaikka tekniikka nojautuukin flash-muistiin, kyseessä ei ole ulkoinen muistitikku, vaan kannettavan tietokoneen sisälle PCI Express -väylän jatkoksi asennettava joko kortti tai suoraan emolevyyn implementoitava piiriratkaisu. Valmistajat voivat vapaasti valita, käyttävätkö Turbo Memory -tekniikkaa, vai jättävätkö sen käyttämättä. Jos valinta on myönteinen, flash-muistikapasiteettia löytyy koneesta joko 512 megatavua tai yksi gigatavu. Luonnollisesti suoraan emolevylle implementoitu ratkaisu on kustannustehokkaampi, mutta erillinen kortti on tulevaisuuden kannalta joustavampi. Kapasiteettia pystyy myöhemmin päivittämään ja lisäksi kannettavia tietokoneita on helpompi räätälöidä kuluttajien tarpeiden mukaan, kun muistimäärän voi päättää/muuttaa laitteen valmistuksen jälkeen.

Rautapuolen vaatimusten ohella Turbo Memory vaatii myös luonnollisesti ajurin, joka taas vaatii PM965/GM965-piirisarjaa osana olevan Intel Matrix Storage Manager 7.0:n. Lisäksi vaatimuksena on DFOROM-ohjelmisto (Disk Filtering Option ROM), jotta flash-muistit kykenevät operoimaan BIOS-tason kanssa (tai tässä tapauksessa EFI).

Sitten päästään siihen, mitä Turbo Memorystä ylipäätään on hyötyä? Intel kiteyttää pääkohdiksi ohjelmien nopeamman toiminnan, koska osa tiedoista on nopeasti saatavilla flash-muistilta, nopeuttaa käyttöjärjestelmän latausta jopa 20 prosentilla ja pidentää akkujen kestoa. Toisaalta huono puoli on, että käytännössä Turbo Memorystä hyötyy ainoastaan Windows Vista -käyttöjärjestelmällä, joka tukee ReadyBoost-, ReadyDrive- ja SuperFetch-ominaisuuksia. Tuettuna ei ole Windows XP, eikä Applen Mac OS X, vaikka yritys päivitti kannettavat tietokoneensa hiljattain Santa Rosa -aikakauteen.

 

Seuraava suurempi päivitys – Montevina

Centrino-brändin viidettä suurempaa päivitystä, joka tunnetaan koodinimellä Montevina, voidaan odottaa ensi vuoden toisella neljänneksellä. Montevinassa prosessorin viran hoitaa 45 nanometrin prosessilla valmistettava Penryn, joka päivittää SSE-käskykannan 4.1-versioon ja tuo SSSE3:een verrattuna 47 uutta käskyä. Lisäksi prosessorissa on kehittyneemmän valmistusprosessin ansiosta saatu tehonkulutusta laskettua nykyisistä Merom-prosessoreista. Meromin 35 watin TDP-arvosta Penrynissä arvo laskee 29 wattiin.

Piirisarja kulkee koodinimellä Cantiga ja sen myötä väylätaajuus nousee 266 MHz:iin (1066 MHz QDR), kun taas muistit tulevat mahdollisesti olemaan DDR3-tekniikkaan nojautuvat ja nopeudeltaan 400 MHz (800 MHz DDR). Integroidun grafiikkaohjaimen osalta kellotaajuudeksi on huhuttu 475 MHz:iä ja Pixel Shader -yksikköjä on kymmenen kappaletta, verrattuna GMA 3000:n kahdeksaan. Langallisista verkko-ominaisuuksista pitää huolena Boaz-koodinimellinen piiri ja vastaavasti langattomista Shiloh, joka nykyisten tietojen mukaan tukee WiMAX:ia ja HSDPA:ia, joista ensimmäisenä mainittu kulkee myös nimellä 802.16 ja jälkimmäinen 3.5G:nä.

Sisältö

  1. Intel Centrinon neljäs tuleminen - Santa Rosa
  2. Intel Santa Rosa & seuraava suurempi päivitys - Montevina
  3. Zepto Znote 6625WD, käyttökokemukset, testikokoonpano & suorituskyky
  4. Loppuyhteenveto