Uusimmat

Kehitys ja vastaanotto

30.08.2015 22:18 Muropaketin toimitus

Windows 8:n heikon menestyksen jälkeen Microsoft päätti tehdä selvän pesäeron aiempiin Windows-versioihin hyppäämällä numeron 9 ohi suoraan Windows 10:een. Selkeän erottumisen lisäksi uudelle nimelle kerrottiin myös yksi oikea syy: Useat ohjelmistokehittäjät olivat oikoneet polkuja menneisyydessä, ja tulkinneet kaikki Win9-alkuiset käyttöjärjestelmät suoraan Windows 95:ksi, 98/SE:ksi tai ME:ksi. Tällöin vanhat ohjelmat saattaisivat tunnistaa Windows 9:n samaan joukkoon kuuluvaksi.

Vaikka 10 kuuluu samaan NT 6 -jatkumoon kuin Vista, 7, 8 ja 8.1, halusi Microsoft korostaa eroa muuttamalla myös sen NT-ytimen viralliseksi versioksi NT 10. Yhteensopivuussyistä käyttöjärjestelmä osaa kertoa ohjelmille tarpeen mukaan olevansa kuitenkin NT 6 -perhettä edelleen.

Windows 10:n kehitystyön kanssa Microsoft koitti uutta lähestymistapaa, joka loi samalla perustaa yhtiön uudelle Windows as a Service -ajatukselle. Yhden tai kahden beetaversion sijasta Microsoft julkaisi Windows Insider -ohjelman, johon liittymällä käyttäjät saivat useita eri koontiversioita testattavakseen. Parhaimmillaan uusia koontiversioita tuli testattavaksi vain päivien erolla edelliseen. Windows Insider -ohjelma jatkuu käyttöjärjestelmän julkaisusta huolimatta edelleen, ja siihen kuuluvat ovat saaneet jo testattavakseen yhden uuden koontiversion, joka myöhemmin päivitetään myös perinteistä Windows-lisenssiä käyttäville. Windows as a Servicen myötä 10:n uskotaan olevan viimeinen Windows, jonka Microsoft julkaisee. Uusien käyttöjärjestelmäversioiden sijasta Microsoft tulee jatkossa julkaisemaan isompia ja pienempiä päivityksiä aiempaa tiheämpään tahtiin ja pitämään siten kaikki Windows-käyttäjät lopulta tuoreimmassa käyttöjärjestelmäversiossa.

Windows 10 sai monin osin ristiriitaisen vastaanoton. Suurin osa kritiikistä kohdistuu monien mielestä kohtuuttomiin yksityisyyden uhkiin, kun Microsoft kerää selvästi aiempaa enemmän käyttäjien tietoja ja tekemisiä palvelimilleen. Monet näistä toiminnoista voi kytkeä pois päältä eri valikoiden ja asetusten takaa, mutta tiettävästi ainut todella toimiva tapa omien tietojen pitämiseksi itsellään on estää yhteydet tietyille Microsoftin palvelimille joko rauta- tai ohjelmistopalomuurin avulla. Myös päivitysten toimittamiseen on tehty muutoksia, sillä nyt Windows lataa ja asentaa uudet päivitykset automaattisesti ilmoittamatta siitä käyttäjälle. Onneksi se ei kuitenkaan lähde omine lupineen käynnistämään käyttöjärjestelmää uudelleen päivitysten asentamiseksi. Oletusasetuksilla Windows myös käyttää P2P-tekniikkaa joihinkin päivityksiin, jolloin se voi käyttää käyttäjän tietämättä nettiyhteyden kaistaa päivitysten jakamiseksi muille. Tämän toiminnallisuuden voi kytkeä asetuksista joko kokonaan pois, tai jakamaan päivityksiä vain oman lähiverkon muille tietokoneille.

Jo nyt on selvää, että etenkin kiitos ilmaisen päivitysmahdollisuuden Windows 10:n suosio nousee selvästi Windows 8- ja 8.1-versioita suuremmaksi. Viimeisimpien tietojen mukaan noin kuukauden saatavilla ollut käyttöjärjestelmä on asennettu jo yli 75 miljoonaan laitteeseen.

Sisältö

  1. Katsauksessa uusi Windows 10
  2. Kehitys ja vastaanotto
  3. Käyttöliittymä ja ohjelmat
  4. DirectX 12 ja Loppuyhteenveto