Uusimmat

Kokeilu JBL Bar 5.0 Multibeam -kaiutin – Eleetön olemus, sopivasti ominaisuuksia ja todella helppo käyttää, mutta ääni ei kaikilta osin vakuuta

29.05.2021 20:00 Kai Taipale

Tuore JBL Bar 5.0 Multibeam -kaiutin on pienikokoinen ja kiitettävän eleetön, suorastaan sopivissa oloissa huomaamaton. Silti se kykenee toistamaan Dolby Atmos -tilaäänet virtuaalisesti. Kaiutin onkin mukava käyttää ja näyttää, mutta äänessä on heikkoutensa.

Monen television äänentoisto on sanalla sanoen kehno. Lähes mikä tahansa ulkoinen kaiutinratkaisu auttaa tilannetta. Suosiossa ovat nyt soundbar-kaiuttimet, jotka ratkaisevat ongelman melko helposti ja moneen tyyliin sopivasti. Soundbarin rakenne tuo mukanaan toki aina kompromisseja, mutta helppous ja yksinkertaisuus voivat korvata tämän, varsinkin jos hinta on kohtuullinen.

Otimme tällä kertaa kokeiltavaksi tammikuussa julkaistun JBL Bar 5.0 Multibeam -kaiuttimen, joka on nyt löytänyt tiensä myös kauppoihin. Kaiuttimen suositushinta on 399 euroa, joten se edustaa yhden kaiuttimen ratkaisujen keskihintaluokkaa. Laite tukee myös Dolby Atmos -tilaääniä.

Kilpailijoista Atmos-tuettuja, yhden laitteen ratkaisuja ovat esimerkiksi LG SN7CY tai Sony HT-X8500. Niiden hintataso asettuu 300 – 400 euron paikkeille. Hieman hintavampia vaihtoehtoja ovat Sonos ARC, jonka suositushinta on jo 899 euroa, ja aiemmin Muropaketin testissä käynyt Denon Home Sound Bar 550, jonka senkin suositushinta on selvästi enemmän eli 649 euroa.

Myös useammalla valmistajalla tarjolla olevat soundbarin ja subwooferin yhdistelmät voivat olla vaihtoehtoja, mutta niiden kanssa menetetään yhden laitteen ratkaisun tuoma yksinkertaisuus ja selkeys niin sijoituksessa kuin asennuksessa.

Myyntipakkauksessa on JBL Bar 5.0 Multibeam -kaiutin, kaukosäädin paristoineen, virtakaapeli, HDMI-kaapeli, kaksi seinäkiinnikettä ja pikaopas. Kaiuttimen voi siis testissä käytetyn tasolle sijoittamisen lisäksi asentaa myös seinälle.

JBL Bar 5.0 Multibeam on tyyliltään hillitty. Kaikki pinnat ovat kovia ja väritykseltään mustia. Laitteen päällä on vain neljä painiketta, joista kahdella säädetään äänenvoimakkuutta, yhdestä laite sammutetaan ja viimeisellä valitaan äänilähde. Kumisten painikkeiden tuntuma on hieman etäinen, mutta todennäköisesti suurin osa toiminnoista hoidetaan kaukosäätimellä, joten tämä ei ole muuta kuin pieni kauneusvirhe. JBL-logokin on hyvin hillitysti yläpinnassa.

Olemus leimaa pikemminkin jykevyys ja jämäkkyys kuin pieninkään heppoisuus. Pituutta kaiuttimella on 71 senttimetriä. Se siis mahtuu helposti hieman pienemmän, esimerkiksi 40-tuumaisen, kokoluokankin television pariksi. Kaiuttimen tarjoamat virtuaaliset tilaäänet muodostetaan hyödyntämällä pintaheijastuksia, mikä asettaa toki omat haasteensa niin kaiuttimelle kuin kuuntelupaikalle.

Laitteen näyttö on upotettu etupinnan metalliverkon taakse. Vain kolmen merkin mittainen näyttö joutuu skrollaamaan tekstejä, mutta esimerkiksi äänenvoimakkuus näkyy säädettäessä selkeästi. Erilaiset monikanavaäänien tunnisteet ovat isompi haaste, mutta niistäkin saa riittävän hyvin selvää.

Näyttö näyttää tietonsa, ja pimenee sen jälkeen, joten tältä osin käyttö on toteutettu järkevästi. Ratkaisu on huomaamaton, ja ehdottomasti parempi kuin näyttö kaiuttimen yläpinnassa tai ei ollenkaan näyttöä.

Liitännät ovat hintaluokassaan riittävän kattavat. Silkalle digiäänelle on tarjolla optinen sisäänmeno. Kuvan ja äänen yhdistelmälle on tarjolla kaksi HDMI-liitäntää, joista toinen on eARC-tuettu. Lisäksi käytettävissä on USB-liitäntä sekä Ethernet-liitäntä. USB-liitäntä on euromalleissa vain päivittämistä varten.

Kaiuttimeen voi siis kytkeä esimerkiksi kannettavan tai mediatoistimen, ja kuva siirtyy televisioon soundbariin kautta. JBL:n HDMI-liitäntä osoittautui ronkeliksi kaapeleiden suhteen. Tällä kertaa soundbariin kytkettiin kannettava PC sekä Xbox One X -pelikonsoli. Aiemmissa kokoonpanoissa virheettä toiminut HDMI 2.0 -kaapeli ei tällä kertaa suostunut välittämään kuvaa tai edes ääntä, vaan vasta käyttämällä myyntipakkauksen kaapelia ongelmat katosivat.

Testissä kaikki verkkoyhteydet hoidettiin tälläkin kertaa langattomilla vaihtoehdoilla. Langattoman WiFi-verkon lisäksi kaiuttimen voi siis kuitenkin kytkeä Ethernetillä kodin verkkoon.

Kytkeytyminen kodin langattomaan verkkoon hoidetaan mobiilisovelluksella. JBL käyttää suoraviivaisesti Googlen Home-ratkaisua, joka löytyy niin Android- kuin iOS-laitteilla. Testissä käytössä oli Android-ympäristö. Langattomista ratkaisuista tuettuina ovat toki myös Bluetooth, mutta myös AirPlay-toisto onnistuu.

Kaukosäädin on hyvin pelkistetty. Siinä on äänenvoimakkuussäätimen lisäksi vain kuusi painiketta, näitä kolme on varattu sisääntuloille, yksi virralle ja Atmos-tilalle ja viimeinen äänen mykistämiselle. Painikkeiden tuntuma on luonteva.

Kaukosäätimellä hoidetaan myös silti myös pari olennaista toimintoa, joille ei kuitenkaan ole vaivauduttu omistamaan omia painikkeita. Valmistajan sivuilta löytyvään käyttöohjeeseen kannattaa siis tutustua, sillä muuten nämä toiminnot jäävät herkästi löytymättä ja käyttämättä.

Mykistyspainikkeen kautta pääsee ottamaan käyttöön älykkään taajuusmuokkauksen tai poistamaan sen käytöstä. Ainakaan testilaitteessa ei jälkimmäinen ollut oletuksena käytössä, mikä oli yllättäen jopa harmi. Usein vastaavat toiminnot tuntuvat lähinnä vääristävän ääntä, mutta JBL:n tapauksessa se toi varsinkin puheääneen lisää selkeyttä, joten se voisi olla oletuksena päällä. Käyttöohjeen mukaan näin onkin, joten tässä kohdin testiyksilö saattoi poiketa massasta.

Kaukosäätimen TV-painikkeen kautta pääsee käsiksi niin basson tason säätöön kuin äänen viiveen säätöön. HDMI-liitäntäpainikkeen pitkä painallus käynnistää taasen kaiuttimen kalibroinnin huonetilaan. Jälkimmäinen kannattaakin ehdottomasti ajaa, sillä se auttaa kaikujen hallinnassa erityisesti isossa ja kaikuisassa tilassa. Testiympäristössä viivettä säädettiin ARC-liitännän kanssa 20 millisekuntia pidemmäksi, mutta eARC-liitännän kanssa oletusarvo oli toimiva.

Kuten kaiuttimen nimikin jo antaa viitteitä, löytyy siitä viisi kaiutinelementtiä, joita ruokitaan 250 watin vahvistinteholla. Lisäksi rakenteeseen on tehty neljä kolmetuumaista passiivisäteilijää, joista kaksi näkyy yllä olevassa valmistajan kuvassa vasemman päätyelementin oikealla puolella, kaiuttimen ylä- ja alaosassa. Käytössä laite lämpenee selvästi yläpuolelta, virtapainikeen vasemmalta puolelta.

Testikäytössä kaiutinta käytettiin kahdessa eri tilassa, alle kymmenen neliön makuuhuoneessa sekä noin 25-neliöisessä olohuoneessa – kummatkin kivirakenteisen kerrostalon uumenissa. Tiloista makuuhuone on kuuntelupaikan suhteen symmetrinen, olohuoneessa oikea seinä on merkittävästi vasenta, puoliavointa seinää lähempänä.

Testissä äänilähteinä käytettiin Xbox One X -pelikonsolia, kannettavaa tietokonetta, puhelimen Bluetooth-yhteyttä sekä lukuisia striimauspalveluita kahden älytelevision kautta. Testissä kaiutinta käytettiin monipuolisesti eri materiaalilla reilun neljän viikon ajan kahdessa mainitussa tilassa.

Aloitetaan purkaminen siitä missä tämä soundbar on omimmillaan eli tilaäänien parissa. Niiden osalta Dolby Atmos -yhteensopivuus viittaa nimenomaan korkeussuuntaisiin ääniin. JBL Bar 5.0 Multibeam -kaiuttimessa ei kuitenkaan ole yhtään ylöspäin suunnattua aktiivista elementtiä, joten kaikki nämä äänet tehdään täysin virtuaalisesti. ”Atmos-ääntä” loihditaan myös perinteisemmistä kanavaperusteisista Dolby Digital -äänistä. Atmos-tilan voi kytkeä päälle tai pois sen mukaan haluaako virtuaalikorkeustehostetta käyttää vaiko ei, mutta mitään lisäsäätöjä ei ole tarjolla.

Yhden kaiuttimen ratkaisussa ei ole käytettävissä, tai myöskään lisättävissä, erillistä subwooferia – bassojen pitäisi siis toistua riittävällä tasolla pitkulaisesta kaiuttimesta. Matalat äänet eivät kummassakaan kuuntelutilassa olleet erityisen napakat.

Bassoja voi pitää kautta linjan hieman epätarkkoina, ja kaikuisemmissa oloissa jopa epämääräisinä. Yläbassoilla on myös ajoittain taipumasta ajaa alempien keskiäänien päälle. Bassojen tasonsäätöä voikin hyvin tiputtaa pykälän alaspäin, mikä hieman auttaa tässä.

Matalaa ääntä lähtee kyllä reippaasti, kunhan äänenvoimakkuutta hilaa ylöspäin. Omaan makuuni konemusiikkikin alkaa kuitenkin epätarkkuudesta jo kärsiä, mutta leffatehosteina tarkkuus vielä menettelee. Mitenkään erityisen ulos matalien äänien toisto ei ulotu, sillä käytännössä toisto alkaa pudota sadan hertsin jälkeen, mutta erittäin jyrkästi se leikkautuu noin 60 hertsin jälkeen.

Kerrostalokäyttöön äänenpainetta löytyy vähintään riittävästi, ja tämän kaiuttimen kohdalla hieman kovempaa soittaminen auttaa leffaäänimaailman muodostumisessa. Maltillisilla äänenvoimakkuuksilla musiikki pysyy kuitenkin hieman paremmin ryhdissä. Keski- ja ylä-äänet toistuvat ihan kelvollisesti, vaikka jälkimmäisissä onkin tarpeetonta raakuutta. Mikään musiikinrakastajan ykkösvalinta JBL Bar 5.0 Multibeam ei ole, mutta tausta- tai bilemusiikkia sillä toistaa helposti (ja kovaa).

Puheäänetkin osoittautuivat kaiuttimelle vähän vaikeiksi. Uutistyyppinen materiaali oli pahimmillaan lähes honottavaa, joskin silti selkeämpää kuin television kaiuttimen oma ääni. Heti kun äänikenttään tulee taustaääniä, kuten vaikkapa lätkämatsiin yleisön äänet, niin puheäänikin muuttuu luontevammaksi ja tasapainoisemmaksi.

Mitään erityisen vaikuttavaa tilaääntä ei Atmos-yhteensopivuudesta huolimatta kaiuttimesta irtoa. Ääni laajenee toki kaiuttimen ympärille erityisesti leveyssuunnassa. Syvyyssuunta jää käytännössä kaikissa kuunteluoloissa vaatimattoman puolelle. Parhaassakin tapauksessa ääni vain lähestyy kuulijaa, mutta ei oikeastaan milloinkaan vaikuta tulevan oikeasti takaa tai hyvin harvoin edes kuulijan sivulta. Korkeussuunnassa saavutetaan kyllä television korkeus, mutta mitään aitojen Atmos-tehosteiden tasoa ei tämä setti kykene saavuttamaan.

Suuremmassa kuuntelutilassa tilaäänet toistuivat avarampina, mutta edelleen selkeän etupainotteisina. Pienempi ja vähemmän kaikuva tila täyttyy äänimaailmasta tavallaan helpommin, mutta tilantunnusta leikkautuu vastaavasti osa pois. Virtuaalisesti tuotetut tilaäänet ovat kuitenkin pääosin riittävän tarkkoja, eli kuuluvat siitä suunnasta mistä niiden on tarkoituskin.

Kaiutin on selvästi parhaimmillaan, kun siihen syötetään laadukasta monikanavaääntä – tuolloin soundbar on eloisimmillaan ja äänien värittymät eivät pahemmin häiritse. Mitä lähemmäs stereoääntä siirrytään, sitä vaikeampaan paikkaan kaiutin joutuu.

Testiyksilöä vaivasi valitettavasti myös lievä epävakaus, sillä laitteen oltua päivästä pariin käyttämättä, ei ääntä näennäisestä käynnistymisestä huolimatta yksinkertaisesti saanut kuuluviin ilman virtajohdon hetkellistä irrottamista. Tämän jälkeen ongelma poistui, kunnes seuraava käyttämättömyysjakso tuli vastaan. Tämä on harmi, sillä muuten olemus huokuu tukevuutta ja tähän hintaluokkaan myös laatua.

JBL Bar 5.0 Multibeam -kaiuttimesta on helppo pitää sen suoraviivaisuuden, eleettömyyden ja helppokäyttöisyyden ansiosta. Onkin oikeastaan vähän sääli, ettei ääni yllä laadullaan tai tilavaikutelmallaan aivan samaan.

Käytännössä tämä kaiutin soveltuu parhaiten käyttäjälle, joka katsoo paljon aitoa monikanavaääntä tarjoavia striimauspalveluita. Niiden kautta tarjolla on riittävän laadukasta ääntä, jotta kaiutin pääsee oikeuksiinsa.  Mikäli on vielä mahdollisuus käyttää äänenpainetta reippaammin, niin tämäkin on JBL:n etu. Ääntä nimittäin lähtee, vaikka se ei luonteeltaan aivan tarkinta olekaan. Hienostuneempaa ja tarkempaa äänimaisemaa, paljon puheeseen perustuvaa sisältöä tai musiikkia kuunteleville tämä soundbar ei ole aivan paras mahdollinen ratkaisu.

Kaukosäädin on hyvin käteen istuva, mutta siihen olisi helpomman säädettävyyden nimissä kaivannut muutamaan painiketta lisää. Erityiskiitoksen voi antaa sille, että erityisesti (e)ARC-liitäntäisen television kaverina laitteen kaukosäätimen voin kuitenkin alkusäätöjen jälkeen unohtaa. Kokonaisuutena käyttöä leimaa helppous ja vaivattomuus.

Myös enimmän ajasta piilossa oleva näyttö on eleetön, mutta sitä kautta näkee silti nopeasti esimerkiksi äänenvoimakkuutta säätäessä käytössä olevan tason. Toinen HDMI-liitäntä ja Bluetooth- ja AirPlay-tuki lisäävät myös käyttömahdollisuuksia. Ominaisuuksia on siis rutkasti.

Hintaa JBL Bar 5.0 Multibeam -soundbarilla on sen verran kohtuullisesti, että aivan äärimmäistä äänenlaatua siltä on vaikea vaatia, ja erityisesti toimintapainotteisissa sisällöissä tämä kaiutin pääsee oikeuksiinsa. Ja käytännössä se myös parantaa television omaa äänentoistoa hyvinkin merkittävästi.

Hyvää

  • Vähän säädettävää
  • Järkevästi toteutettu näyttö
  • Kompakti koko
  • Tukeva rakenne
  • Mukavasti äänenpainetta kokoonsa nähden

Huonoa

  • Karsittu kaukosäädin
  • Äänen epätarkkuus
  • Matalien äänien runsaus, mutta ponnettomuus
  • Tarve uudelleenkäynnistelyille

Tärkeimmät tekniset tiedot JBL Bar 5.0 Multibeam

  • Hinta: 399 €
  • Kaiutinelementit: 5 kpl 48 x 80 mm, 4 kpl 75 mm (passiivisäteilijä)
  • Vahvistinteho: 5 x 50 W
  • Taajuusvaste (ilmoitettu): 50 Hz – 20 kHz
  • Liitännät: 2 x HDMI (sisään / ulos eARC, HDCP 2.3), optinen, ethernet, USB
  • Yhteydet: WiFi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, ethernet
  • Mitat, paino: 709 x 60,5 x 100,5 mm, 2,8 kg

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat