Uusimmat

Kokeilussa FSP CMT510 RGB -miditornikotelo – Näyttävyyttä ilmankierron kustannuksella

10.01.2019 19:00 Antti Voutilainen

Karkaistu lasi luo koteloon näyttävyyttä, mutta miten toimii käytännössä yksi tärkeimmistä ominaisuuksista eli ilmanvaihto? Otimme kokeiltavaksi kohtuuhintaisen, mutta kolme lasipaneelia sisältävän FSP:n CMT510 RGB -kotelon.

Tietokoneen kotelo voi helposti muodostua kokoonpanon vaikeimmaksi hankinnaksi. Usein on tehtävä kompromisseja jonkin ominaisuuden suhteen.

Ulkonäkö voi miellyttää, mutta laajennettavuus on puutteellinen. Toisessa kotelossa laajennettavuus on kohdallaan, mutta ilmankierto epäilyttää. Kompromisseja voi joutua tekemään myös muiden komponenttien perusteella, kuten esimerkiksi näytönohjaimen pituuden tai prosessoricoolerin kohdalla. Viimeisenä muuttujana on tietenkin hinta, mikä usein viimeistään sanelee itselle sopivan vaihtoehdon.

Kotelomarkkinoilla karkaistu lasi löysi nopeasti paikkansa ja vakiinnutti asemansa. Valmistaja toisensa perään on siirtynyt valmistamaan koteloita, joissa vähintään vasen kylki on karkaistua lasia. Muropaketin kokeiluun otetussa CMT510-kotelomallissa molemmat kylkipaneelit ja etupaneeli ovat karkaistua lasia.

Lasipintojen yleistyminen on luontevaa seurausta RGB-led-valaistuksen yleistymisestä – nyt kokoonpanoa on mahdollista ihailla ulkopuolelta. Myös CMT510-miditornikotelossa on led-valaistus. Olemus on viimeistelty neljällä RGB-led-valaistulla, 120 millimetrin tuulettimella.

CMT510-kotelon hinta on halvimmillaan 100 euroa. Samasta hintaluokasta löytyvät esimerkiksi Fractal Designin Define 5 -kotelot ja Corsairin Crystal 460X -kotelo sekä myös Thermaltaken Core P3 -avokotelo ja perinteisempää linjaa edustava View 37 -kotelo. On helppo todeta, että jo noin sadan euron hintaluokkaan mahtuu paljon erilaisia vaihtoehtoja eri valmistajilta.

Kokeilujaksomme aikana tutustuimme kotelon ulkonäköön, kokoonpanon rakentamiseen ja siihen, miten ilmanvaihto onnistuu vahvasti lasisessa kotelossa.

FSP CMT510-miditornikotelon ulkomitoiksi ilmoitetaan 491 x 208 x 448 millimetriä. Kotelon erottuvin piirre on sen lasiset etu- ja kylkipaneelit. Kylkipaneelit ovat neljä millimetriä paksua sävytettyä karkaistua lasia. Runko itsessään on musta, joten ilman led-valaistusta näkyvyys kotelon sisälle olisi heikko.

Laajennettavuutta on tarjolla massamuisteilla kahden 3,5 tuuman kiintolevypaikan verran. Samoille paikoille voi halutessaan asentaa myös 2,5 tuuman asemat. Lisäksi virtalähdesuojan päältä löytyy kaksi asennuspaikkaa 2,5-tuumaisille asemille.

Kotelon asettama korkeusrajoitus prosessoricoolerille on 165 millimetriä. Näytönohjaimen pituusrajoitus sallii maksimissaan 400 millimetriä pitkät näytönohjaimet. Takapaneelista löytyy seitsemän lisäkorttipaikkaa.

Koteloon pystyy rakentamaan kokoonpanon ATX-, micro ATX- tai Mini-ITX -emolevyn ympärille.

Kotelon kattopaneelin etuosasta löytyvässä I/O-paneelissa on kaksi USB 3.0 -liitäntää sekä 3,5 millimetrin liitännät kuulokkeita ja mikrofonia varten. Virtakytkimen vierestä löytyy RGB-näppäin, jolla hallinnoidaan tuulettimien RGB led-valaistusta.

Ilmanvaihtoa silmällä pitäen kotelon etupaneeli on suurimmassa roolissa. Etupaneeliin mahtuu joko kolme 120 millimetrin tuuletinta tai kaksi 140 millimetrin tuuletinta. Etupaneeliin on mahdollista asentaa myös 360 millimetrin jäähdytin vesijäähdytystä varten.

Takapaneelissa on paikka 120 millimetrin tuulettimelle kuten myös katossa.

Kotelon mukana toimitettavista 120 millimetrin led-valaistuista tuulettimista kolme on esiasennettuna etupaneeliin ja yksi takapaneeliin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttökokemukset ja yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat