Uusimmat

Silverstone Raven 2

30.09.2010 21:25 Muropaketin toimitus

Silverstone Raven 2 perustuu runsaasti mielenkiintoa ja kehuja osakseen saaneeseen innovatiiviseen Raven RV01 -malliin, mutta on tehty hieman pienemmäksi ja massamarkkinoille soveltuvaksi. Suomessa Raven 2:n hinta liikkuu noin 130-140 euron tietämissä, eli kyseessä on tämän vertailun arvokkain kotelo.

Raven 2 on pakattu selvästi tämän vertailujoukon kookkaimpaan laatikkoon. Pienellä autolla sen kuljettaminen saattaa jo aiheuttaa hankaluuksia. Onneksi mustansävyiseen laatikkoon on tehty kantamista helpottavat reiät. Paketin pinnasta löytyy ostopäätöstä helpottavia kuvia ja tietoja kotelosta. Laatikon sisällä itse kotelo on suojattu kangaspussilla sekä vaahtomuovikehyksellä.

Kotelon kaveriksi pakkaukseen on sullottu pahvirasiallinen tarvikkeita. Rasiasta paljastui siinä määrin mielenkiintoisen näköisiä osia, että niiden käyttötarkoituksen varmistamiseen tarvitaan helposti ohjekirjaa. Vasemmalta oikealle lueteltuna kuvassa on ohjekirjanen, molex-adapteri kolmelle tuulettimelle, peitelevy 3,5 tuuman asemalle 5,25 tuuman asemapaikkaan, ruuveja, jäähdyttimen kiinnityspalat, nippusiteitä, virtalähteen kiinnitysremmi, 2,5 tuuman aseman kiinnityskehys, asennuskehys 3,5 tuuman asemalle 5,25 tuuman asemapaikkaan sekä virtalähteen tuki.

Ensi näkemältä Raven 2 näyttää varsin tavalliselle kotelolle – joskin poikkeuksellisen pitkälle sellaiselle. Sen ulkomitat ovat 212 x 503 x 643 mm ja paino 12,5 kg. Etu- ja kattopaneeli ovat lujitemuovia ja runko sekä seinät 0,8 mm terästä. Testikappale oli lisäksi varustettu valinnaisella kylki-ikkunalla. Ulkoisia 5,25 tuuman asemapaikkoja Raven 2:sta löytyy kahdeksan kappaletta, joista tosin kolme on kiintolevykehikon käytössä. Sisäisiä 3,5 tuuman asemapaikkoja on kolme ja 2,5 tuuman asemapaikkoja yksi. Tuuletinpaikkoja löytyy pohjasta kolme kappaletta ja katosta yksi kappale. Kotelon mukana toimitetaan kaikki tarvittavat tuulettimet (3×180 mm ja 1×120 mm). Yhteensopivia emolevyjä ovat ATX- tai micro-ATX-standardien mukaiset mallit.

Etupaneeli on hyvinkin yksinkertaistettu hieman viistottuine tasaisine pintoineen. 5,25 tuuman ulkoisia asemapaikkoja löytyy kahdeksan kappaletta ja niiden suojalevyt ovat täysin umpinaisia. Etupaneelin alareunaa koristaa kohokuvioinen Raven-logo. Yläreunasta löytyy puolestaan V:n mallinen kaistale, jonka takana sijaitsee kotelon merkkivalot. Kotelon katon etureunaan on sijoitettu painikkeet sekä liitännät. Virtanäppäin on sijoitettu oikeaan reunaan ja reset-näppäin vasempaan. Harmillisesti ne ovat keskenään saman kokoiset ja erehdyttävän saman näköiset, joten sekaannuksen vaara on olemassa. Liitäntöjä on niukanlaisesti – kaksi USB 2.0-liitäntää sekä mikrofoni- ja kuulokeliitännät.

Raven 2:n katto poikkeaa merkittävästi tavallisesta ATX-kotelosta. Sen päällä on näyttävästi muotoiltu muovipaneeli, jonka keskellä on runsaasti metalliverkkoa. Paneeli irtoaa kotelon rungosta nostamalla.

Kattopaneelin alta paljastuu erikoinen näky – perinteisen kotelon takapaneelin layout! Katon keskiosan tienoilla pienessä syvennyksessä sijaitsee korttipaikat, seuraavana I/O-paneeli ja 120 mm tuuletin ja lähimpänä takapaneelia virtalähdepaikka. Molemmilta reunoilta löytyy kaksi sormiruuvia, jotka lukitsevat kylkipaneelit paikoilleen. Kylkipaneelit irtoavat ylöspäin nostamalla.

Kattotuulettimen vierestä löytyy kolme pientä mustaa vipua, joilla säädetään kotelon pohjassa sijaitsevien tuulettimien pyörimisnopeutta. Jokaiselle kolmelle pohjatuulettimelle on oma kytkimensä ja nopeusvaihtoehtoja on kaksi – 700 ja 1000 RPM. Säätömahdollisuus on sinällään hyvä asia, mutta kytkimien käyttäminen vaatii aina kattopaneelin irrottamisen, joka on hieman hankalaa päivittäistä käyttöä ajatellen.

Tätä pelkistetympää takapaneelia ei löydy juuri mistään tietokonekotelosta. Tasaisen pinnan rikkoo ainoastaan virtalähteen ilmanottoaukko irrotettavine suodattimineen. Kuvassa näkyy myöskin hyvin kattopaneelin päädyssä sijaitseva aukko, josta kaapelit on tarkoitus tuoda ulos. Kattopaneelin ja kotelon rungon väliin jää riittävästi tilaa (70 mm) yleisimmille johdoille liittimineen. Erikoispitkien liittimien ja jäykkien johtojen kanssa saattaa sen sijaan tulla ongelmia.

Raven 2:n kulmista löytyy koroketassut, jotka nostavat pohjan noin sentin irti lattiasta. Näin siitä syystä, että pohjassa sijaitsee kolmen 180 mm tuulettimen ilmanottoaukot. Pölysuodatuksen on oltava kunnossa, sillä lattialle sijoitettuna kotelo on tällä tuuletinasettelulla melkoinen pölynimuri. Lisäksi takapaneelin puoleiseen reunaan on sijoitettu letkujen läpiviennit.

Raven 2:n rakenteen johtavana ajatuksena on toiminut 90-astetta käännetty emolevyn kiinnitys, joka puolestaan mahdollistaa ilmankierron suunnan lämpimän ilman luonnollisen noususuunnan mukaan. Tämä poikkeuksellinen ratkaisu on puolestaan johtanut merkittäviin muutoksiin kotelon sisä-layoutissa. Sisuskaluihin päästään käsiksi kotelon oikean kyljen kautta. Liitännät ja korttipaikat sijaitsevat siis kotelon katossa ja myös virtalähde on sijoitettu katon takaosaan. Valmistajan mukaan kotelon sisään mahtuu 169 mm korkea prosessoricooleri, 230 mm pitkä virtalähde sekä 270 mm pitkä näytönohjain. Kotelon pohjalta löytyy puolestaan kolmen kookkaan tuulettimen patteristo. Ulos puhaltavia tuulettimia on vain yksi, joten jäähdytys on suunniteltu aktiivisten komponenttien osalta melkoisen ylipaineiseksi. Asemapaikat sijaitsevat perinteisesti kotelon etuosassa. Runko on maalattu ulkokuoren tapaan mustaksi eikä teräviä kulmia ole tyrkyllä.

Johtojen järjestely onnistuu myös Ravenissa väliseinän taustapuolelta. Tämä on tärkeää, koska muutoin johdot jäisivät lojumaan pohjalla sijaitsevien tuulettimien päällä. Kookkaat läpivientiaukot sijaitsevat lähinnä kotelon alaosassa ja johdoille löytyy pieniä kiinnityslenkkejä. Prosessorikannan kohdalla on aukko, joka mahdollistaa coolerin asentamisen ilman emolevyn irrottamista kotelosta.

Yksi Raven 2:n sisäpuolen huomiota herättävimmistä yksityiskohdista on pohjan tuuletinpatteristo. Tuulettimet ovat kooltaan 180 mm ja niiden pyörimisnopeus on säädettävissä kotelon päältä löytyvillä kytkimillä. Pyörimisnopeusvaihtoehtoja on kaksi – 700 ja 1000 RPM, joista ensimmäisellä melutaso on 18 dB ja jälkimmäisellä 27 dB. Pohjatuulettimet on varustettu muovisilla hunajakennosormisuojilla, jotka estävät esimerkiksi johtojen sotkeutumisen roottorin lapoihin.

Koska pohjatuulettimet imevät ilmansa lattialta tai pöytäpinnalta, on pölysuodatuksen oltava kunnossa. Tästä syystä jokaisen tuulettimen yhteydestä löytyy oma irrotettava suodatinpaneeli, jonka silmäkoko on varsin tiheä.

Tämä näkymä voisi olla perinteisen kotelon takapaneelista, mutta Raven 2:n tapauksessa kyse on katosta. Lisäkorttipaikkojen krominkiiltoiset suojalevyt ovat avarasti rei’itettyjä ja myös niiden vieressä on suuri ilmanpoistoaukko. Jäähdytysilman poistoa on vauhdittamassa lisäksi yksi 120 mm tuuletin, joka sijaitsee I/O-paneelin vieressä. Tuulettimen spekseiksi kerrotaan 950 RPM ja 18 dBA. Tuulettimen oikealla puolella pohjatuulettimien virtajohdot kytkeytyvät ulkopuolella katossa sijaitseviin nopeussäätimen kytkimiin.

Aivan katon takapaneelin puoleisessa päädyssä on virtalähteen paikka. Virtalähde kiinnitetään perinteisesti neljällä ruuvilla, jonka lisäksi apuna käytetään pientä muovitukea sekä tarrahihnaa, jolla virtalähteen voi varmistaa kiinni pystyväliseinään. Virtalähteen pölysuodattimella suojattu ilmanottoaukko löytyy takapaneelista.

Kotelon etuosa on pyhitetty asemapaikoille. Ulkoisia 5,25 tuuman asemapaikkoja on periaatteessa kahdeksan kappaletta, mutta niistä kolme alimmaista on kiintolevykehikon käytössä. Lisäksi ylimmäinen jää osaksi lisäkorttipaikkojen syvennyksen blokkaamaksi, joten siihen mahtuu ohjekirjan mukaan maksimissaan 180 mm pitkä asema. 5,25 tuuman asemapaikat on varustettu pikalukituksella, joka tapahtuu yksinkertaisesti asemapaikan kyljessä sijaitsevaa kookasta mustaa painiketta painamalla. Ensimmäisellä asennuskerralla etupaneelin peitelevyn takaa on irrotettava metallinen suojalevy.

Kolmen 3,5 tuuman aseman kehikko asemoituu kolmeen alimpaan 5,25 tuuman asemapaikkaan ja se on kiinni molemmilta puoliltaan neljällä(!) sormiruuvilla. Lisäksi levyt kiinnitetään kehikkoon vielä neljällä ruuvilla. Kyseessä ei siis ole todellakaan mikään pikakiinnitys, vaan kotelon molemmat kylkipaneelit on otettava irti. Moni tyytyykin varmasti kiinnittämään kehikon vain toiselta puolelta parilla sormiruuvilla.

Lisäksi emolevyn ollessa kiinnitettynä kehikkoa ei mahdu vetämään ulos sisäkautta, vaan toimenpidettä varten on irrotettava kolme etupaneelin peitelevyä. Myös kiintolevykehikon alle jäävä pohjatuuletin herättää hieman kummastusta. Kehikon pohja on melko umpinainen, joten suurin osa tuulettimen puhallusalasta on tukittuna. Tämä tuskin on jäähdytystehon ja melun kannalta optimitilanne.

Kiintolevyt kiinnitetään kehikkoon kylkiasentoon. Kiinnitykseen käytetään erikoisruuveja, jotka ovat tarkoitettu käytettäväksi resonointia vaimentavien kumipuslien kaverina.

Kokoonpanon asentaminen Raven 2:een on mielenkiintoinen toimenpide, sillä se poikkeaa tyystin totutusta. Kotelon pituuden ansiosta sisällä riittää tilaa asennustoimenpiteille. Ruuvimeisseliä tarvitaan runsaasti, sillä kaikki 5,25″ asemia ja kylkipaneeleita lukuun ottamatta ovat kiinni perinteisillä ruuveilla. Erityisesti kiintole
vykehikko on tehty turhan työlääksi käyttää. Johtojen kuljettaminen emolevyn taustapuolella on toteutettu hyvin ja takakylki mahtuu sulkeutumaan ongelmitta. Silverstone suosittelee asentamaan tornicoolerin tuulettimen puhaltamaan ylöspäin ja näin toimimmekin testikokoonpanon kanssa. Lisäksi valmistaja suosittelee käyttämään näytönohjainta, joka puhaltaa ilman ulos kotelosta, eli tässä tapauksessa ylöspäin.

Sisältö

  1. Miditornikotelot vertailussa - Cooler Master HAF 912 Plus, Fractal Design Define R3 ja Silverstone Raven 2
  2. Cooler Master HAF 912 Plus
  3. Fractal Design Define R3
  4. Silverstone Raven 2
  5. Melu- ja lämpötilamittaukset
  6. Loppusanat