UUSIMMAT

Mini-ITX-tornikotelot vertailussa

29.03.2016 02:46 | Juha Kokkonen | 13

kaikki_miniitxtornit_2

Pienempiin micro-ATX- ja mini-ITX-emolevyihin perustuvat tietokonekokoonpanot ovat olleet tämän vuosikymmenen trendi-ilmiö harrastajien keskuudessa ja kotelovalmistajilta onkin nähty viime vuosina laajalla kattauksella erilaisia tavallista ATX-miditornia kompaktimpia kotelovaihtoehtoja. Muutaman viime vuoden ajan kotelomarkkinoiden muotivillitys ovat olleet ns. ”kuutiokotelot”, joita tuli aluksi saataville mini-ITX-kokoonpanoille ja jotka ovat yleistyneet myöhemmin myös suuremmissa kokoluokissa. Muropaketti mini-ITX-kuutiokoteloita on testattu jo pariinkin eri otteeseen. Viimeisin trendi mini-ITX-kokoluokassa vaikuttaisi kuitenkin olevan tornimalliset mini-ITX-kotelot, jotka ovat suunnattu suorituskykyisille tehokokoonpanoille ja jotka näyttävät ulkoisesti kuin kutistetuilta versioilta tavallisista miditornikoteloista.

kaikki_miniitxtornit_1

Valitsimme vertailutestiin mukaan mini-ITX-tornikotelot kolmelta eri valmistajalta. Kolmikon vanhin osanottaja on Phanteksin Enthoo Evolv ITX, joka esiteltiin melko tarkkaan vuosi sitten. Kaksi muuta osallistujaa ovat hyvin tuoreita tapauksia, sillä Fractal Design esitteli oman Define Nano S -mallinsa kuluvan vuoden tammikuun puolivälissä ja NZXT Manta esiteltiin puolestaan saman kuun lopulla. Testijoukon hintahaitari on yllättävänkin suuri 70 eurosta noin 160 euroon.

Tässä vertailutestissä tutustumme tutun kaavan mukaan koteloiden ulkoisiin ja sisäisiin ominaisuuksiin sekä asetamme ne vastatusten lämpötila- ja melumittausten saralla.

 

Sisältö

  1. Esittely
  2. Fractal Design Define Nano S
  3. NZXT Manta
  4. Phanteks Enthoo Evolv ITX
  5. Testikokoonpano, melumittaukset ja lämpötilatestit
  6. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Zalmanin GS1000 kotelon omistaneena sanon, että noi katon tuuliohjurit ovat vihoviimeinen kikkare, mitä valmistajan kannattaa harkita…

Ja sitten taas voi miettiä, että onko järkeä lukkiutua ITX:n tuon kokoisessa kopassa kun mm. Silverstone tarjoaa pienempiä mATX koppia samantyylisellä layoutilla (PS07 ja TJ08-E)

Toki tuo Define Nano S toki on aika edullinen, pienehkö ja hyvä vesijäähylle, mutta nuo kaksi muuta vaikuttavat aika huonoilta suhteessa muuhun tarjontaan markkinoilla.

Voi luoja kyllä voi tuo Manta olla sitten ruma…. Näyttää lähinnä ylipainoiselta porsaalta

Itse tuon Phanteksin aikoinaan hankin siksi, (ulkonäön lisäksi) että taitaa olla ainoita tämän kokoluokan (saatavilla olevia) koteloita johon saa mahdutettua ilman modailuja (ja kotelon ulkopuolella olevia osia/säiliöitä/letkuja) kaksi 240mm radia.

Etu- ja kattopaneeli vain osoittautuivat käytännössä rajoittavan ilman kulkua siinä määrin, että itsellänikin on tuo kotelo ollut käytännössä kokoajan ilman kattopaneelia. Muuten vähänkään pidempi pelisessio kerää semmoisen lämpökuorman koteloon, että joko lämmöt tai melotaso nousee yli hyväksyttävän tason. Ilma ei vaan yksinkertaisesti pääse kiertämään tarpeeksi vapaasti. Ilman kattopaneelia homma hoituukin hienosti (ja ilman etupaneelia vielä hienommin), mutta menee vähän hyvät lookit harakoille :rolleyes:

Sääli sinällään. Komea koppa, sopiva hinta, ilo työskennellä jopa ylimitoitetun customloopin kanssa.. Ja sitten koppa pilataan muutaman millin takia. Etupaneelia ei olisi varmaan tarvinnut tuoda kuin pari kolme milliä ulommas ja kattopaneelia vastaavasti saman verran ylemmäs + edes vähän reilumman kokoiset aukot ilmankiertoa varten ja tuo koppa olisi varmaan toiminut ihan käytännössäkin.

ratkakapu

Ja sitten taas voi miettiä, että onko järkeä lukkiutua ITX:n tuon kokoisessa kopassa kun mm. Silverstone tarjoaa pienempiä mATX koppia samantyylisellä layoutilla (PS07 ja TJ08-E)

Eivätpä nuo mainitsemasi Silverstonet kovin häävisti nestejäähdytyskäyttöön sovi. Ja siihenhän nämä artikkelin kotelot ovat juuri tarkoitettu.

Juha Kokkonen

Eivätpä nuo mainitsemasi Silverstonet kovin häävisti nestejäähdytyskäyttöön sovi. Ja siihenhän nämä artikkelin kotelot ovat juuri tarkoitettu.

Mielestäni otsikossa ei lue : Nestejäähdytyskäyttöön suunnitellut ITX-Tornikotelot vertailussa

Delarent

Mielestäni otsikossa ei lue : Nestejäähdytyskäyttöön suunnitellut ITX-Tornikotelot vertailussa

Ei kai Muropaketin arvostelun otsikko sitä määrää mihin valmistajat ovat nämä kotelot suunnitelleet? Jokainen näistä kolmesta valmistajasta tuo varsin selvästi esille, että nämä kotelot on suunnattu nestejäähdytteiselle kokoonpanolle.

On se jännä et Node 304 on edelleen niin kova. Ainut mitä haluaisin itse muuttaa tuosta kotelosta on kovalevyjen kelkat/kiinnikkeet. Portaaton säätö jos oisi niin etutuulettimilta saisi paremmin ilmaa koteloon. Ylikellotettuna pelatessa prossu ja näyttis käyvät aika kuumana vaikka kotelotuulettimet ovatkin täysillä. Muuten edelleen pätevä kotelo johon mahtuu enemmän kovalevytilaa kuin tuohon uuteen Nanoon.

mikähän siinä on, ettei syvyyttä saada järkeväksi? Todella vajavainen valikoima syvyydeltään pieniä koteloita ja itsellä ollut juuri se mitta tärkein monessa eri sijoituspaikassa.

Bowtie81

mikähän siinä on, ettei syvyyttä saada järkeväksi? Todella vajavainen valikoima syvyydeltään pieniä koteloita ja itsellä ollut juuri se mitta tärkein monessa eri sijoituspaikassa.

Olisitko kaivannut näihin mini-ITX-koteloihin vielä lisää syvyyttä? Mihin sitä olisit tarvinnut?

EDIT: Luin ja sitä kautta ymmärsin väärin :)

Nämä tämän artikkelin kotelothan ovat tarkoituksella mahdollisimman suuria, jotta custom-nestejäähdytysjärjestelmät mahtuvat sisään.

tarkoitan tietty syvyydeltään pieniä koteloita. Aiemmin oli ongelma saata HTPC olohuoneen kalusteisiin sopivaksi, nyt sama ongelma kun työpiste rakennettu 40cm syvään kaappiin, onneksi Silverstonelta on ollut tarjolla sopivaa m-atx koppaa, en vain ymmärrä itx kokoluokkaa jos kotelo on m-atx kokoinen tai isompi.

Bowtie81

en vain ymmärrä itx kokoluokkaa jos kotelo on m-atx kokoinen tai isompi.

Tuossahan se on ylempänä useampaankin otteeseen käsitelty: nämä kolme koteloa ovat suunniteltu nestejäähdytyskäyttöön, joten sisältä pitää löytyä riittävästi tilaa custom-looppia varten. Muihin tarkoituksiin löytyy sitten pienempiä koteloita.

Muropaketin uusimmat