Uusimmat

Thermalright Shaman

08.08.2011 20:21 Muropaketin toimitus

Edellisessä vertailussa Thermalrightin Spitfire-cooleri tarjosi hyvää suorituskykyä, muttei venynyt kuitenkaan lopputuloksissa kärkipaikoille. Tällä kertaa Thermalrightilta on mukana Shaman, joka edustaa hieman perinteisempää muotoilua. Shamanin laatikon väri ei tule varmasti kenellekään yllätyksenä – se on sama pahvinruskea, joka on nähty viimeiset 10 vuotta Thermalrightin kaikkien tuotteiden yhteydessä. Pakkauksen tarjoama informaatioarvo on hyvin vähäinen, mutta yleensä ruskean pakkauksen hyllystä poimittuaan kuluttajan ei ole tarvinnut pettyä. Pakkauksen sisällä cooleri on pakattu tukevan vaahtomuovikehyksen sisään ja tarvikkeet ovat omassa pahvirasiassaan.

Pakkauksen sisältö on järjestelty selkeästi. Kiinnitystarvikkeet ja pienet liimapintaiset alumiinisiilit ovat omissa pusseissaan, jotka eivät valitettavasti ole suljettavissa uudelleen. Niiden ohella pakkauksesta löytyy tuuletin, selkeät asennusohjeet, lämpötahnaa, tarra, tuulettimen kiinnitysraudat sekä kumisuikaleet tuulettimen ja rivaston väliin.

Thermalright Shamanin ulkomitat ovat 160 x 132 x 38 mm ja se painaa 500 grammaa ilman tuuletinta (140 g) ja kiinnitysosia. Rivasto on alumiinia ja lämpöputket sekä pohjaosa kuparia ja koko komeus on saanut päällensä kiiltävän nikkelipinnoitteen. Mukana toimitetaan suurikokoinen 160 x 140 mm tuuletin, jonka pyörimisnopeus on 900 – 1300 RPM. Yhteensopivuus luvataan useimmille AMD:n 4-, 5- ja 6000-sarjan näytönohjaimille sekä NVIDIA:n 2-, 4- ja 500-sarjan malleille. Tarkempi yhteensiopivuuslista löytyy valmistajan sivuilta. Suomessa Shaman kustantaa noin 70 euroa, joka tekee siitä tämän vertailun arvokkaimman coolerin.

Kuten monet muutkin Thermalrightin tuotteet, Shaman on näyttävän näköinen cooleri ja sen rakenne uhkuu laatua ja hyvää viimeistelyä. Shamanin alumiinirivasto koostuu 55 lamellista, joihin johdetaan lämpöä kahdeksalla kuuden millimetrin lämpöputkella. Näyttävä lämpöputkipatteristo täyttää käytännössä koko coolerin toisen päädyn. Rivat ovat kiinni toisissaan pienillä kynsillä neljästä eri kohtaa, joka tukevoittaa rakennetta. Rivaston päälle asennetaan mukana toimitettavat pehmeät kumitarraliuskat, joiden tarkoituksena on estää värinöitä tuulettimen ja rivaston välillä.

Scythen tapaan Shamanin pohjaosaa sijoittuu lähelle rivaston yhtä nurkkaa. Rivaston ja pohjaosan väliin jää noin puolen sentin rako ja pohjaosa on ainoastaan lämpöputkien varassa. Lämpöputkia on poikkeuksellisen suuri määrä ja ne kiinnittyvät sekä pohjaan että rivastoon tasaisella jaotuksella. Pohjaan kiinnityvistä putkista kaksi oikeanpuolimaista taittuvat ristiin muiden putkien kanssa ja kiinnittyvät rivaston vasempaan reunaan.

Pohjan kontaktipinta on poikkeuksellisen kookas – 55 x 45 mm. Tähän osasyynä on kahdeksan lämpöputken rivi, jonka pitää mahtua pohjan sisään. Thermalright on viimeistellyt Shamanin pohjan täysin peilipintaiseksi, eikä siinä ole myöskään kynnellä havaittavissa epätasaisuuksia. Tärkeämpänä seikkana pohja on myöskin täysin suora molempiin suuntiin.

Mukana toimitettava TR-TY140 on sama, jota käytetään myös esimerkiksi Thermalrightin Silver Arrow -prosessoricoolerin yhteydessä. Kyseessä on kookas ja mitoiltaan poikkeuksellinen tuuletin, sillä sen ulkomitat ovat 160 x 140 x 26,5 mm. Kierrosnopeuden säädössä se hyödyntää PWM-tekniikkaa ja säätöalue on kapeahko 900 – 1300 RPM. Virtansa se ottaa lyhyehkön (30 cm) suojapunoksella päällystetyn johdon avulla, jonka päässä on neljäpinninen tuuletinliitin. Melutasoksi (50 cm etäisyydeltä) Thermalright ilmoittaa 19 – 21 dBA ja siirtyvän ilman tilavuusvirraksi 56 – 73 CFM.

Tuulettimen asennus jäähdytyssiilin selkään tapahtuu kahdella rautalankakiinnikkeellä. Kiinnikkeiden toiset päät työnnetään rivastossa oleviin pieniin reikiin ja toinen pää venytetään tuulettimen päällispuolen reikiin. Shaman tukee sekä 120- että 140 mm tuulettimia. Tuulettimen kanssa Shamanin kokonaiskorkeus on 64,5 mm.

Shamanin asennus aloitetaan kiinnittämällä kierretapit pohjaosaa kiertävään metallikehykseen. Kierretappien oikeat asennusreiät selviävät ohjeista.

Seuraavaksi cooleri asetetaan grafiikkapiirin päälle ja näytönohjain käännetään ympäri. Piirilevyn taustapuolelle asetetaan X-mallinen taustalevy, joka on eristetty toiselta puolelta mustalla muovipinnalla. Lopuksi koko paketti kiristetään nippuun sormimutterien avulla. Shaman on vertailun ainoa cooleri, jonka kiinnityksen kiristys on toteutettu muttereilla ruuvien sijaan. Tämä helpottaa huomattavasti asennusta, sillä kierretapit ovat suoraan näkyvillä näytönohjaimen takapuolella.

Näytönohjaimeen asennettuna Shaman on melko kookkaan näköinen ilmestys. Tuulettimen kanssa se on varsin korkea, joten se varaa alleen pari-kolme viereistä korttipaikkaa. Suuren tuulettimen ansiosta myös piirilevyn komponentit saavat osansa jäähdytysilmasta, vaikkakin kortin takaosa joutuukin tyytymään hieman heikompaan virtaukseen.

 

Sisältö

  1. Näytönohjaincoolerit vertailussa - kesä 2011
  2. Arctic Accelero Xtreme Plus II
  3. Prolimatech MK-13
  4. Scythe Setsugen 2
  5. Thermalright Shaman
  6. Testikokoonpano ja -metodit, melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & lämpötilamittausten tulokset
  7. Loppuyhteenveto