Uusimmat

Testikokoonpano ja -metodit, melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & lämpötilamittausten tulokset

08.08.2011 20:21 Muropaketin toimitus

 

Testikokoonpano ja -metodit

Testattavien coolerien ja tietokonelaitteiston ohella yksi testikokoonpanon tärkeimmistä komponenteista on kotelo. Koteloksi valittiin tälläkin kertaa aikoinaan Muropaketin toimituksen kehut saanut Cooler Master HAF X. Pelaajille ja tietokoneharrastajille suunnatun HAF X:n etuja kokoonpanon jäähdytyksen kannalta ovat hyvät avarat tilat ja tehokas tuuletus. Sen ulkomitat ovat 230 x 550 x 590 mm ja paino 14,35 kg. Kotelosta löytyy vakiona kaikkiaan neljä tuuletinta – 230 mm:n etupaneelista, 200 mm:n katosta ja kyljestä sekä 140 mm:n puhallin takapaneelista. Tuulettimet eivät ole äänettömiä, mutta muodostavat yhdessäkin melutasoltaan siedettävän kokonaisuuden. Tuulettimen lisäksi kotelon jokaiselta sivulta löytyy ilmanotto ja -poistoaukkoja, joten lämmin ilma ei pitkään kotelossa pyöriskele.

Ilmaa puhalletaan kotelon sisään etupaneelin alaosasta sekä kotelon kyljestä. Takapaneelissa ja kotelon katossa sijaitsevat tuulettimet puolestaan siirtävät lämmintä ilmaa ulos kotelosta. Hiljaiseksi ja luotettavaksi todettu Corsairin HX620W -virtalähde asennettiin vakiopaikalle kotelon pohjalle, jossa se ei vaikuta kotelon ilmankiertoon ottaessaan jäähdytysilman kotelon pohjan kautta ja puhaltaessaan sen ulos takapaneelista. Kotelotuulettimista etu-, katto- ja takatuuletin olivat testien aikana käytössä ja kylkituuletin oli pois päältä.

Testialustana toimi edellisten coolerivertailuiden tapaan Intel X58 -pohjaisen Asus P6T Deluxe -emolevyn ja Intel Core i7 920 -suorittimen yhdistelmä. Vakiona 2,66 GHz kellotaajuudella toimiva 45 nm prosessilla valmistettava neliytimellinen Core i7 920 kellotettiin toimimaan 3,6 GHz kellotaajuudella (180×20) ja 1,3 voltin jännitteellä. Lisäksi laitteistoon kuului kolme Qimondan gigatavun DDR3-muistikampaa sekä Noctuan tehokas NH-D14-prosessoricooleri.

Huoneenlämpö liikkui mittausten aikana kesäisissä 26-27 asteen lukemissa. Lämpötahnana käytettiin OCZ FreeZeä. Testit ajettiin mahdollisuuksien mukaan tuulettimen maksimi- ja miniminopeuksilla. Prolimatechin kaverina testattiin Thermalrightin mukana tullutta TR-TY140-tuuletinta sekä kahta Noctuan NF-P12-tuuletinta maksimikierroksilla, koska sen mukana ei toimitettu omaa tuuletinta. Arcticin coolerin kanssa käytettiin mukana toimitettua adapteria, joka mahdollisti käyttöjännitteen valitsemisen 7- ja 12 voltin välillä.

  • Intel Core i7 920 @ 3,6 GHz (180 x 20), 1,3 V
  • Asus P6T Deluxe (Intel X58 -piirisarja)
  • Qimonda PC3-8500U-7-XX-A0 DDR3 3 x 1 Gt
  • Western Digital Caviar SE 160 Gt SATA
  • Corsair HX620W
  • MSI N470GTX Twin Frozr II (NVIDIA GF100)
  • Cooler Master HAF X
  • Noctua NH-D14
  • Arctic Accelero Xtreme Plus II, Scythe Setsugen 2, Thermalright Shaman ja Prolimatech MK-13
  • Windows 7 Professional 64bit
  • FurMark 1.8.2
  • CPUID HWmonitor 1.15, GPU-Z v0.4.3

Koska tarkoituksenamme oli tässä vertailussa testata kolmansien osapuolien coolereiden suorituskykyä verrattuna näytönohjainvalmistajien omiin erikoiscoolereihin, testialustaksi valittiin MSI:n N470GTX Twin Frozr II -näytönohjain, jossa käytettävän coolerin valmistaja kehuu olevan 8,4 dB hiljaisempi ja pitävän kortin 20% viileämpänä kuin referenssiratkaisu. Cooleri perustuu kahteen lämpötilaohjattuun 80 mm tuulettimeen sekä alumiinirivastoon, johon lämpö siirretään viiden lämpöputken avulla.

Kyseessä on siis NVIDIA GeForce GTX 470 -kortti, joka perustuu 40 nm tekniikalla valmistettavaan GF100-grafiikkapiiriin. GPU:n kellotaajuus on vakio 607 MHz, kuten myös CUDA-ytimien (448 kpl) 1214 MHz. 320 bittisen muistiväylän jatkeena on 1280 Mt 837 MHz:n kellotaajuudella toimivaa GDDR5-muistia. GeForce GTX 470:n TDP-arvo on 215 wattia.

Käytännön syistä emme asentaneet näytönohjaimen muistipiireille coolerien omia liimattavia jäähdytyssiilejä, vaan jätimme paikalleen näytönohjaimesta valmiiksi löytyneen alumiinisen jäähdytyslevyn, joka näkyy jälkimmäisessä kuvassa.

Näytönohjainta rasitettiin FurMark 1.8.2 -ohjelmalla ja GPU:n sekä näytönohjaimen virransyötön lämpötiloja seurattiin GPU-Z 0.4.3 -ohjelmalla. Lisäksi kokoonpanon muita lämpötiloja seurattiin HWMonitor-ohjelmalla. Melumittaukset toteutettiin vanhaan tyyliin Velleman DVM805 -desibelimittarilla. Kokoonpanon lämpötiloja seurattiin myös infrapunalämpömittarilla, mutta sen lukemia ei tällä kertaa hyödynnetty testituloksissa.

 

Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi


Melumittaukset toteutettiin tutun kaavan mukaisesti Velleman DVM805 -desibelimittarilla yöaikaan hiljaisessa testihuoneessa, hieman yläviistosta 50 cm:n etäisyydeltä pöydälle pehmusteen päälle asetetusta coolerista. Taustamelun arvoksi kirjattiin 34 desibeliä. Näytönohjaimen vakiocoolerin melutasoa ei päästy mittaamaan virtalähteen liittimiin sopimattoman virtaliittimen takia.

Melutason osalta matalimmat arvot kirjattiin Accelerolta seitsemän voltin jännitteellä toimiessa. 50 cm mittausetäisyydeltä tuulettimien ääni eri erottunut vallinneesta taustamelusta. Seuraavaksi alimmat lukemat mitattiin Thermalright Shamanista sekä samaa TR-TY140-tuuletinta käyttäneestä Prolimatech MK-13:sta. Suurimmat melutasot mitattiin täysillä kierroksilla toimineesta Setsugenista sekä 12 voltin käyttöjännitteellä toimineesta Accelerosta.

12 voltin käyttöjännitteellä Acceleron kolme tuuletinta pitävät tasaisen voimakasta huminaa sekä pientä taustalta kuuluvaa ujellusta. Voimakkuudestaan huolimatta ääni on kohtalaisen miellyttävä. Seitsemän voltin jännitteellä tuulettimet muuttuvat lähes äänettömiksi. Hyvin läheltä kuunneltuna havaittavissa on ilman värinää ja lisäksi testikappaleen toisesta päätytuulettimesta kuului hyvin vaimeaa rahinaa.

Prolimatech MK-13:n mukana ei toimiteta tuuletinta, joten melutaso riippuu täysin sen kanssa käytettävistä tuulettimista. Testeissä MK-13:n kanssa käytettiin yhtä Thermalright TR-TY140-tuuletinta sekä kahta Noctua NF-P12 -tuuletinta, joiden mitatut melutasot on merkitty kuvaajaan.

Scythe Setsugen 2:n tuulettimen nopeussäädin kieltäytyi yhteistyöstä tuntemattomasta syystä, joten melumittaukset ja -arviointi tehtiin vain maksimikierroksilla. Täydellä kierrosnopeudella havaittavissa on voimakasta ilman huminaa, vaimeaa ulinaa sekä suhinaa. Vaikka mitatut meluarvot ovat samaa luokkaa Acceleron (12V) kanssa, on Setsugenin äänen luonne huomattavasti rasittavampi.

Thermalrightin mukana toimitettava TR-TY140 on varustettu PWM-säädöllä, mutta melumittaukset tehtiin käytännön syistä täydellä kierrosnopeudella 12 voltin jännitteellä. Tällöin tuulettimesta kantautuu maltillista ilmavirran huminaa, pientä hurinaa sekä lähempää kuunnellessa roottorin lapojen ilmaa repivää ääntä.

Lämpötilamittausten tulokset

Näytönohjaimen grafiikkapiirin rasituslämpötilaa seurattiin GPU-Z-sovelluksen avulla. H- ja L-kirjaimet coolerien nimien perässä kuvaavat tuulettimen pyörimisnopeutta (H=High ja L=Low). Prolimatechin jäähdytyksessä käytettiin Thermalright TR-TY140- sekä kahta Noctua NF-P12-tuuletinta. Pohjalle testattiin verrokiksi MSI:n vakiocooleri, jolla mitattiin 78 asteen rasituslämpö ja 36 asteen lepolämpötila.

Testitilanteessa eniten päänvaivaa aiheutti Prolimatech MK-13, jolta ei onnistuttu millään saamaan kunnollista testitulosta. MK-13 asennettiin kolmeen kertaan uudestaan, mutta siitä huolimatta lämpötilalukemat pysyivät poikkeuksellisen korkeina. Lämpöputket ja rivasto tuntuivat rasituksessa kuumilta, joten ainakin lämpö siirtyi grafiikkapiiristä rivastoon. Syytä huonoon suorituskykyyn ei keksitty. Ongelmat eivät loppuneet MK-13:een, vaan Scythe Setsugen 2 aiheutti ongelmia tuuletinsäätimensä kanssa. Tuulettimen pyörimisnopeus ei nimittäin muuttunut mihinkään nupista vääntämällä, vaan pysyi järkähtämättä maksimisarvossaan. Tästä syystä Setsugenin tuloksissa on ilmoitettu vain maksimiasennon lämpötilat.

MK-13:n jäädessä pitämään perää selvällä marginaalilla lähes yhtä selvällä erolla kärkeen päätyi Accelero Plus II, joka kirjautti mukavat 58 (12 V) ja 64 asteen (7 V) rasituslämpötilat. Kuusi astetta 7V Acceleron takana tuli Thermalright Shaman, jonka tulos painuu niukasti 70-asteen rajapyykin yläpuolelle. Täydellä tuulettimen pyörimisnopeudella toiminut Setsugen 2 jäikin sitten jo MSI:n vakiocoolerin taakse 80 asteen tuloksellaan.

Myös näytönohjaimen piirilevyn lämpötiloja seurattiin ohjelmallisesti GPU-Z:n avulla. Mittausarvoksi valittiin piirilevyn kahdesta lämpötilalukemasta korkeampi.

Piirilevyn lämpötilan osalta nokkimisjärjestys on pitkälti sama, kuin GPU:n tapauksessa, mutta erot pysyivät pienempinä. Hieman yllättäen MSI:n vakiocoolerilla mitattiin 53 asteen rasituslämpötilat, jota parempaan tulokseen kykeni Accelero Xtreme Plus II 44 ja 50 asteellaan sekä Shaman 49 asteen tuloksellaan. Tiiviin keskijoukon 55-56 asteen lukemilla muodostavat Setsugen 2, Shaman sekä MK-13 kahdella Noctuan tuulettimella varustettuna. Perää jää jälleen pitämään mystisistä ongelmista kärsinyt MK-13 Thermalrightin tuulettimella varustettuna.

Yhteenvetona suorituskyvyn osalta joukkoon mahtui sekä yllätyksiä että pettymyksiä. Suurin positiivinen yllätys oli Arctic Accelero Xtreme Plus II ylivoimainen etumatka muihin kilpailijoihin nähden. Tästä johtuen muiden coolereiden testit ajettiin vielä kerran uudestaan niiden paikkaansapitävyyden tarkistamiseksi. Toinen yllätys oli Prolimatech MK-13:n erittäin heikot tulokset, jotka suurella todennäköisyydellä johtuvat selvittämättömästä yksilökohtaisesta viasta. MSI:n vakiocooleri sijoittui testiryhmän keskivaiheille, päihittäen Scythen ja Prolimatechin coolerit. Vertailun coolereista Arctic ja Thermalright tarjovat vielä selvää parannusta vakiocooleriin nähden. Sen lisäksi, että ne osoittautuivat testiryhmän suorituskykyisimmiksi, ne ovat myös testiryhmän hiljaisimpia.

 

Sisältö

  1. Näytönohjaincoolerit vertailussa - kesä 2011
  2. Arctic Accelero Xtreme Plus II
  3. Prolimatech MK-13
  4. Scythe Setsugen 2
  5. Thermalright Shaman
  6. Testikokoonpano ja -metodit, melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & lämpötilamittausten tulokset
  7. Loppuyhteenveto