Uusimmat

EVGA nForce 790i Ultra SLI

30.04.2008 08:50 Muropaketin toimitus

EVGA on pitäytynyt nForce 790i Ultra SLIn osalta tutulla linjalla ja nimennyt tuotteensa hyvin selkeästi. Kantokahvattoman pakkauksen edessä komeilee robotin pää aukaistuna ja aivojen tilalla jyllää SLI-logo. Edestä löytyvät myös maininnat SLI-tuesta, tuetusta 1000 MHz:n (2000 MHz DDR) muistikellotaajuudesta, kolmesta PCI Express x16 -liitännästä sekä PCI Express 1.0- ja 2.0-yhteensopivuudesta.

Myös pakkauksen sisäpuolinen tarjonta edustaa EVGA:lle tuttua linjausta – tarvittavat mukana, mutta ei mitään turhaa. Mukana toimitetaan ohjekirja, ajuri-CD-levyt, I/O-liitinsuoja, tuuletin northbridgen siiliin, kuusi Serial ATA -kaapelia, pyöristetyt diskettiasema- ja PATA-kaapelit, kaksi Serial ATA -virta-adapterikaapealia yhteensä kuudella virtaliittimellä, SLI-silta, 3-Way SLI -silta sekä kolme korttipaikkaan asennettavaa paneelia. Näistä ensimmäisessä on FireWire- ja toisessa sarjaporttiliitin, ja kolmannessa neljä USB 2.0 -liitintä.

Myöskään emolevy ei tee suurta linjamuutosta EVGA:n aiempiin tuotteisiin, sillä piirilevy on tutun musta ja liittimet on värikoodattu kirkkaan vihreksi, mustiksi ja harmaiksi. Asus P5E64 WS Evolutionista poiketen jäähdytys on massiivinen ja yksi silmiin pistävimmistä kohdista on northbridgen massiivisen kokoinen siili, joka on yhteydessä lämpöputkien välityksellä virransyötön siileihin ja metallilevyn välityksellä southbridgeen.

Emolevy perustuu NVIDIAn tämän hetken kirkkainta kärkeä edustavaan nForce 790i Ultra SLI -piirisarjaan ja myös hinta on sen mukainen. Emolevyä on saatavilla muutamilta suomalaisilta jälleenmyyjiltä, mutta suuremman yleisön kiinnostavuus lopahtanee yli 310 euron hinnan takia. Hinta on myös korkea, jos sitä vertaa aiemmin testaamaamme nForce 780i SLI -emolevyn hintaan, joka artikkelin kirjoitushetkellä helmikuussa kustansi 260 euroa. Kyseessä on kuitenkin lähes sama emolevy uudistetulla piirisarjalla.

PCI Express 2.0 -standardin mukaiset x16-nopeudella toimivat PCI Express x16 -liittimet on värikoodattu kirkkaan vihreiksi ja näiden ympäriltä löytyy kaksi PCI- ja PCI Express x1 -liitintä. Aivan emolevyn alareunaan on sijoitettu virta- ja reset-näppäimet, jotka helpottavat emolevyn käyttöä kotelon ulkopuolella esimerkiksi ylikellotustilanteessa. Asuksesta poikete
n EVGA:n emolevyssä kaikki kondensaattorit eivät ole solid-tyyppisiä ja alumiinikuorisia, vaan mukana on myös perinteisiä elektrolyyttikondensaattoreita. Emolevyn yläreunasta löytyy Realtekin ALC8885-äänipiiri ja kaksi Marvellin 88E1116-NNC1-verkkopiiriä.

Southbridgen pakkauksen kulmat pilkottavat järeän siilin alta, josta lämpöä ei ohjata muualle lämpöputkella, vaan se on yhteydessä northbridgeen yhtenäisellä levyllä. Serial ATA -liittimiä on kuusi kappaletta ja näistä neljä on sijoitettu ylemmäs muistiliittimien läheisyyteen (näkyvät paremmin seuraavassa kuvassa) ja kaksi alemmas emolevyn kulmaan. SATA-liittimiin asennetut kiintolevyt on mahdollista asettaa RAID-tilaan 0-, 1-, 0+1-, 5- tai JBOD-tasoon. Alakulmassa on 90 asteen kulmaan piirilevyyn nähden asetetun diskettiasemaliittimen vieressä myös 7-segmenttinäyttö.

Asuksen tavoin muistiliittimiä on neljä kappaletta ja emolevyyn saa asennettua yhteensä kahdeksan gigatavua 667 MHz:n (1333 MHz DDR) kellotaajuudella toimivaa DDR3-muistia. Erikoisuutena EVGA:n emolevy tukee SLI-Ready-muisteja, jolloin tuki laajenee 1000 MHz:n (2000 MHz DDR) kellotaajuuteen. Yläkulmassa on 24-pinnisen ATX-liittimen vieressä PATA-liitin ja muistiliittimien sekä PATA-liittimeen välistä löytyvät loput neljä Serial ATA -liitintä.

Prosessorikanta on Asuksen tavoin piiritetty ja sitä ympäröivät solid-tyyppiset alumiinikuoriset kondensaattorit ja suojatut kelat. Northbridgen siili on hieman erikoisen mallinen ja sen ulkopuolelle on mahdollista asentaa mukana tuleva tuuletin tehostamaan jäähdytystä. Northbridge on yhteydessä lämpöputkilla virransyötön siileihin, joita on yhteensä kolme kappaletta. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on sijoitettu perinteiselle paikalla PS/2-liittimien taakse emolevyn kulmaan.

NVIDIA nForce 790i Ultra SLI -piirisarja tuottaa todella paljon lämpöä ja jopa tällaisella ratkaisulla northbridgen siili lämpeni ilman tuuletinta kuumaksi. Muropaketin tapauksessa jäähdytystä tehosti Intelin refenssicooleri, ja jos kuluttajalla on käytössä esimerkiksi vesijäähdytys, joka ei tehosta emolevyn jäähdytystä, lisätuulettimen asentaminen on suositeltavaa.

Hiiren ja näppäimistön PS/2-liittimien ohella emolevyn reunalta löytyy äänen digitaalista ulostuloa varten koaksiaali- ja optinen liitin, kuusi USB 2.0- ja kaksi verkkoliitintä, kuusi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä, FireWire-liitin sekä eSATA-liitin.

EVGA:n emolevyn BIOSin tarjoamat ylikellotusmahdollisuudet ovat monipuoliset ja ensimmäisenä vastaan tulevasta valikosta voi säätää prosessorin kerrointa, jonka toteutus on hieman erikoinen. Ensimmäisestä kohdasta valitaan peruskerroin, esimerkiksi 8 X tai 9 X ja seuraavasta tarpeen vaatiessa puolikas kerroin.

Väylätaajuuden ja muistien kellotaajuuden voi säätää joko linkitettynä tai vapaasti linkittämättömänä.

Muistiasetuksista perustason asetukset on eroteltu listassa ylimmäksi ja näiden alapuolelta löytyy lisäksi kuusi muuta lisäasetusta.

Prosessorijännitettä voi säätää 0,5125 – 2,0; CPU FSB -jännitettä 1,1 – 1,45; muistijännitettä 1,5 – 2,275; SPP-jännitettä 1,3 – 1,55 ja MCP-jännitettä 1,5 – 1,75 voltin välillä.

Viimeisestä käsiteltävästä valikosta löytyvät lämpötilat, jännitteet ja tuulettimien kierrosnopeudet, joista jänniteosasto on Asusta monipuolisempi.

Sisältö

  1. NVIDIA nForce 790i Ultra SLI & Intel X48
  2. Asus P5E64 WS Evolution
  3. EVGA nForce 790i Ultra SLI
  4. Asus Striker II Extreme
  5. Testikokoonpano, suorituskyky, tehonkulutus & ylikellotus
  6. Loppuyhteenveto