Uusimmat

Abit IP35 Pro

27.09.2007 10:28 Muropaketin toimitus

IP35 Pro on Abitin P35-piirisarjaan perustuvista malleista kallein ja parhailla ominaisuuksilla varustettu. Markkinoilta löytyy myös edullisemmat IP35- ja IP35-E -emolevyt, joista on karsittu muutamia ominaisuuksia pois. IP35 Pro toimitetaan mustanpuhuvassa monsteriautolla kuvitetulla pakkauksessa. Emolevyn saatavuus Suomesta on hyvä ja sen hintataso 180 euroa.

Pakkauksen sisältä löytyy emolevyn lisäksi melko suppea oheismateriaalivalikoima. Kahteen erilliseen laatikkoon pakattujen materiaalien joukosta löytyy kuusi SATA-kaapelia, USB- ja Firewire-lisäpaneelit, PATA- ja diskettiasemakaapelit, I/O-liittimien suoja, ajuri-CD, pika-asennusopas sekä ohjekirja. Mukana ei ole esimerkiksi lainkaan SATA-virta-adapterikaapeleita.

Siniselle piirilevylle perustuvan emolevyn väriteema on musta-sininen. Joukosta erottuu selvästi kuparin väriseksi eloksoitu lämpöputkilla varustettu passiivinen jäähdytysratkaisu, joka peittää alleen piirisarjan ja osan prosessorin virransyötön komponenteista. Emolevyllä on käytetty ainoastaan solid-mallisia metallikuorisia kondensaattoreita. Emolevyn komponenttien sijoittelu on hyvin perinteinen eikä tarjoa suurempia yllätyksiä.

Oikeassa alanurkassa ICH9R-southbridge on varustettu pienellä alumiinisiilillä, joka on yhteydessä suurempaan northbridgen siiliin lämpöputkella. Yhden PATA-liitännän alapuolella on kuusi SATA-liitintä, jotka kaikki on käännetty 90 asteen kulmaan piirilevyyn nähden. Aivan oikeassa alanurkassa on diskettiaseman liitin. BIOS-piirin vierestä löytyy debug-ledit, jotka ilmoittavat emolevyn tilan kokoonpanon käynnistyessä tai virhetilanteissa. Näiden alapuolella on erilliset virta- ja reset-kytkimet sekä biosin nollausjumpperi.

PCI Express x16 -liittimiä on kaksi kappaletta (x16/x4). Perinteisiä PCI-liittimiä on kolme ja PCIe x1 -liittimiä yksi kappale. Aivan emolevy alalaidassa on kolme sinistä liitäntäkantaa ulkoisille USB-liitännöille. Verkkopiireinä on käytetty Realtekin RTL8110SC-piirejä ja äänipuolesta huolehtii Realtekin kahdeksankanavainen ALC888-äänikoodekki. PCI Express x16 -liittimien vieressä on kaksi punaista liitäntäkantaa ulkoisille FireWire-liittimille.

PS/2-liittimien viereen on sijoitettu biosin nollauskytkin, jotta koteloa ei tarvitse avata kyseistä operaatiota varten. Näiden vieressä on äänen optiset sisään- ja ulostuloliittimet, kaksi eSATA-liitintä, analogiset ääniliitännät, neljä USB-liitintä sekä kaksi verkkoliitäntää.

Prosessorikannan ympäristössä on kohtalaisesti tyhjää tilaa. Kaksi kondensaattoria on sijoitettu kuitenkin hieman turhan lähelle kantaa, joka saattaa häiritä kotitekoisia jäähdytysviritelmiä.

Yllä olevassa kuvassa piirisarjan ja virransyötön lämpöputkijäähdytys näkyy koko komeudessaan.

Piirilevyn pohjaan on vedetty prosessorin virransyötön kohdalle ylimääräisistä tinaa vahvistamaan jännitelinjoja.

Abitin biosista löytyy tuttuun tapaan erilliset OC Guru- ja Abit EQ -valikot, joista säädetään ylikellotusasetukset, tuulettimien kierrosnopeudet sekä jännitteiden ja lämpötilojen tarkkailutasot. Mielenkiintoisena huomiona vakioasetuksilla prosessorin väylätaajuus on asetettu 340 MHz:iin. Testissä olleen Core 2 Duo E6750 -prosessorin tapauksessa tämä tarkoittaa 2720 MHz:n kellotaajuutta eli kahden prosentin ylikellotusta. Väylätaajuuden saa luonnollisesti säädettyä 333 MHz:in manuaalisesti.

Voltages Control -valikossa on säädettävät käyttöjännitteet. Prosessorin käyttöjännitettä saa korotettua 0,01 voltin askelin 1,875 volttiin, muistijännitettä 0,025 voltin askelin 3,0 volttiin. Northbridgen jännitettä voi puolestaan korottaa 0,04 voltin askelin 1,72 volttiin. Mukana on myös prosessorin GTLREF-jännitteiden säädöt, jotka auttavat neliytimisten prosessoreiden väyläkellotuksessa.

Advanced Chipset Features -valikosta löytyy tutut muistisäädöt. Perusasetusten lisäksi mukana ovat yleisimmät lisämuistiasetukset.

Sisältö

  1. P35-emolevyt testissä (Abit, Asus, DFI & Foxconn)
  2. Abit IP35 Pro
  3. Asus Blitz Formula
  4. DFI LanParty UT P35-T2R
  5. Foxconn Mars
  6. Ylikellotustestit
  7. Suorituskykyvertailut
  8. Loppuyhteenveto