Uusimmat

Asus Blitz Formula

27.09.2007 10:28 Muropaketin toimitus

Asuksen Blitz Formula -emolevy kuuluu R.O.G-emolevysarjaan (Republic of Gamers), joka on suunniteltu erityisesti pelaajia ja ylikellottajia silmällä pitäen. Muropaketti tapasi R.O.G-sarjan suunnittelutiimin Assembly 2007 -tapahtuman yhteydessä. Blitz-sarjaan kuuluu tällä hetkellä kaksi P35-piirisarjaan perustuvaa emolevyä, joista Formula-malli tukee DDR2-muisteja ja Extreme puolestaan DDR3-muisteja. Myöhemmin julkaistava X38-piirisarjaan perustuva Blitz Maximus tukee ainoastaan DDR3-muisteja.

Emolevy on pakattu kantokahvalliseen pakkaukseen, jonka edestä avautuu katseluluukku muutamiin emolevyn erikoisominaisuuksiin. Mustanpuhuvan pakkauksen kannessa hehkutetaan CrossLinx-ominaisuutta, mukana toimitettavaa S.T.A.L.K.E.R.-peliä sekä Special Edition Fusion Blockia. Emolevyn saatavuus Suomesta on hyvä, mutta hintataso on noin 235 euroa.

Emolevyn korkea hinta selittyy ainakin osaksi runsaalla oheismateriaalimäärällä. Kuuden SATA-kaapelin ja SATA-virta-adapterikaapelin lisäksi joukossa on PATA- ja diskettiasemakaapelit, USB- ja FireWire-lisäpaneelit, I/O-liitinsuoja, pika-asennusopas, ajuri-CD, ohjekirja, S.T.A.L.K.E.R.-peli, erillinen LCD-debugnäyttö, letkukaroja ja -kiristimiä, kaksi radiaalituuletinta, kumitassuja emolevyn alle, nippusiteitä sekä kotelon johtoihin asennettavat asennuspalikat.

Blitz Formula perustuu mustanruskeaan piirilevyyn, jonka liittimien väritys on sinivalkoinen. Emolevyltä erottuu heti silmään lämpöputkilla yhdistetyt jäähdytyssiilit sekä northbridgen jäähdytysblokista sojottavat letkukarat. Myös Blitz Formula -emolevyllä on Abit IP35 Pron tavoin käytetty ainoastaan solid-mallisia kondensaattoreita.

Emolevyn oikeassa alanurkassa southbridgen jäähdytyssiilistä lähtee poikkeuksellisesti kaksi lämpöputkea. Toinen menee northbridgelle ja toinen PCI Express -väylien väliin sijoitetulle CrossLinx-piirin siilille. Alanurkasta löytyy 90-asteen kulmaan käännetyt diskettiasemaliitin ja kuusi SATA-liitäntää. Alalaidassa on puolestaan kolmea liitäntää ulkoisille USB-liittimille sekä virta- ja reset-napit.

Kahden PCI Express x16 -liittimien välistä löytyy CrossLinx-piiri, joka jakaa normaalista poiketen molemmat PCI Express x16 -liittimet toimimaan x8-nopeudella. PCI-liittimiä on kaksi kappaletta ja PCIe x1 -liittimiä kolme kappaletta. Emolevyn alalaidassa on yksi FireWire-lisäliitin. Verkkopiireinä on käytetty Marvellin gigabitin 88E8056- ja 88E8001-piirejä.

I/O-liittimien joukosta puuttuu perinteinen PS/2-liitin hiirelle, joka on korvattu kahdella USB-liitännällä. Näiden vieressä on optinen ja koaksiaalinen ulostulo äänelle. Virransyötön komponentteja jäähdyttävä siili ulottuu I/O-liittimien sekaan ja sen alapuolella on biosin nollausnappi sekä FireWire-liitin. Oikealle on sijoitettu neljä USB-liitintä ja kaksi verkkoliitäntää.

Prosessorikannan välittömässä läheisyydessä ei ole häiritseviä komponentteja. Virransyötön komponenteille on asennettu erilliset jäähdytyssiilit.

Emolevyn alapuolella on ylimääräinen piirilevykerros, jota Asus kutsuu Stack Cool 2 -jäähdytysratkaisuksi. Sen tarkoitus on levittää komponenttien tuottama lämpö laajemmalle alalle.

Emolevyn mukana toimitetaan erillinen SupremeFX II -äänikortti, joka asennetaan PCIe x1 -liittimeen. Äänikortti perustuu ADI:n kahdeksankanavaiseen AD1988B HD -äänikoodekkiin.

Emolevyn piirilevylle on sijoitettu prosessorikannan ja piirisarjan lähistölle ledejä, jotka ilmaisevat käyttöjännitteen tasoa. Vihreänä (Normal), oranssina (High) ja punaisena (Crazy) palavat ledit muistuttavat käyttäjää mahdollisesti liian korkeista käyttöjännitteestä esimerkiksi ylikellotustestien jälkeen. Lisäksi emolevyn oikeasta alanurkasta löytyy viisi sinistä FSB Frequency -lediä rivissä, jotka ilmaisevat 100 MHz:n askelin käytössä olevan väylätaajuuden. Vakioväylällä vain yksi ledi palaa ja yli 600 MHz:n väylätaajuudella loistavat kaikki ledit.

Northbridge on varustettu kuparisella Fusion-blokilla. Ideana on siirtää virransyötön ja southbridgen tuottama lämpö lämpöputkien avulla northbridgen Fusion-blokkiin ja siirtää se nestekiertoon. Ilman nestekiertoa northbridgen jäähdytys on Fusion-blokin pienen koon takia korkeilla jännitteillä lähes riittämätön.

Vakiona Fusion-blokin letkukarat ovat 8/10 millimetriä, mutta mukana toimitetaan myös 8/12 millimetrin adapterit.

Muropaketin testeissä piirisarjan siilien lämpötila laski nestekierrolla rasituksessa päälle 50 asteesta noin 30 asteeseen.

Asus Blitz Formulan biosissa kaikki virittelyyn liittyvät säädöt löytyvät Extreme Tweaker -valikon alta. Mukana on prosessorin kerroin ja väylätaajuuden säätö, muistiasetukset sekä jännitteen säädöt.

Alempaa valikosta löytyy kattavat jännitesäädöt, jotka on värikoodattu vihreäksi, keltaiseksi ja punaiseksi. Värit ovat synkroonissa emolevyltä löytyvien jännitettä ilmaisevien ledien kanssa.

Hardware Monitor tarjoaa Asuksen emolevyksi yllättävän kattavat tarkkailu- ja säätömahdollisuudet. Lämpötilojen, jännitteiden ja tuulettimien kierrosnopeuksien lisäksi valikosta pystyy säätämään muun muassa ylikuumenemisrajoja.

Sisältö

  1. P35-emolevyt testissä (Abit, Asus, DFI & Foxconn)
  2. Abit IP35 Pro
  3. Asus Blitz Formula
  4. DFI LanParty UT P35-T2R
  5. Foxconn Mars
  6. Ylikellotustestit
  7. Suorituskykyvertailut
  8. Loppuyhteenveto