UUSIMMAT

Sähkölaitelaskuri hillitsee kulutusta – Kahdella Google-haulla keittäisit kupin teetä

18.01.2010 16:00 | Aki Lehti

Kotona käytetään joka päivä paljon energiaa. Kodin energiankäytön hillitsemistä helpottaa sähkösyöppöjen tunnistaminen. Vattenfallin sähkölaitelaskurista löytyvät muun muassa pelikonsolit ja tietokoneet.

Televisioiden, tietokoneiden ja niiden oheislaitteiden sähkönkulutus on 10 – 15 % kodin sähkönkulutuksesta. Suunnilleen saman verran kuluu ruoan kylmäsäilytykseen. Yksittäisten viihde-elektroniikan laitteiden sähkönkulutukset ovat pieniä verrattuna esimerkiksi keittiön kodinkoneisiin. Kokonaisuutena ne voivat kuitenkin kuluttaa enemmän sähköä kuin esimerkiksi astian- ja pyykinpesukoneet.

Selvitä sähkölaitelaskurilla oma kulutuksesi

Tietotekniikan sähkönkulutus kodeissa kasvaa koko ajan. Jatkuvasti käyttövalmis pöytätietokone voi vuosittain kuluttaa yhtä paljon sähköä kuin sähkökiuas. Vain kaksi hakua esimerkiksi Google- tai Yahoo-hakukoneella vie yhtä paljon energiaa kuin vedenkeitin tarvitsee veden keittämiseen yhtä teekupillista varten. Joka päivä tehdään yli 200 miljoonaa hakua. Se vastaa 2000 asunnon sähkönkäyttöä vuodessa.

Uusien hankintojen yhteydessä tehtävillä valinnoilla on merkitystä. Tietokone, jossa on litteä näyttö, kuluttaa keskimäärin 50 – 70 % vähemmän energiaa kuin samankokoinen tietokone, jossa on kuvaputkinäyttö. Tietokoneeseen on lisäksi liitettynä erilaisia laitteita, kuten näyttö, tulostin, kaiuttimet, web-kamera, reititin, modeemi ja ulkoinen kiintolevy, joiden sähkönkulutus kannattaa ottaa huomioon.

  • Hanki energiatehokkaita laitteita. Tarkista, että laitteessa on Energy Star -merkki.
  • Kannettavat tietokoneet kuluttavat keskimäärin vain 10 % tavallisen tietokoneen kuluttamasta sähköstä.
  • Tavallisessa käytössä tietokoneen sähkönkulutusta voidaan pienentää 75 % sulkemalla kone käytön jälkeen.
  • Käytä virran säästöautomatiikkaa.
  • Mieti ennen kuin tulostat. Paperin tuotanto kuluttaa enemmän energiaa kuin sen tulostaminen. Tulosta ja kopioi aina kaksipuolisesti.
Valmiustilakin on energiasyöppö

Viihde-elektroniikan ja tietotekniikan energiatehokkuuden selvittäminen vaatii omatoimisuutta, sillä laitteet eivät vielä kuulu energiamerkinnän piiriin. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää laitteiden sähkönkulutukseen. Television lisäksi energiaa kuluttavat monissa kodeissa myös monet muut laitteet, kuten digisovitin, dvd-soitin, kaiuttimet, kotiteatteri ja kenties pelikonsoli.

Stand by -tehot, kuten laturien sekä viihde-elektroniikan valmiustilat, kuluttavat kotitalouksissa keskimäärin 5 – 10 % koko kotitaloussähköstä. Televisioiden digitalisoitumisesta johtuen niiden aktiiviset stand by -tehot nousevat. Mikäli katsot 37-tuumaista LCD-televisiota päivittäin kolme tuntia ja lopun ajan laitteesi on valmiustilassa, kuluttaa se vuodessa saman verran energiaa kuin keskikokoinen A+ -luokan jääkaappi.

Myös ohjelmistopäivitykset aiheuttavat lisäkulutusta. Laitteen on oltava valmiustilassa ohjelmapäivitystä varten, jonka aikana ne kuluttavat sähköä. Stand by -teho on tällöin 15 – 30 W ja kesto 20 – 30 minuuttia. Parhaalla nykytekniikalla aktiivinen stand by -teho on vain 1,8 W.

  • Hanki energiatehokkaita laitteita. Varmista jo ostovaiheessa, että laitteen voi kytkeä pois verkkovirrasta hävittämättä niiden asetuksia tai säätöjä.
  • Liitä laitteet kytkimellä varustettuun jakorasiaan – saat virran pois kaikista laitteista kerralla.

KAMPANJA TOTEUTETTU YHTEISTYÖSSÄ VATTENFALL OY:N KANSSA

Vattenfall

Keskustelu

Jos kahdella Google haulla keittäisi tosiaan kupin teetä niin hakukoneen käyttö olisi maksullista kuluttajille, sillä mikään yritys ei harjoita tappiollista toimintaa.

Google saa hieman yli miljardi hakutoimeksiantoa päivässä joten energian kulutus olisi giganttinen ellei puhuttaisi täyttä sontaa.

Katselen itse yli 20 vuotta vanhaa Luxorin 15-tuumaista väritelevisiota, jonka joku toinen oli hylännyt ukkosvaurion takia. Olen ollut siihen ihan tyytyväinen, ammattikoulusta olin työharjoittelussa vuonna 2003 ja harjoittelupaikalta löytyviä osia sain käyttää ilmaiseksi sen korjaamiseen. Sillä värkillä on varmaan poltettu sähköä jo parin kymmenen euron edestä korjauksen jälkeenkin :)
Ainoa vika on se, että viritin virittyy pikkuhiljaa uudelleen laitteen lämmetessä. Se onkin sitä vaivannut koko sen ajan kun se on käytössäni ollut, mutta sillä ei ole väliä, koska virittimellä ei muutenkaan tee enää mitään.
Kyllä noita nykysiäkin laitteita pystyy korjaamaan, esim. pesukoneitten laakereita voi vaihdella tai rakennetta voi muuttaa siten että sinne saa standardikokoset laakerit sopimaan. Muutahan noista ei taida juurikaan hajota, tietysti jotain tiivisteitä ja ukkosella elektroniikkaa, mutta sitten voi hakea jostain laakerivikaisen vastaavan koneen ja siirtää elektroniikan siitä.

Kotona ja itsellä on käytössä 4 TV:tä. Uusinkin on yli 10 vuotta vanha. Toiseksi eniten katseltu värkki on 80 luvulta (alkupuolta) ja viimeksi korjasin sitä vähän 4 vuotta sitten.

Jos ei itse halua katsella jotain TV:tä 5 vuotta pitempään, niin kannattaa viedä se kierrätyskeskukseen. Joku muu saattaa haluta katsella sitä helposti vielä vaikka 10V jne. Jokatapauksessa kodinkoneet ovat erittäin korkeasti jalostettuja laitteita ja niiden valmistaminen vie erittäin paljon energiaa.

Se on naurettavaa, kun jahkataan jonninjoutavista asioista (STBY virrankulutus jne). Sitten vielä valehdellaan päin naamaa, kuten tuo tämänkin artikkelin otsikko.

Se on erittäin valitettavaa, että kodinkoneissa ei tosiaankaan panosteta enää oikeasti laatuun, minkään valmistajan toimesta. Eipä taida olla saatavilla pesukonetta tai jääkaappia jne jolla olisi oletuksena valmistajan takuu 5 vuotta tai 10 vuotta. Osittainhan tämä ongelma johtuu, kun tietyistä, ”hyvin toimivista” kemikaaleista ja valmistusmenetelmistä on luovuttu, jotta on onnistuttu ”säästämään” luontoa.

Tuo hinta vs laatu pitää kyllä paikkansa. Muistan kun esim. näppäimistö oli sen iloisen 800mk. Jos nyt ottaa inflaation huomioon niin totta, osa teistä ehkä ilolla ostaa ja maksaa niitä 150€ näppäimistöjä mutta suurin osa kuluttajista hankkii sen 3-8€ näppäimistön josta alle vuodessa (osalla parissa kuukaudessa) kuluvat merkit pois jolloin se heitetään roskiin ja uutta tilalle.

Tiedän mistä puhun, minulla sattuu olemaan moinen näppäimistö vielä tallella ja olen purkanut sen & pessyt näppäimet, hyvin toimii edelleen (tosin vaatii sovitin kappaleen että toimii nykykoneissa ja osaa varmaan haittaisi ”kirjoituskone” tyyppinen naksuminen aina kun näppäintä painaa), voi siis sanoa että että jos on valmis maksamaan ainakin ennen sai tavaraa joka kesti tietokoneissakin sen 20V+

Ei siis ole vain järkevää eikä taloudellisesti kannattavaa tehdä enää niitä oikeasti kestäviä ja hyvin tehtyjä tuotteita koska suurin osa ihmisistä ostaa sen halvimmista muoviosista tehdyn plagiaatin joka nyt vaan sattuu olemaan halvin mahdollinen.

Kun muistaa että tietokoneiden alkaessa hieman enempi yleistyä (Windows 95 saapui ja ”oi niin pelottava” DOS alkoi olla historiaa kun sitä ei enää nähty eikä tarvinut itse editoita autoexec.bat ja config.sys tiedostoja) se karvaa huonompi malli maksoi sen noin 12 000mk ja se paras mitä rahalla sai maksoi sen 15 000mk eron ollessa 30Mhz luokkaa prosessoria katsoessa. Moniko nykyisin maksaa pöytäkokoonpanosta eli: näytöstä, koneesta (ilman erillistä 3D ohjainta) sekä hiirestä ja näppäimistöstä 2000 – 3000€ vain siksi että ko. kokoonpano sitten oikeasti kestää ajan hammasta seuraavat 20+ vuotta?

Luonnollisesti mitään polttavaa asemaa, tulostinta, scanneria, web-kameraa, modeemia, verkkokorttia tms. ei tuohon hintaan sisältynyt vaan ne piti hankkia itse.

Näissä maksetuissa artikkeleissa olisi syytä olla se ”ILMOITUS”-merkintä muuallakin kuin jutun lopussa.

Teekuppi kahdella Google-haulla on puhdasta sontaa, joskin ekan postaajan laskelma on myöskin väärin, sillä vettä ei tarvitse höyrystää, riittää kun sen lämmittää 100 asteeseen, eli n. 80 °C verran. Tähän kuluu desilitralle 34 kJ. Jos tämä energia käytetään 0.3 sekuntia kestävään Google-hakuun, pitäisi hakuun osallistuvien tietokoneiden kuluttaa tähtitieteelliset 110 kW tuon ajan ainoastaan omaan hakuuni. Tuo tarkoittaisi että hakuani käsittelisi luokkaa tuhat PC:tä sen 0.3 sekunnin ajan ilman että ko. koneet tekevät samalla mitään muuta.

Vaikka hakuun osallistuu huomattavan paljon tietokoneita, tekee niistä suurin osa hommia huomattavasti lyhyemmän aikaa kuin sen koko haun keston.

Google (is evil?) on tietysti suosittu kohde, joka selittänee sen miksei esimerkiksi (PHP:stä johtuen) tähtitieteellisen energiasyöppö Facebook koskaan joudu vastaavan kritiikin kohteeksi.

@5, monet kuluttajat eivät halua luotettavampia laitteita. Kuka haluaa enää katsella 10 vuotta vanhaa telkkaria? Tai viisi vuotta vanhaa tietokonetta? Kolme vuotta vanhaa läppäriä? Ei se auta vaikka laite kestäisi, jos kehitys menee ohi, siksi kulutuselektroniikka on järkevää tehdä kohtuullisen heikkolaatuiseksi.

@3, Täysin totta. Jos kuluttajat olisivat rationaalisempia ja ostaisivat laadukkaita tuotteita halvimman siasta voisi tarjollakin olla muutakin kuin kertakäyttö paskaa… Normi kuluttaja on täysin dorka.

Eikös tämä ”yksi teekuppi yhdellä-kahdella google-haulla” -kina käyty jo vuosi takaperin? Muistaakseni siitä on bbs:n puolellakin oma ketjunsa, ja lehdissä moista hehkutettiin aikanaan. Muistelen, että kyseessä oli uutisankka.

Kaikennäköistä soopaa sitä käydään väittämään.

Naurettava fakta on, että itketään jostain jonninjoutavasta STBY kulutuksesta ja sitten annetaan tehdä laitteita, joiden laatu on lähinnä ”ongelmajätettä”. Kierrättämisestä huolimatta tällaisten laitteiden energiankulutus on suurta, koska laitteiden valmistaminen vie ihan tajuttomasti energiaa.

Tästä ei tietysti haluta puhua, kun kauppa ei kävisi, jos vaikka digiboksit, TV:t, pesukoneet jne kestäsivät paremmin ja olisivat paremmin korjattavissa.

Laiteille pitäisi määrittää laatuluokkamerkit:

Luokan 3 laitteilla tuotevastuu tulisi olla 2V
Luokan 2 laitteilla 5V
Luokan 1 laitteilla 10V ja varaosien saatavuus tuotevastuun päättymisestä vielä 10V.

”Vain kaksi hakua esimerkiksi Google- tai Yahoo-hakukoneella vie yhtä paljon energiaa kuin vedenkeitin tarvitsee veden keittämiseen yhtä teekupillista varten.”

Älkää valehdelko. 100 millilitran vettä keittämiseen vaadittava energia on (ottamatta huomioon vedenkeittimen hukkaamaa sähköä) n. 260 kilojoulea (lähde: http://wiki.answers.com/Q/How_much_energy_is_needed_to_boil_water ). Yhden Google-haun kuluttama energiamäärä (ottaen huomioon myös tietokantojen rakentamiseen käytetyn energian) on n. 1 kilojoule (lähde: http://googleblog.blogspot.com/2009/01/powering-google-search.html ).

Eli toisinsanoen: puolikkaan teekupillisen vettä keittämisen minimienergiakulutuksella tekee 260 Google-hakua.

Muropaketin uusimmat