Uusimmat

Äänenlaatu

04.06.2019 20:00 Osku Kannisto

Äänenlaatu

Ergonomian ohella Creative Sound BlasterX H6 -pelikuulokkeet pärjäävät erinomaisesti äänenlaadullaan pelikäytössä. Tietokoneeseen kuulokkeet kannattaa ehdottomasti kytkeä USB-liitännän kautta, koska sillä saavutetaan merkittävästi kuulokeliitäntää parempi äänenlaatu.

PC:lle on hyödyllistä asentaa Sound Blaster Connect -apuohjelma, jolla kuulokkeita voi hallita tarkasti. Ohjelmalla voi valita kuulokkeissa näkyvän led-valon värin ja sen sykkimistyypin. Lisäksi ohjelmasta pystyy vaikuttamaan ulkoisten äänten vaimennukseen niin itse kuulokkeissa kuin mikrofonissa kanssapelureita ajatellen.


Taajuuskorjaimen käyttö on viritetty pelien ehdoille. Tavallisten musiikki-, puhe- ja muiden esivalintojen ohella listasta löytyy suoraan eri pelityypeille, ja jopa tietyille peleille, suunnatut asetukset. Niistä on aitoa iloa, joten niitä kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Äänen prosessointi on selkeästi näiden kuulokkeiden vahvuus ja siihen on selvästi panostettu. Creativella onkin asiasta pitkät perinteet, ja sen myötä osaamista. Surround-tilan voi valita 5.1 tai 7.1 -simuloinniksi. Se tuo äänimaailmaan selkeää lisätarkkuutta, joten ominaisuutta voi lämpimästi suositella.

Äänet asettuvat luontevasti pelaajan ympärille. Pelkkien sivusuuntien ohella äänten kuulee tulevan edestä ja takaa. Tämä helpottaa pelaamista aidosti, kun luotisateen keskeltä voi alkaa poimia vihollisia yksitellen eri suunnista. Hieman yllättäen myös ylhäältä hyökkäävät dronet paikallistuivat äänikuvaan asiallisesti.

USB-yhteys tuotti tarkemman äänen myös PS4-peleissä. Äänet olivat puhtaammat, mutta niiden sijoittuminen äänikuvaan ei ollut yhtä tarkka kuin PC:n surround-tilaa käyttäessä. Totuuden nimissä USB-liitännän käyttö PS4:n kanssa kaatui kuitenkin siihen, että mukana ollut USB->microUSB-kaapeli oli kahden metrin pituudellaan liian lyhyt sohvapelailuun. Käytännön syistä kuulokkeet oli järkevämpi kytkeä ohjaimen kuulokeliitäntään, jolloin pelipaikan saa valita vapaasti.

Kuulokeliitännän kautta äänikuvan tarkkuus ottaa askeleen taaksepäin. Sivusuunnista tulevat äänet ovat edelleen hyvin kohdallaan, mutta etu- ja takasuunnat tuottavat ongelmia. Ongelmaksi asti tilanne ei kuitenkaan eskaloidu, sillä äänet ovat halpakuulokkeita tai television omaa äänentoistoa selkeästi parempia. Pienellä hahmon suunnan vaihdolla oppi nopeasti tulkitsemaan myös vihollisten etäisyyksiä tarkemmin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttömukavuus
  3. Äänenlaatu
  4. Viihdekäyttö
  5. Yhteenveto