Testi Gigabyte GeForce RTX 3060 Gaming OC ja GeForce RTX 3070 Gaming OC – Edullisempi versio on loistava lisä mallivalikoimaan

25.02.2021 16:00 Aleksi Pakkala

Nvidia toi tuttuun tapaan uuteen näytönohjainmallistoonsa ensiksi huippumallit. Hiljalleen myös GeForce RTX 3000 -mallisto on saanut myös edullisempia versioita. Nyt myyntiin tulee sarjan edullisin versio GeForce RTX 3060, josta otimme heti testiin Gigabyten Gaming OC -version ja vertailimme sitä valmistajan GeForce RTX 3070 Gaming OC -malliin. 

GeForce RTX 3060 on Nvidian uusin lisäys RTX 3000 -sarjan näytönohjainten heikosti saatavilla olevaan joukkoon. GeForce RTX 3060 -näytönohjainten kanssa samaan aikaan julkaistiin myös hieman tehokkaampi GeForce RTX 3060 Ti -malli.

Uudet GeForce 3060 -mallit on suunnattu massoille, ja Nvidian tarkoituksena on tuoda houkutteleva päivitysmahdollisuus varsinkin nykyisille GeForce GTX 1060 -näytönohjaimien käyttäjille. GeForce GTX 1060 on tällä hetkellä Steamin laitteistokyselyn mukaan yleisin yksittäinen näytönohjainmalli, joten Nvidia tulee varmasti myymään GeForce RTX 3060 -mallistoakin valtavia määriä. Kunhan näytönohjaimia saadaan kuluttajille asti. Virallisesti uusien mallien myynti alkaa 25. päivä helmikuuta.

Kryptovaluuttalouhijat ovat tehneet oman osansa näytönohjainten heikon saatavuuden puolesta, ja Nvidia on ryhtynyt hieman kyseenalaisiinkin toimiin tilanteen ratkaisemiseksi. Nvidia on nimittäin rajoittanut GeForce RTX 3060 -malliston näytönohjaimien louhintasuorituskyvyn puoleen. Tällä yritetään ohjata GeForce RTX 3060 -näytönohjaimet ainoastaan pelikäyttöön.

Samaan aikaan Nvidia kuitenkin julkisti pelkästään louhintakäyttöön tarkoitetut Nvidia CMP HX -sarjan näytönohjaimet. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pelikäyttöön tarkoitettuja näytönohjaimia tulee väistämättä saataville entistä vähemmän, sillä alkuperäisenä ongelmana on maailmanlaajuinen pula piireistä, eikä niinkään hillitön villitys kryptolouhinnassa. Lopputuloksena voikin olla, etteivät Nvidian toimet niinkään auta pelaajia, tai louhijoita, vaan tuovat lisädollareita yrityksen taskuihin.

GeForce RTX 3060 -malliston hinnoittelu alkaa noin 500 eurosta, ja Muropaketin testiin saapunut Gigabyte GeForce RTX 3060 Gaming OC sijoittuu hinnoittelultaan oletettavasti malliston keskivaiheille. Kirjoitushetkellä verkkokaupat eivät ole julkaisseet suomihintojaan Gaming OC -mallille, mutta Gigabyte GeForce RTX 3060 Eagle OC -malli on hinnoiteltu 569 euroon, ja kyseinen malli sijoittuu Gigabyten hierarkiassa Gaming OC -mallin alapuolelle. Nvidian suositushinta uudelle GeForce RTX 3060 -sarjan näytönohjaimille on 329 dollaria (noin 270 euroa). Gigabyte GeForce RTX 3070 Gaming OC -mallin hinta on nykyisellään yli 800 euroa.

Muropaketin testissä tutustutaan paremmin uuden GeForce RTX 3060 -malliston ominaisuuksiin ja Gigabyte GeForce RTX 3060 Gaming OC -näytönohjaimeen. Verrokiksi ja toiseksi testilaitteeksi on otettu Gigabyten uusi GeForce RTX 3070 Gaming OC. Myös sen ominaisuuksia avataan jutussa tarkemmin. Näytönohjainten suorituskykyä vertaillaan synteettisissä- ja pelitesteissä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteiden esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto