Uusimmat

Kannettavan olemus ja käyttö

18.08.2021 20:00 Antti Voutilainen

Kannettavan olemus ja käyttö

Ensimmäinen positiivinen kokemus tuli vastaan jo koneen myyntipakkauksen kohdalla. Razer on tietoisesti lähtenyt minimoimaan pakkausmateriaalien määrää ja on siinä myös onnistunut. Siitä huolimatta kone on hyvässä turvassa myyntipakkauksessaan. Myös ylimääräinen muovi- ja paperitauhka loistaa poissaolollaan. Mukana oli kaikki tarvittava eikä yhtään ylimääräistä.

Myyntipakkauksen jälkeen huomio kiinnittyy itse laitteeseen, joka ulkoisesti muistuttaa enemmän ultrakannettavaa kuin täysiveristä pelikannettavaa. Kannessa oleva Razerin logo kuitenkin paljastaa, ettei kyseessä ole peruskannettava. Logoa lukuunottamatta ulkonäkö on varsin hillitty. Ainoastaan USB-A -portit erottuvat tumman harmaasta kokonaisuudesta.

Koneen ulkomitat ovat 16,8 x 220 x 319,7 millimetriä. Painoa sillä on 1,78 kg. Nimensä mukaisesti koneesta löytyy 14-tuumainen näyttö.

Näyttö on resoluutioltaan 1920 x 1080. Siinä käytetään IPS-tasoista paneelia, joka kykenee väritoiston puolesta kattamaan 100 prosenttia sRGB-väriavaruudesta. Näytön virkistystaajuus on 144 hertsiä ja se tukee AMD:n Freesync Premiumia. Vasteaikaa tuotetietoissa ei paljastettu, mutta suorituskykytesteissä ei ainakaan ollut havaittavissa häntimistä.

Katselukulmat olivat olivat miellyttävät varsinkin vaakasuunnassa. Pystysuunnassa värien vääristymistä oli havaittavissa, mutta normaalissa käyttöasennossa ongelmia ei ollut.

Näytön yläreunasta löytyy 1280 x 720 pikselin resoluutioon yltävä web-kamera. Kamera ajoi asiansa videopalaverissa varsin mallikkaasti ja ongelmitta. Tarkempaa kuvaa havittelevien kannattaa kääntää katseensa erillisten web-kameroiden suuntaan.

Konepellin alta löytyykin sitten mielenkiintoisin osuus.

Koneessa on suorittimena AMD:n 8-ytiminen Ryzen 9 5900HX. Se ei ole malliston lippulaiva, mutta se ei jää kauaksi siitä. Sen TDP-arvoksi ilmoitetaan 45+ wattia. Peruskellotaajuus on 3,3 gigahertsiä ja yhden ytimen boost-kellotaajuus nousee korkeimmillaan 4,6 gigahertsiin. Lippulaivassa boost-kellotaajuus yltää parhaimmillaan 4,8 gigahertsiin.

APU-piirin rinnalla on 16 gigatavua DDR4-3200 -muistia. Grafiikasta vastaa joko APU-piiristä löytyvät kahdeksan Vega-arkkitehtuuriin perustuvaa ydintä tai GeForce RTX 3060 -mobiilinäytönohjain, josta löytyy kuusi gigatavua GDDR6-muistia. Geforce RTX 3060 -mobiilinäytönohjaimen TDP-arvoksi ilmoitetaan 100 wattia ja boost-kellotaajuus nousee korkeimmillaan 1605 Mhz:in.

Massamuistina toimii yhden teratavun M.2 SSD-asema (NVMe PCIe 3.0 x4). Koneessa on paikka toiselle M.2 2280 -SSD-asemalle.

Koneen kyljille sijoitetuista liitännöistä löytyy kaksi USB 3.2 Gen 2 Type-A -liitäntä. Lisäksi tarjolla on kaksi USB 3.2 Gen 2 Type-C -liitäntää, joista löytyy tuki USB-lataukselle ja DisplayPort 1.4:lle. Erilliselle näytölle kuvan saa vaihtoehtoisesti myös HDMI 2.1 -liitännän kautta.

Luonnollisesti kyljestä löytyy myös yksi 3,5 mm:n yhdistelmäliitäntä kuulokkeita ja mikrofonia varten. Erillistä RJ45-liitäntää koneesta ei löydy.

Langatonta käyttöä ajatellen koneesta löytyy tuki Wi-Fi 6E (802.11ax)- ja Bluetooth 5.2 -verkoille. Testijakso soljui ilman verkko-ongelmia. Käyttö oli sujuvaa, olipahan kyse sitten testipelien lataamisesta, videopalaverista tai videon suoratoistosta.

Koneesta löytyy 61,6 wattitunnin litiumpolymeeriakku. Tuotesivuillaan Razer lupailee 12 tuntiin yltävää akkukestoa. Oletettavasti lukema on saavutettavissa aktivoimalla kaikki virransäästötilat. Akkukestoa testattiin suoratoistamalla Full HD -laatuista videota koko ruudun tilassa langattoman verkon yli. Virransäästötoimintoja ei aktivoitu vaan testi ajettiin oletusasetuksilla. Kone jaksoi pyörittää videota kolme tuntia ja 11 minuuttia. Tuossa kohtaa kone sammui itsekseen. Koneen koon huomioon ottaen lukemaa voi pitää tyydyttävänä.

Kosketuslevy suoriutui tehtävässään tyylipuhtaasti. Moitittavaa ei testijakson aikana ilmennyt. Liike tunnistui hyvin ja viiveettä.

Näppäimistön käyttötuntuma oli niin ikään miellyttävä. Mitään moitittavaa ei testijakson aikana ilmennyt. Käyttömukavuus säilyi, vaikka koneella oli taipumusta kuumentua varsin reilusti kuormituksessa. Näppäimien välistä kävi pieni ilmanvirta, joka tuntui viilentävän näppäimistön päällä lepäävää kättä.

Näppäimistöstä löytyy odotetusti RGB-led-valaistus, jonka hallinta tapahtuu Razer Synapse -hallintaohjelmalla. Led-valaistuksesta ei löytynyt huomautettavaa. Värit toistuivat selvästi ja kirkkaasti.

Hallintaohjelmana toimiva Razer Synapse on entuudestaan tuttu oheislaitteiden säätämisestä. Kannettavan käyttöä ajatellen tärkein välilehti on System. Sieltä löytyy Customize-, Lighting- ja Performance-osiot.

Customize-osiossa pääsee määrittämään mahdollisen pelitilan ja funktionäppäinten toimintoja. Lighting-osiossa säädetään led-valaistuksen asetuksia. Positiivista on se, että asetukset pystyy määrittämään erikseen On Battery- ja Plugged In -tiloille. Eli, kun kone on kiinni verkkovirrassa ja kun kone on akun varassa.

Performance-osiossa pystyy säätämään näytön virkistystaajuutta, mutta myös tuuletinten kierrosnopeutta. Custom-nappulan takaa löytyy asetukset prosessorin ja näytönohjaimen virrankäytön määrityksille. Näppäinten ja asetusten vaikutuksiin palataan myöhemmin suorituskykytestien yhteydessä. Oletuksena käytössä on balanced-tila, joka säätää automaattisesti tuulettimien kierrosnopeudet ja virrankäytön.

Hallintaohjelma ajaa asiansa, mutta painotus on oheislaitteista tuttuun tapaan enemmänkin RGB-led-valaistuksessa kuin koneen hallinnassa. On kuitenkin myönnettävä, että Visualizer-välilehden takaa löytyvä äänen visualisointi viihdytti oman hetkensä. Käytännössä toiminto hyödyntää näppäimistön led-valaistusta äänen visualisoinnissa. Toiminto ei toki ole mitään uutta, mutta sitä ei odottanut vain näkevänsä kannettavan tietokoneen näppäimistössä.

Risut hallintaohjelmalle tulee siitä, että se ei käytännössä paljasta mitään koneen tilasta. Yleisnäkymää koneen tilasta osaa kaivata vasta, kun se puuttuu. Toki lämpötilat, akkuvarauksen, prosessorin ja näytönohjaimen kellotaajuudet ynnä muut saa selvitettyä muilla ohjelmilla.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Kannettavan olemus ja käyttö
  3. Suorituskyky
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat