Uusimmat

Testi: Samsung 970 EVO Plus (2 Tt) -SSD-asema – Edelleen kehittynyt nopeushirmu

10.06.2019 20:00 Aleksi Pakkala

Noin vuosi sitten Muropaketin testilaboratoriossa hämmästeltiin Samsung 970 EVO -NVMe-aseman suorituskykyä. Nyt Samsung on tuonut markkinoille hieman päivitetyn version 970 EVO -asemistaan. On siis aika tutustua myös 970 EVO Plus -uudisversioon. 

Samsung 970 EVO Plus -mallisto on monelta osin yhteneväinen viime vuoden 970 EVO -asemien kanssa. Uudet 970 EVO Plus -SSD-asemat käyttävät samaa ohjainpiiriä kuin 970 EVO -asemat, mutta uutuusasemissa V-NAND-muistipiirit ovat uusia 96-kerroksen piirejä, edellisvuoden mallin 64-kerroksisten sijaan.

Halvin 970 EVO Plus -asema sisältää 250 gigatavua muistia ja on hinnaltaan noin 100 euroa, kun taas testissä ollut kahden teratavun asema maksaa jo rapeat 540 euroa.

Samsung pitää melkoista monopoliasemaa NVMe-SSD-markkinoilla, sillä lippulaivatuotteille ei tahdo löytyä kilpailua. Samaan hinta- ja kokoluokkaan asettuvat Intelin 760p-asemat eivät pysty kilpailemaan Samsungin kanssa, eivätkä muutkaan laitevalmistajat ole kyenneet nousemaan samalle tasolle.

Muropaketin testissä tutkimme, miten paljon kehitystä Samsungin asemissa on tapahtunut sitten viime vuoden mallien vertailemalla Samsung 970 EVO Plus -aseman suorituskykyä synteettisissä testeissä ja käytännön skenaarioissa viime vuoden 970 EVO -mallin kanssa.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat