Uusimmat

Suorituskykymittaukset

10.06.2019 20:00 Aleksi Pakkala

Suorituskyky

Muropaketin aikaisemmassa testissä Samsung 970 EVO -SSD-aseman suorituskykyä vertailtiin perinteisen 2,5 tuuman kokoisen SATA SSD -aseman kanssa. Suorituskykyerot ovat kuitenkin valtavat, eikä tulosten vertailussa uudelleen ole juurikaan järkeä. Tähän testiin ei tästä syystä otettu mukaan perinteistä SSD-levyä lainkaan.

Samsung 970 EVO Plus -aseman suorituskykyä verrattiin viime vuoden mallin 970 EVO-version kanssa. Testissä ollut kahden teratavun tallennuskapasiteetilla varustettu 970 EVO Plus on kuitenkin huomattavasti testattua 250 gigatavun 970 EVO -asemaa suurempi. SSD-asemilla data tallennetaan NAND-piireille, ja muistikontrolleri voi lukea dataa usealta piiriltä samanaikaisesti. Koska suuremman tallennuskapasiteetin omaavalla asemalla NAND-piirejä on luonnollisesti enemmän, on myöskin suorituskyky tämän ansiosta parempi.

Testattavat NVMe-asemat asennettiin Asus ROG Strix Z370-H -emolevylle, jolle asennettiin myös Intel Core i7 8700K -prosessori ja 16 gigatavua 3600 megahertsin nopeudella toimivaa G.Skill TridentZ -muistia. Molemmat asemat päivitettiin viimeisimpään ohjelmistoversioonsa Samsung Magician -ohjelmistolla.

Testikattauksen ensimmäinen testi oli tallennusmedian suorituskykyä mittavaa Crystal Disk Mark 6. Testi mittaa asemien suorituskykyä lukemalla ja kirjoittamalla dataa erisuuruisilla jonopituuksilla ja säikeiden määrillä. Crystal Disk Mark kuvaa hyvin suorituskykyeroja erilaisissa käyttöskenaarioissa.

Crystal Disk Mark 6 -testissä asemien lukunopeudet olivat hyvin samankaltaiset, Q8T8-satunnaislukutestiä lukuun ottamatta. Suuremmat erot testeissä tulivat kirjoitustesteissä, joissa EVO Plus oli parhaimmillaan 118 prosenttia nopeampi Q32T1-perättäistestissä, mutta suorituskykyero pieneni alle viiteen prosenttiin Q1T1- ja Q32T1-satunnaistesteissä.

ATTO Disk Benchmark mittaa myös aseman luku- ja kirjoitusnopeuksia. Crystal Disk Markista poiketen ATTO Disk Benchmarkissa käytetään samoja jonosyvyyksiä ja säiemääriä, joten vain luettavien ja kirjoitettavien pakettien kokoa muutetaan.

250 gigatavun 970 EVOn kirjoitusnopeus saavuttaa noin 1500 megatavun sekuntinopeuden 32 kilotavun paketteja luettaessa. Samsung 970 EVO Plus on tässä vaiheessa saavuttanut jo lähes kaksinkertaisen kirjoitusnopeuden 970 EVO -versioon nähden, kirjoitusnopeuden lähennellessä 3000 megatavua sekunnissa rajaa. 970 EVO Plus -aseman kirjoitusnopeus vain jatkaa kasvuaan ja saavuttaa noin 3100 megatavun sekuntihuippunsa 64 kilotavun kokoisia paketteja kirjoittaessa.

Tulos paranee vielä hieman kirjoitettaessa suurempia paketteja, mutta nopeuden kasvu hidastuu huomattavasti 64 kilotavun pakettien kohdalla.

Synteettiset testit osoittavat uuden 970 EVO Plus -aseman olevan aiemman sukupolven levyä nopeampi. Käytännön testit samalla paljastavat, ettei huippunopeilla levyillä ole keskenään juurikaan eroa pelikoneille tyypillisissä käyttötilanteissa.

Levyjen latausnopeuksia testattiin mittaamalla suorituskykytyökalun latausaikaa. Työkalu lataa pelille tyypillisen taisteluskenaarion, ja testissä mitattiin, kuinka nopeasti testiskenaario latautui.

970 EVO Plus suoriutui latauksesta 5,8 prosenttia nopeammin. Eroa kertyi yli sekunti, mutta käytännössä eroa ei voi pitää erityisen merkittävänä.

Seuraavassa testissä mitattiin asemien kirjoitusnopeutta siirtämällä levylle suurehko pelikansio. Samsung 970 EVO Plus -aseman mittauksien keskiarvo oli häviävän määrän 970 EVO -asemaa nopeampi. Erotus jäi alle kahteen prosenttiin.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat